Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - ¦wieci sie po³owa kontrolek (zdjecie)

neme77 - 12 Lut 2014, 20:50
Temat postu: ¦wieci sie po³owa kontrolek (zdjecie)
Witam,

Pali sie polowa kontrolek (dzien wczesniej samochod zaliczyl bezproblemowo trase ~50 km)

Samochod DIESEL 1.6 70 Kw wersja Ti.

Wczesniej - w przedziale 6 miesiecy 2 razy byly problemy z elekronika. Wszystkie okazaly sie "falszywymi" alarmami, jednak teraz sie niepokoje, poniewaz pali sie znacznie wiecej ikonek.

PS: Reczny sie pali bo byl zaciagniety.

Dodatkowo:

- Nie ma ostrzezenia akustycznego, gdy pasy sa niezapiete.
- nie dziala wspomaganie kierownicy
- przy zmianie biegu, auto jakby samodzielnie na 1,5 sek dodaje jakies 500 obrotow po czym wraca do normy

Jutro / Najpozniej pojutrze mam zamiar jechac do mechanika, wiec wasze rade sa mile widziane.

Dzieki z gory!
Michal

michal77 - 12 Lut 2014, 20:59

Raczej bez pod³±czenia do kompa nikt niczego nie wymy¶li.
Marcinowaty - 12 Lut 2014, 21:07

Akumulator nie by³ od³±czny? Ciesze siê ze mam mk 3 ;)
neme77 - 12 Lut 2014, 21:13

@Marcinowaty

Akumulator jest w stanie idealnym i odpala przy najgorszych mrozach bez problemu.

@Michal77

Szukam caly czas na necie co to moze byc - tez na zagranicznch stronach lecz poki co bez sukcesu. Nie sztuka jechac do mechanika i zaplacic xxx(x?) z³ :(

michal77 - 12 Lut 2014, 21:56

Marcinowaty napisa³/a:
Akumulator nie by³ od³±czny?
neme77 napisa³/a:
Akumulator jest w stanie idealnym i odpala przy najgorszych mrozach bez problemu.
Chyba chodzi³o o to ¿eby wy³±czyæ aku na jakie¶ pó³ godziny.

neme77 napisa³/a:
Nie sztuka jechac do mechanika i zaplacic xxx(x?) z³ :(
Nie mówiê ¿eby¶ od razu jecha³ do ASO, w niezale¿nych sewrisach z IDS-em podpiêcie kosztuje ok 100z³, w serwisach bez IDS-a nawet mniej (tylko nie wiem czy wszystko poka¿e).
Przynajmniej bêdziesz wiedzia³ jakie b³êdy, tym bardziej jak to nie jest pierwszy raz.

diodalodz - 12 Lut 2014, 23:41

Wykonaj test licznika. Z tego co pamiêtam trzeba przytrzymaæ który¶ klawisz przed w³±czeniem stacyjki. Zobacz czy przejdzie poprawnie test. je¶li przejdzie to w trybie testowym da siê podgl±daæ ró¿ne warto¶ci, zobacz napiêcie ³adowania w zegarach. Prawdopodobnie informacja o nap ³adowania jest rozsy³ana po szynie CAN i bez poprawnego ³adowania nie bêdzie dzia³a³o wspomaganie abs kontrola trakcji. ¦nie¿ynka jest od tego ¿e jest zimno. Nad tym bym my¶la³. A je¶li ³adowanie jest poprawne, nale¿a³o by sprawdziæ ci±g³o¶æ wszystkich przewodów regulator napiêcia <-> komp silnika/licznik. Pewno¶æ bêdzie po sprawdzeniu b³êdów sterownika ABS i silnika. B³±d je¶li jest, zapisa³ siê trwale w sterowniku.
gospo - 13 Lut 2014, 12:50

Ach te nowoczesne samochody : P Im wiêcej elektroniki tym wiêcej mo¿e siê popsuæ... No po samym zdjêciu nikt niczego raczej nie wywnioskuje. Pod³±cz pod kompa i odczytaj b³êdy.
neme77 - 13 Lut 2014, 18:41

Odlaczylem aku w nadzieji ze komputer "zapomni" bledne ustawienia, jednak po ponownym wlaczeniu ta sama sytuacja.

@Diodalodz

Mialem bardzo malo czasu ale odpalilem ta wspomniana diagnostyke i jedyne co mi sie rzucilo w oczy to:

Any ideas?

artax - 13 Lut 2014, 19:43

no ,z tego co widac to masz errora :hihihi: trzeba go odkodowaæ.U³atwi to poszukiwania przyczyny.
pzdr

neme77 - 16 Lut 2014, 16:19

Bylem u mechanika:

WSTEPNA diagnoza -> Filtr DPF....

Dam znac jak poznam problem juz faktycznie na 100 %.

diodalodz - 16 Lut 2014, 16:47

A jake jest po³±czenie pomiêdzy DPF a wspomaganiem kierownicy ? Przecie¿ to siê kup nie trzyma.
neme77 - 16 Lut 2014, 19:22

@Diodalodz

I tu masz racje. To dla mechanika tez bylo dziwne.... Ja podejrzewam ze to akurat "mini" usterka w komputerze.

W sob, wsiadajac do samochodu kontrolka sie nie palila (ABS, i informacja o tym ze jestem w poslizgu tez sie nie palily), a po przejechaniu ~1 km znow sie zapalily...

Mam nadzieje ze w poniedzialek bede wiedzial wiecej.

diodalodz - 16 Lut 2014, 21:48

ABS i wspoma musi mieæ inn± przyczynê. A mechanik mia³ diagnoskop który ³±czy³ siê ze sterownikiem ABS i wspomy ?
artax - 17 Lut 2014, 20:18

przeciez w twojej wersji masz na blacie kontrolkê od DPF.No i przy problemie dpf to ona powinna ¶wieciæ <???>
pzdr