Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [Inny] Celynka Robal

Peedro - 1 Sty 2014, 12:28
Temat postu: [Inny] Celynka Robal
1. NICK: Peedro
2. IMIĘ: Paweł
3. MODEL: Toyota Celica VI gen
4. WERSJA: nie znam sie :P
5. ROCZNIK: 1995
6. SILNIK: 1,8 7A-FE
7. OPIS AUTA: Dżizas... Autko kupione 31.12.2013 - już nigdy nic nie kupię w sylwestra :cojest: , bo ten rok 2013 zakończył się ciulowo :-P . Może zacznijmy od początku. Autko wyniuchałem w ogłoszeniach 30.12 ale już późno więc uznałem że pojedziemy je obejrzeć w sylwestra i tak też zrobiliśmy. W między czasie dostałem od sprzedawcy info że silnik ma pewnie problem z panewką, bo miał innego kupca i kupiec ów przez ten fakt zrezygnował. Po krótkiej rozmowie telefonicznej i zbiciu ceny uznaliśmy że pojedziemy ją oglądnąć, gdyż na foto wyglądała bardzo korzystnie. Gdy już się wybraliśmy braciszek uznał że może umówimy się ze sprzedającym gdzieś blisko zjazdu z A4 Bieżanów, i tak też zrobiliśmy. Właściciel przyjechał, oglądnęliśmy auto na myjni (nie było w pobliżu nic lepszego :P ), posłuchaliśmy, dogadaliśmy cenę i zapadła decyzja że jedziemy do sprzedającego do domu pisać umowę, gdyż nie miał na miejscu dokumentów. No i tu się zaczyna najbardziej wkur*iająca część opowieści. Pojechaliśmy za sprzedającym na Nową Hutę i na Moście Wandy okazało się że auto musimy już kupić - na moście przymroziło i bęc :cojest: mimo niezłego odstępu Polo którym jechaliśmy poszło jak na łyżwach - jedyny plus taki że brat nieco uciekł na prawo (na krawężnik nie udało się wyskoczyć) i Celica dostała w róg zderzaka i końcówkę błotnika. Polo straciło kierunkowskaz, obdarty zderzak i pogięty błotnik (jakby tego było mało, auto pożyczone od jego przyszłego teścia). Cóż, po oglądnięciu strat mocno wkur*ieni wróciliśmy do aut i pojechaliśmy pisać umowę, bo co nam pozostało. Na domiar złego powrót mocno się dłużył za sprawą tłukącej się panewki, w związku z czym jechałem praktycznie do 2 tysięcy obrotów i 70km/h, co zresztą było dobre bo auto na nowych, ale letnich oponach i dopadła nas masakryczna mgła, tak więc zakup z wielkimi przygodami i już ochrzczony - miejmy nadzieję że pierwszy i ostatni raz.

Co do samego auta - autko bardzo fajnie utrzymane, spód w dobrym stanie - kilka miejsc pod spodem do lekkiej poprawki, ale to się jeszcze dokładnie obejrzy na kanale. Z wierzchu też ładnie, jedynie co to oboje drzwi ma w kilku miejscach lekkie purchelki, ale auto ma 19 lat, więc nie jest źle. Komplet nowych Dębic Furio 195/65/14 hehe (pewnie zamienię na zimówki), radio JVC z USB, 10 głośników (ale gra to mocno średnio), pełna elektryka łącznie z klimatyzacją i całkiem ładnie utrzymane wnętrze. Co do minusów - silnik do wyrzucenia (swapa sobie ogarniemy i silnik już jest ustrzelony) no i błotnik do wyklepania co będzie widać na zdjęciach poniżej. Auto kupione za 4100 zł czyli dużo poniżej ceny rynkowej za Celice w takim stanie i wyposażeniu, więc jestem umiarkowanie zadowolony z zakupu, gdyby nie ten nieszczęsny klep, byłbym bardzo zadowolony :rotfl:

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: Ubity błotnik prawy tył
b. mechaniczne: To już nie moja sprawka - ale klepiąca panewka
c. audio: jakieś tam radio JVC i narypane głośników - gra średnio, a radio już mnie zdążyło wkurzyć, więc poleci na sprzedać
d. inne: brak.

