Forum FiestaKlubPolska -

Tuning mechaniczny - [MK3] Zetec - MAP zamiast MAF'a

blood_brother - 5 Lut 2014, 00:16
Temat postu: [MK3] Zetec - MAP zamiast MAF'a
Jak w temacie, przerabiał ktoś, coś? Plusy, minusy? Wiem, że DET to umożliwia. Niestety info w necie znalazłem tyle co kot napłakał i nic z niego nie wynika.
srvrserver - 5 Lut 2014, 09:08

jezeli chodzi o DET`a ... strona 50

http://www.ecumaster.com/...0-%20Manual.pdf

blood_brother - 5 Lut 2014, 21:09

Dzięki za pdf'a, ale bardziej interesuje mnie jak Zetec to znosi i ogólne plusy i minusy takiej modyfikacji. Myślę nad takim zabiegiem, bo już kilka razy wymieniałem przepływkę i ciągle coś jest nie tak.
Z tego co się doczytałem, to przy MAP'ie znika problem z nierówna pracą na biegu jałowym, ale było to na przykładzie jakiegoś nissana.

luk-90 - 8 Lut 2014, 10:18

Do tego potrzebujesz jeszcze sondę szerokopasmową z kontrolrem. Mając już kilka rzeczy przerobionych trzeba skorygowac mapy i wtedy zrobić konwersję na MAP. Według mnie poprawi się reakcja na gaz, nie trzeba będzie też co jakiś czas czyścić tych durnych drucików przepływomierza, przez które auto często tak muli.
blood_brother - 9 Lut 2014, 00:46

To już całkiem przydatna informacja. Pytanie (na przyszłość bliżej nieokreśloną), czy warto kupować zestaw z wyświetlaczem AFR?
Właśnie mam już dosyć przepływek, bo ciągle coś z nimi nie tak i szukam rozwiązania. Bo podejrzewam, że samo strojenie nie rozwiąże problemu?

luk-90 - 9 Lut 2014, 00:53

Jezeli chcesz na bieżąco mieć podglad AFR to tak, w innym wypadku tylko do strojenia zestaw AFR, ja aktualnie szukam zestawu Innovate LC-1, bo det3 mam już podpiety w trybie pigggyback jako narazie zabawke do Launch control i zaznajamiania sie z urzadzeniem. Strojenie duzo pomoze, ale całkowite usuniecie przepływki nie zaszkodzi mając taką możliwość, co nie? :V: Docelowo planuję tryb Fuel Implant na wiązce z zewn edisem co pozwoli prawie całkowite stand alone na miare możliwości ecumastera, seryjny ecu zostanie do pracy silniczka krokowego i pompy paliwa