Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka ogólna - [MK4] Naprawa wtyczki drzwi kierowcy -> słupek

grzes.l - 8 Lut 2014, 13:37
Temat postu: [MK4] Naprawa wtyczki drzwi kierowcy -> słupek
Hej,

w dziale giełda założyłem już temat. Szukam całej wiązki do drzwi kierowcy lecz z powodu dużego wyposażenia (szyby, lusterka, centralny z podwójnym ryglowaniem) obawiam się że jej nie dostanę.
Jeden sklep zaśpiewał nawet 1000zł za nową <wow> bo z niemiec muszą sprowadzać.
Na allegro używane do mojej mk6 to kilkadziesiąt złotych...

Próbował ktoś z Was już wymienić jeden pin w tej wtyczce? Urwał się kabelek od zamykania centralnego zamka w samej wtyczce.
Nie chce po prostu próbować wypchać bo pewnie wyrwę jakiś zaczep.
Jakby ktoś miał na to jakiś patent to bym wymienił sobie to jedno gniazdo we wtyczce.

Pozdrawiam
- grześ

gacznik - 8 Lut 2014, 15:58

Podeślij fotkę. Nie wiem, jaka w tym modelu jest wtyczka, ale w zasadzie wszystkie wtyczki/gniazda w fordzie są rozbieralne.
grzes.l - 8 Lut 2014, 16:50

Czyli jest nadzieja :)
Najzwyczajniej nie wiem jak ją rozebrać nie niszcząc niczego.

Dual - 8 Lut 2014, 17:21

Bez problemu ta wtyczka się rozbiera...
Wyciągasz biały plastik w środku, odginasz ciękim śrubokrętem plastik trzymający dany pin i ten pin wyciągasz od strony przewodów :)
A jak chcesz mam całą wiązkę drzwi, 50zl jak coś.

gacznik - 8 Lut 2014, 17:37

Najwygodniej by było mieć tą wiązkę "na stole"
1. Zsuwasz ile się da gumę
2. Zsuwasz plastikowy pierścień w stronę wiązki
3. Pod pierścieniem masz 3x zabezpieczenie tego białego plastiku, podważasz delikatnie, wyciągasz ten biały plastik.
4. Od strony wtyczki precyzyjnym wkrętakiem odchylasz zabezpieczenie i pin razem z przewodem wyciągasz do tyłu. Delikatnie z zabezpieczeniami pinów, są kruche, jak ukruszysz to lipa bo przewód nie będzie sie trzymał.
5. wymieniasz pin/litujesz, składasz w odwrotnej kolejności.

grzes.l - 9 Lut 2014, 10:39

Dzięki Panowie :jupi:

Te trzy bolce od tyłu trzymające biały plastik były chyba najtrudniejsze do ogarnięcia w tej małej przestrzeni między drzwiami a słupkiem.
Później już z górki. Pierwotnie wyglądało to jakby wszystko przerdzewiało. Na szczęście tylko kabelek się ułamał. Sam pin i przewód w stanie dobrym. Wystarczyło polutować tak by się nie połamało przy otwieraniu/zamykaniu drzwi i spokój na lata.

Dzięki raz jeszcze :-)