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: doprowadzenie do odpowiedniego stanu
b. mechaniczne: jak wyżej, czyli swap na zdrową jednostkę
c. audio: zmiana radia na jakieś sony.
d. inne: brak.

10. FOTKI AUTA
Wiem że brudne okropnie, ale nie będę myć póki nie zrobię z silnikiem - na razie siedzi w garażu i czeka na swoją kolej.

van - 1 Sty 2014, 13:03

Calineczki ładne auta chociaż podobają mi się te starsze z otwieranymi lampkami no i odpowiednim silnikiem i napędem. No ale to mam rozumieć ma być auto codzienne. Silnik będzie przynajmniej dwu litrowy ? Gaz będzie ? czy na bogato :-P
Kuku w błotnik na sam początek przygody nie ciekawe oby dalsze losy z autem były już tylko pozytywne :ok:

i pamiętaj babcia mojej żony zawsze mówi: nie kupuj aut czerwonych bo są niebezpieczne :V:

ziele477 - 1 Sty 2014, 13:04

Silnik będzie tej samej pojemności czy szykowane jest coś bardziej zacnego??
Peedro - 1 Sty 2014, 13:28

Taki sam motorek wleci, z tego prostego względu że tylko podmienimy słupek i będzie grać. Jak będzie mało palić, to się obędzie bez gazowni.
luki - 1 Sty 2014, 13:43

Był w Kraku i nie dał znać :krzesłemgo:
Ad@mus - 1 Sty 2014, 20:59

nie bita :ok:
szkoda przypału ale bede kibicowal, bo ja lepszego auta jak toyota nie znam :2xf:

van - 1 Sty 2014, 21:04

Ad@mus napisał/a:
ja lepszego auta jak toyota nie znam :2xf:
za mało albo za dużo alkoholu pijesz :cojest:
Ad@mus - 1 Sty 2014, 21:44

nie piję w ogóle :2xf:
wzioles doslownie moja wypowiedz, po przekonwertowaniu czytasz-bardzo sobie chwale moją Toyotę

vegetagt - 1 Sty 2014, 23:52

Ad@mus, może dobrze trafiłeś ze swoją avensis. Kumpel akurat ma przejsciówke (rok 2000) i dostać do tego półoś/przegub, to masakra cenowa. Wkońcu chyba coś poniżej 2k dał za jakaś ulepszaną i na razie jezdzi.. :P
Peedro - 2 Sty 2014, 23:26

dzisiaj miała miejsce inspekcja dołu silnika i tak jak myśleliśmy - panewki umarły :-P wał zresztą też nieźle dostał. Poszukiwania silnika trwają, byliśmy na złomie oglądać, ale też już miał przytarte panewki więc nie wart zachodu...
Marcin - 3 Sty 2014, 09:47

fajna celina, kumpel jak kupił swoją i wracał gdzieś z okolic Krakowa też miał stłuczkę, na dodatek z nie swojej winy, winni byli po %% i dużymi karkami, całe szczęście, że szkody były niewielkie.

co do silnika zastanów się nad innym, ten ponoć szału nie robi, a u kumpla siedzi 3S-GE (180KM) i to się odpycha

tadzias - 3 Sty 2014, 11:57

Niech służy :)
VonFeim - 3 Sty 2014, 14:35

Jaka przygoda! Oby służył i się spisywał :) A co do koloru czerwonego to i moja fiestka jest czerwona i mojego ojca opelek jest czerwony i złe nie są :hihihi: ale jakieś fatum jest bo niedługo po kupnie opelka ktoś nam w drzwi wjechał ;-( No, ale cóż, oby dobrze było! :)
Peedro - 3 Sty 2014, 15:08

Marcin napisał/a:
co do silnika zastanów się nad innym, ten ponoć szału nie robi, a u kumpla siedzi 3S-GE (180KM) i to się odpycha

Nie ma sensu się bawić ;) nie chce się zbytnio w koszta pchać :-P

4.01. Odebrałem osobiście silnik w oddziale siódemki, mieliśmy robić od razu, ale pojechaliśmy po podnośnik z bratem i do roboty dopiero zabierzemy się od wtorku. najpierw silnik do sprawdzenia dołu i później jak będzie ok to swap i tyle na razie.

