Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK6] 1.3 - nie trzyma obrotów po odpaleniu

grey82 - 4 Lut 2014, 20:00
Temat postu: [MK6] 1.3 - nie trzyma obrotów po odpaleniu
Witam,
Przeszukałem forum żeby znaleźć konkretne odpowiedzi na temat mojego problemu ale mimo pomocnych rad proszę o pomoc. Objawy mojego problemu są następujące: Po przekręceniu kluczyka rozrusznik kręci ale silnik nie chce zapalić, gdy dodam gazu silnik odpala. Obroty rosną gdy dodaje gazu ale gdy zwolnię pedał gazu to obroty maleją do zera i silnik gaśnie. Zdarza się tak, że gdy "przygazuje" na biegu jałowym to obroty ustalą się na poziomie około 1000-1100 i nie falują. Gdy dodam gazu lub ruszę autem i chcę zwolnić gaz żeby zmienić bieg obroty maleją do zera i auto gaśnie. Filtrując rady użytkowników zawęziłem krąg poszukiwań do 3-ech rzeczy:
Czujnik CPP, silnik krokowy, czujnik temperatury silnika. Niedawno zakupiłem te auto więc uczę się jego budowy więc postanowiłem odnaleźć wspomniane części ale nie potrafię tego zrobić. Na forum odnośnie mojego silnika nie ma żadnego zdjęcia bądź opisu gdzie znajdują się dokładnie te elementy. Proszę o wyrozumiałość i konstruktywne porady gdyż tylko tak ruszę dalej z problemem. Dziękuje za góry a wszystkie porady.

Parzych - 4 Lut 2014, 22:38

grey82, jaki przebieg :?: Świece i kable WN zmienione po zakupie :?: To tak na początek...
grey82 - 5 Lut 2014, 06:51

Parzych napisał/a:
grey82, jaki przebieg :?: Świece i kable WN zmienione po zakupie :?: To tak na początek...

Przebieg: 95000km, Świece i kable WN nie zmienione. Biorę taką możliwość po sprawdzeniu najpierw układów wspomnianych czujników. Proszę o wytłumaczenie jaki mają wpływ kable + świece na to, że auto spada z obrotów?

tbone001 - 15 Lut 2014, 11:23

Ja miałem podobną sytuację w innym aucie i problem był w tym, że nie zawsze kontaktowała wtyczka od jednego z czujników temperatury silnika (tamto auto miało 3 czujniki). Wtyczka była trochę sfatygowana, ale naprawiłem ją, użyłem sprayu do czyszczenia kontaktów elektrycznych i problem ustał.