Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK6] Awaryjne otwieranie bagażnika od środka.

Kamillom - 26 Sty 2014, 10:50
Temat postu: [MK6] Awaryjne otwieranie bagażnika od środka.
Witam!

Mam problem.... Jedyną możliwością otwarcia tylnej klapy w moje Fieście MK6 (2007) jest kluczyk.... Niestety ta metoda nagle przestała działać i pewnie czeka mnie wymiana zamka :(

Czy jest jakiś sposób aby otworzyć zamek awaryjnie od środka po opuszczeniu tylnych foteli?

Tobol - 26 Sty 2014, 11:03

Tak musisz cały ten plastik klapy zdjąć 3 śruby go trzymają później ciągniesz ku sobie bardzo mocno teoretycznie nic nie połamiesz. On naprawdę mocno siedzi ;) później przy zamku będziesz widział "dzyndzel" przesuwasz w lewo lub prawo aż Ci się zamek otworzy ;) I po robocie
tyrko - 20 Lut 2014, 10:00

Teoretycznie, u mnie popękały spinki, ale koszt groszowy, więc i problem niewielki : P
TSRules - 20 Lut 2014, 17:57

jak już wymienisz zamek to polecam wyczyszczenie wszystkich WD40, a potem zakonserwowanie\nasmarowanie olejem wazelinowym do maszyn do szycia, wtedy mięciutko pracują bez zacinki (co zamki forda potrafią grymasić) lepiej zapobiegać niz leczyć, pozdrawiam :ok:
stico80 - 9 Lis 2018, 22:32

Hej trochę odgrzeje. U mnie w Fieście od razu po zakupie nie otwiera się bagażnik. A jedyna możliwość to otworzenie z kluczyka. Poprzedni właściciel coś tam uszkodził i twierdził że otwiera śrubokrętem. Ja jednak tym śrubokrętem nie potrafię. I teraz nie wiem co robić. Wymienić wkładkę ? A może da się to jakoś przerobić żeby można było otwierać od środka. Wiem, że w niektórych wersjach był przycisk do otwieranie ze środka.