7.01. Inspekcja dołu zrobiona, silniczek w ładnym stanie, panewki ładne, niezużyte, więc powoli trzeba ogarniać przekładkę.

yoyo72 - 7 Sty 2014, 21:31

No ..mam nadzieję ,że będzie się turlał ten silniczek ,bo jak nie to zrobimy reklamacje. :hahaha: Powodzenia
Peedro - 7 Sty 2014, 21:57

yoyo72, kupiony za 500 zł łącznie z przesyłką, więc cudów się nie spodziewałem, aczkolwiek jest ok :-P

10.01 sie okazało że avensis z 99 roku (z tegoż woza mam silnik) ma inną głowicę niż celica i w związku z tym dziś musiałem zakupić uszczelkę i dać głowicę z mojego silnika do szlifnięcia. Poza tym okazało się że sprzęgło jest już w średniej kondycji i na jutro mam zamówiony zestaw z LUKa... Się koszty mnożą :krzesłemgo: :rotfl:

11.01 Simering wału też nowy... Silnik w komorze, poskręcane prawie wszystko do kupy.

13.01. Silnik zalany Elfem Exelium 5w40, działa, była nawet jazda próbna. Do wymiany jeszcze osłona przegubu i było by narazie z mechaniki tej najważniejszej na tyle.

A i jeszcze taka fota, czemu wleciał "nowy" silnik :P

26.01. W ostatnim czasie brat dopiął swap do końca, poprawiając problem nietrzymania biegu jałowego na zimnym silniku - gasł, ale już jest ok.

Ja tym czasem ostatnie 2 dni bawiłem się z blachą. Pozbyłem się dziury w podłodze (dużo perypetii z tym) i co nieco zabezpieczyłem tu i ówdzie. Cza to będzie zayebać konserwacją jeszcze. Próbowałem też nieco wyciągnąć piękny błotnik, ale niestety wygląda na to że się nie da - jednak deko go ruszyło do przodu, a do tyłu iść nie chce, więc pewnie skończy się na wycięciu i wspawaniu nowego elementu...

van - 26 Sty 2014, 20:37

do wiosny będzie akurat ............i wtedy sprzedaż
lubisz jednak auta robić a nie używać :P zupełnie jak brat :-P

Peedro - 26 Sty 2014, 20:42

van napisał/a:
lubisz jednak auta robić a nie używać :P zupełnie jak brat :-P

:rotfl: ale coś w tym ostatnimi czasy jest :cojest:

01.02.2014

Dziś pobawiłem się nieco ze spodem (mimo iż znów jakieś choróbsko mnie bierze ;-| )

Jak widać na załączonym obrazku - zrobiłem połowiczną konserwację :P ważne że przykryłem gołe blachy (bo Toyota poskąpiła seryjnej konserwacji). Niestety nie ściągałem osłon wydechu, bo każda śruba jakiej dotknąć się w tym aucie ukręca się...

Tu była dziura wielkości dwóch palców:

Koło mocowania sanek do podłogi. Niestety po rozgrzebaniu musiałem opuścić sanki i fabrykować nowe mocowanie dla sanek, bo przy próbie odkręcenia starej śruby odkręciła się ona razem z blachą i musiałem uciąć. Ogólnie było dużo zabawy, ale efekt zadowalający ;)

Przy okazji pozbyłem się tego:

A chcąc pod szlifować swoje umiejętności spawalnicze, wyczarowałem coś takiego:

Nawet udało się zrobić to szczelnie :ok:

van - 2 Lut 2014, 10:05

a co to to to takie uspawał ? i do czego to
Bezimienny - 2 Lut 2014, 10:27

Chyba to to, to jest w zastępstwie katalizatora :yes:
vegetagt - 2 Lut 2014, 13:52

Peedro napisał/a:
bo Toyota poskąpiła seryjnej konserwacji)

bardzo mnie dziwi to postępowanie toyoty. Szczególnie, że GT kumpla jest bardzo ładnie zakonserwowane - albo na szwajcarie robili "konserwacyjny wypas", albo ktoś już przy tym grzebał :D

