Forum FiestaKlubPolska -

Tuning mechaniczny - [MK4] Filtr powietrza K&N

zajac1990 - 18 Sty 2014, 20:20
Temat postu: [MK4] Filtr powietrza K&N
Witajcie ludziska!! Mam do Was pytanie co myslicie na temat sportowego filtra powietrza K&N w miejsce seryjnego do mojej fiesty? jak duze beda roznice ?
kuba87 - 18 Sty 2014, 20:25

sam filtr powietrza nic nie da
Peedro - 18 Sty 2014, 21:21

A nawet może być gorzej :-P
TSRules - 18 Sty 2014, 23:03

z tymi filtrami jak z magnetyzerami ... lepiej zrobić porządny przegląd autku, wlać dobrego paliwa
lehu8 - 19 Sty 2014, 20:54

Wszystko co zmniejszy opór przepływu powietrza do silnika będzie ok.
Ja bym dał. :yes:
http://allegro.pl/kn-filt...3824196800.html
Taki filtr na pewno polepszy przepływ powietrza, tylko cena ;-(

zajac1990 - 19 Sty 2014, 22:30

wlasnie chcialem wlozyc do swojej fiesty k&n myslalem ze nieco polepszy osiągi. ale pewnie nie warte zachodu
hubi_2006 - 20 Sty 2014, 21:55

Mam wkład K&N kupiony w IC. KM to nie dodaje ;) Choć niektórzy tłumaczą to jako Konie&Niutki :V:
luk-90 - 20 Sty 2014, 22:13

sama wkładka co najwyżej może minimalnie przenieść moment w troszkę niższy zakres obrotów. Ale do seryjnego silnika nie wydałbym tyle siania na filtr
kenczorf - 20 Sty 2014, 22:38

Ktos tu kiedys kladl caly kit k&n do 1.25 ktory w sumie byl tani ~ ok 400zl. Dolozyl kompa z primery orac odetkal lekko wydech i przyrost byl dosc fajny
Marcin - 21 Sty 2014, 19:50

czysty filtr papierowy i dobry zimny dolot do puszki będzie zdrowszy niż wkładki czy stożki, w tym silniku najbardziej dławi wydech
lehu8 - 21 Sty 2014, 20:30

Marcin napisał/a:
........ w tym silniku najbardziej dławi wydech

Nie problem :)
http://mgmotorsport.pl/
Filtry:
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=61388
<8>

zajac1990 - 21 Sty 2014, 21:06

Wydech mam zmieniony i wycięty środkowy. znalazlem kiedys na ebayu kolektor 4-2-1 ale dosc drogi. na zmienionym filtrze ładny dzwięk silnika sie pojawia
hubi_2006 - 21 Sty 2014, 21:11

może na stożku...
zajac1990 - 21 Sty 2014, 21:29

Na samej wkładce nie ma tego efektu dzwiekowego?
Romel - 22 Sty 2014, 07:00

Sama wkładka niewiele Wam da...
piszę o zmianach przebiegu momnetu i mocy,
co do dźwięku również, ponieważ cały Airbox jest tak zaprojektowany aby tłumił dudnienie ssania...
Dobrze piszą Koledzy...aby coś wyciągnąć trzeba robić "kompletami", przykładowo (aby miało sens):
I tak... w silniku benzynowym prędkość przepływu powietrza (ssania) jest ponad 300m/s co przy ułatwionym przepływie daję wynikowo dość ładną energie kinetyczną, większe energia lepsze przepłukiwanie w współotwarciu i po zamknięciu zaworu wydechowego lepsze doładowanie... (dlatego powinno się likwidować kryzy itp, lżejszy przepływ przez filtr i reszta przeszkód), ale...
w parze musi iść układ wydechowy - bo to jest układ wpływu bezpośredniego - prędkość spalin to ponad 500m/s więc tu jest jeszcze więcej zabawy aby usprawnić wysyłkę spalin do atmosfery, pamiętając przy tym, że średnice, poszczególne odcinki wydechu praz jego objętość jest ściśle określona w zależności co się chce uzyskać...
I tylko w całości da to efekt...

Tak czy inaczej trzeba pamiętać że "ułatwiony dolot" to zazwyczaj niższa jakość filtrowania i dość męczące dźwięki do jazdy codziennej (chyba, że się ma 19lat i jeździ się pod dyskoteki :) ), nie wspominając o wydechu i jego dźwiękach...
Dźwięki to nie wszystko - mapa ma przewidziane widełki pracy (uogólniając) jeśli dolot i wydech będą pracować nad wymiar efektywnie ECU nie da rady zadawkować odpowiedniej ilości paliwa (w szczególności jak założone do tego będą inne wałki/wałek rozrządu...) w efekcie będziemy mieć suchą mieszankę co daje bardzo wysoką temp. spalania, co daje grzanie się silnika i jego prawdopodobne uszkodzenie....

To tak bardzo skrótowo sprawę ujmując...