Peedro - 2 Lut 2014, 21:45

Wylicytowane za 395 zł :devil: teraz ogarnąć odbiór :-P

luki - 2 Lut 2014, 21:45

17?
Peedro - 2 Lut 2014, 21:52

luki napisał/a:
17?

eheh :) szukałem długo 16" ale to se dodałem do obserwowanych 2 tygodnie temu, bo se pomyślałem, zobaczymy, jak się aukcja potoczy... No i się potoczyła odpowiednio :V:

Bezimienny - 2 Lut 2014, 22:48

Okazja, aż za bardzo, oby nie okazały się kanciaste, poklejone taśmą i lutowane lutownicą :rotfl:
van - 3 Lut 2014, 22:24

chyba będzie dobrze wyglądać na tym :ok:
Peedro - 4 Lut 2014, 21:35

Dzisiaj ucywilizowałem wiązkę radia (było na krótko zrobione do wtyczki radiowej) - jest iso. Podłączyłem radio, gra, więc jest ok ;)

08.02.

Tego dnia zrobiłem przedostatnią korozyjną bolączkę tego auta, czyli progi. od strony kierowcy 4 wstawki, od pasażera 2. na to epoksyd i konserwacja. No właśnie, przy okazji dokończyłem konserwę spodu, bo zakonserwowałem podłogę bagażnika, a przynajmniej tyle ile dało się dojść. Zostały jeszcze drzwi, ale tego to chyba już nie bede robił bo nie mam ochoty się z tym bawić...

Kombinuję obecnie zakup nakładek na progi z GTka, poszycie błotnika i jakąś dwururkę na tył :P

luki - 28 Lut 2014, 20:46

działasz coś?
Peedro - 28 Lut 2014, 23:21

nakładki z gt4 mam (nawet kolor się zgadza :P ), wydech mam, błotnik kupiony mam, felgi też już są u mnie - baa już 2 wyprostowane :P , no i kupiłem też od kolegi oponki BF Goodrich G-Force Profiler 205/40/17 :P

Kwestia ruszyć z pracami bo ostatnio nie miałem albo chęci, albo siły, albo miałem chore zatoki :P ... A jutro sie mi fucha kroi :rotfl:

01.03.

UP!

W poniedziałek dalsza zabawa - jeszcze kilka spawów, szlifowanie, podkład, szpachlówa i znów podkład :P

Ad@mus - 1 Mar 2014, 23:00

czasem dobrze jest naskladac klockow-potem praca jest bardziej widoczna i satysfakcjonujaca:)

dobrze idziesz! co z kolorem felg?

Peedro - 6 Mar 2014, 21:19

Jak widać powoli do celu ;) jeszcze podkład raz przeszlifuje i jeszcze raz pomaluje ;)

A tu na foto oponki:

BF Goodrich G-Force Profiler 205/40/17

I zdjęcie dwóch prostowanych felg:

Dopiero teraz se przypomniałem że mogłem od razu walnąć fote nakładek i wydeszku, ale sie mi zapomniało :2xf:

van - 6 Mar 2014, 22:03

no profi robota :ok: będzie fajne auto z taką felgą, lachony będą zrywać zderzaki <8>
Peedro - 6 Mar 2014, 22:21

lepiej żeby co innego zrywały :rotfl: plan najbliższy jest taki - poprawić nakładki i zamontować, zamontować wydech, pomalować błotnik i wpylić zderzak. A Później koło i kupić jakiś secik dobrych obniżających springów i powinno to robić robotę :devil:
van - 6 Mar 2014, 22:44

i jeszcze LPG ! i zalać do pełna i KADETEM TERA !
Peedro - 9 Mar 2014, 09:01

Byłoby, teraz czekać na pogodę i malnąć...

van - 9 Mar 2014, 10:50

nie wiem jaka pogoda u was ale u nas wiosną pełną gębą i dziś pogoda świetna i wymarzona na malowanie
Peedro - 15 Mar 2014, 18:43

najpierw z lampą:

a teraz bez:

P.S. Jedna była spawana :hahaha: ale zrobione dosyć dobrze ;) i co najlepsze na zewnętrznym rancie - ta co była psiknięta czarnym w jednym miejscu :P

van - 15 Mar 2014, 22:05

ale kolor to znów taki dziwny wymyśliłeś :-)
Peedro - 15 Mar 2014, 22:07

van napisał/a:
ale kolor to znów taki dziwny wymyśliłeś :-)

Popularne kolory są nudne :P

[ Dodano: Pon Mar 17, 2014 20:12 ]

Ja chce słońca!

24.03.2014

Narazie przegrywam z błotnikiem :krzesłemgo:

Do 3 razy sztuka jak to mawiają - baza pogryzła się z podkładek akrylowym ze spreja, baza pogryzła się z podkładem epoksydowym ze spreja (2 próba to była). Dziś się w końcu wkurwiiiiłem i kupiłem podkład akrylowy z profixa (baze też z tego mam) na pistolet i walnąłem przed momentem 2 warstwy. Jutro przeszlifuję i mam nadzieję że z tym się już nie będzie żarło...

tadzias - 25 Mar 2014, 01:10

Peedro, oklej folią i po sprawie :P
van - 25 Mar 2014, 14:20

sticker bombami ! :-)
vegetagt - 25 Mar 2014, 14:23

Peedro, kup hamerajt. On nie będzie robił takich niespodzianek :rotfl:
Peedro - 26 Mar 2014, 19:59

Z lampą:

Bez lampy:

Średnio zadowolony - jak na fejsie napisałem - na +3 mi to wyszło w skali szkolnej. Baza siadła idealnie, a z klarem pistolet wypluł mi jakieś białe kropeczki :/ ale choooj, przepoleruje się jak to ładnie wyschnie, ile się zgubi to się zgubi, a reszte mam gdzieś :devil:

27.03.14

bez lampy:

Z lampą:

Wyczyściłem dobrze pistolet i kubek i już mi nie rzuciło żadnym syfem z klarem. Ale kilka paproszków siadło, ot urok malowania w garażu ;]

tadzias - 27 Mar 2014, 20:42

Podwójnie, FB i FKP :P
vegetagt - 27 Mar 2014, 20:50

Jak na takie warunki, to spoczko jest :)
Sam mam podobny syf na podłodze i wiem, jak sie kończą próby malowania w takich garażach :P

Peedro - 28 Mar 2014, 21:22

Jutro błotnik w 2000 woda, zderzak w 2000 woda i może by się to zmąciło ;)

A nakładeczki w przyszłym tygodniu :P

Mustang - 28 Mar 2014, 22:09

Peedro napisał/a:
Ale kilka paproszków siadło, ot urok malowania w garażu ;]

znam ten ból... ale polerowanko wszystko załatwi :-P

dziwna ta twoja fiesta... japońska jakaś :rotfl:

Peedro - 28 Mar 2014, 22:10

Mustang napisał/a:
dziwna ta twoja fiesta... japońska jakaś :rotfl:

też coś mi nie pasowało przy kupnie, ale ciemnawo było ;)

Ad@mus - 28 Mar 2014, 23:12

czekam na efekt końcowy z felasami i niskimi fedrami-bedzie robic robotu :devil:
yoyo72 - 29 Mar 2014, 10:38

Bardzo ładniutko Gratulacje. :brawo:
Peedro - 29 Mar 2014, 19:11

yoyo72, dzięki :)

Za tydzień polerka :P na foto po przejechaniu papierem 2000.

01.04.

Dziś się wziąłem i poskładałem bagażnik do kupy ;) przykręciłem zderzak (prawie, jeszcze muszę od spodu wykombinować co zrobić z poukręcanymi śrubami), zaaplikowałem do progów preparat do profili... No i już tak na koniec skusiłem się na założenie chociaż jednego kółeczka :V:

hubi_2006 - 1 Kwi 2014, 22:33

Dobry kolorek na felgi :)
Ad@mus - 1 Kwi 2014, 23:15

bez gleby sie nie obejdzie;)
van - 2 Kwi 2014, 08:59

dorzuci trochę worków z cemenetem i będzie jak talala ...........czemu te felgi nie są białe :rotfl: a nie przecież już to pisałem :cojest:
Peedro - 2 Kwi 2014, 20:57

Opłukałem na myjni deko dziada :P

Widok z lepszego profilu :)

TSRules - 3 Kwi 2014, 12:46

jakoś wysoko stoi, czy mi sie wydaje ?
pawel_mk3 - 3 Kwi 2014, 14:03

Małe jakieś te 17" :D
Peedro - 3 Kwi 2014, 15:34

seryjna sprezyna, ot cala tajemnica.

Sprężyny będą pewnie w poniedziałek, bo dopiero dziś wysłane... więc wziąłem się za wydeszek :P troszkę zabawy było, ale jest zamontowany :) obecnie układ jest odetkany - brak kata, został tylko środkowy i ten końcowy to przelot ;]

van - 5 Kwi 2014, 09:01

a kiedy auto nie będzie różowe ? :-)
tadzias - 5 Kwi 2014, 09:09

Kolejny brzydal w stajni Peedra :P
profi - 5 Kwi 2014, 11:22

van napisał/a:
a kiedy auto nie będzie różowe ? :-)

Oj tam, oj tam...
Różowy to fajny kolor :)

Peedro - 5 Kwi 2014, 22:02

Espeszaly for blołdżob!

Umyte dokładniej, koła naplakowane :P w środku wysprzątane :P

bidżej - 5 Kwi 2014, 23:27

no wreszcie się doczekałem dobrych zdjęć lolku!

tyle żeś marudził, że byś sobie golfa kupił, a jednak zrobiłeś z tego trupa coś ładnego :D

tadzias - 6 Kwi 2014, 10:56

Peedro napisał/a:
koła naplakowane :P

kół się nie plakuje bo łapią kurz, a opony pękają :P

Peedro - 6 Kwi 2014, 12:58

tadzias, skrót myślowy :P preparat do gum był w użyciu, nie plak do wnętrza ;)
bidżej - 6 Kwi 2014, 13:33

...wypicowana jak na allegro :P
Peedro - 6 Kwi 2014, 13:58

bidżej, gdzie tam - jeszcze polerka, montaż progów z gietefołra :-P i siatexu z allegro w gryll :)

No i może jutro spryngi wlecom, jak GLS mi je dostarczy :jupi: :devil:

bidżej - 6 Kwi 2014, 19:03

...DPD pewnie już dawno by dowiózł, nie? :hihihi:
van - 6 Kwi 2014, 20:24

nadal brakuje polerki tak jak piszesz.... czerwony świetnie wygląda wypolerowany
no ale już widać pewien progres .........ciekawe jak szybko to sprzedaż :-)

Peedro - 6 Kwi 2014, 20:28

bidżej napisał/a:
...DPD pewnie już dawno by dowiózł, nie? :hihihi:

jakby poszło DPD to wczoraj bym już miał zamontowane :P

Poszło GLSem i dał ich kurier dupy bo zawiózł paczkę do Laskosza, ale nie tego i musiałem po wiosce jeździć za moją paczką :rotfl: .

No i tak - springi na przód założone - usiadło, jest ładniej. Tył jeszcze nie ruszony, a to dlatego że ogarniałem też hample z przodu, bo nie dało się z jarzma wyjąć klocków! Wybijałem młotkiem :hammer: ... Wymienione blaski co prowadzą klocki i uwaga - koszt tego ustrojstwa po rabatach - 125 zł komplet na obie strony... Tak czy siak pasuje jeszcze odpowietrzyć te hamulce, albo i całkiem wymienić płyn, bo ciągle nie jestem zadowolony z jakości :P .

A jutro wpada tył, więc stay tuned :-P bo będą foty :P

12.04.

Wczoraj tył mnie pokonał, a dokładniej łączniki staba, które będę musiał obciąć... Ale dziś już mam nowe, z tym że mi się z tym bawić już dziś nie chce... A to dlatego że dziś auto było w "Tajmus Car Shine Factory", dostało poler błotnika i zderzaka które malowałem, a później mycie i wosk ;) świeci się jak psu wiadomo co :P

Jutro zrobie foty na słoneczku - jak będzie ;)

Ad@mus - 12 Kwi 2014, 22:56

skomentuje jak celinka dupką siądzie:)
van - 13 Kwi 2014, 10:23

skomentuję jak zdjęcia będą w plenerze :-P
Peedro - 13 Kwi 2014, 11:21

van, to poczekasz przynajmniej tydzień :hahaha: W tygodniu montaż sprężyn tył i myślę w końcu zarzucić progi :P
Ad@mus - 24 Kwi 2014, 23:27

ptaszki spiewjom ze dupa oklapła :ok:
Peedro - 24 Kwi 2014, 23:39

A bo w końcu mam pneumat ;] i zapieczone śruby dało się odkręcić... stare amory agonia totalna - tłoczysko chodzi jak chce w obie strony... Byłem zapobiegliwy i zakupiłem używki w dobrym stanie niedługo po kupnie auta. I jak mi paczka wtedy przyszła to lekko rozdziawiłem, patrze - są, ok i se leżało. Przy montażu tak sie na to super patrzyłem że nie zauważyłem że lewy amor ma urwane mocowanie łącznika stabilizatora :cojest: :rotfl: . Zauważyłem dopiero jak już amor z nową sprężyną był na miejscu i chciałem założyć łącznik i wtedy myśl - "kur#a, co jest!?". No i kolejne pół godziny straciłem na tym, by ładnie ze starego amora usunąć mocowanie, i przyspawać do "nowego". Przebiegło to w miarę sprawnie, żeby nie zagotować amora, co chwile spryskiwałem go wodą i mam nadzieję że będzie ok. Na koniec założyłem koła, opuściłem, i tyle :P .

Czy i ile siadło? Nie wiem :hahaha: , może jutro się dowiem jak wyjade tym z garażu.

25.04.14

Szczęście w nieszczęściu:

Nieszczęście - strzelił mi przewód hamulcowy stalowy na tył - jeszcze oryginał i zwyczajnie sobie przetlał...

Szczęście - stało się to w garażu - chciałem zmienić płyn hamulcowy, wujek zaczął pompować i nagle ssssssyyy i płyn se leci z pod osłony przewodów.

Przynajmniej znalazła sobie odpowiednie miejsce na taką poważną awarię... Jeden przewód już ktoś kiedyś wymieniał na miedź, teraz przyszedł czas na drugi.

vegetagt - 26 Kwi 2014, 01:29

Peedro napisał/a:
Nieszczęście - strzelił mi przewód hamulcowy stalowy na tył - jeszcze oryginał i zwyczajnie sobie przetlał...

Szczęście - stało się to w garażu - chciałem zmienić płyn hamulcowy, wujek zaczął pompować i nagle ssssssyyy i płyn se leci z pod osłony przewodów.

Słabo. Niewychowane auto. W mojej fiescie przewód strzelił dopiero przy wymianie :P

TSRules - 26 Kwi 2014, 10:51

u mnie strzelił tył jak dojeżdżałem do skrzyżowania, na resztkach ciśnienia dohamowałem :ok:
van - 26 Kwi 2014, 19:35

Peedro napisał/a:
ciesz się i szczęście masz, mi ostatnio na przeglądzie z volvo strzelił elastyczny, też chyba był oryginalny
yoyo72 - 28 Kwi 2014, 14:36

Ładniutka ta czerwona bestyja :brawo:
Peedro - 29 Kwi 2014, 00:12

Hamulec jest :P ale i tak jest chooojowy, aczkolwiek może tak ma być? Może ja poprostu nie lubie ABSu :rotfl:

Albo elastyki mam chooojowe, aczkolwiek nie są spękane ani nic :fox:

29.04.14

Poskładałem bagażnik do kupy - gotowy na przyjęcie tego co ma wziąc ;) i tak wszystko nie wejdzie.

Poza tym w miejsce kata, gdzie wcześniej dałem rurkę, tym razem wspawałem na szybko tłumik, ale jest dalej głośno, a i jest kilka delikatnych przedmuchów, ale tak już to pojedzie na zlota... Jutro chce tylko założyć osłonę silnika i tylo. Jakoś może się to dotoczy.

30.04.14

No i auto tak jakby nie przygotowane na zlota. Osłony pod silnik nie założyłem bo śruby poukręcane. Gorsze to że coś mi lekko ręczny trzyma :( mam nadzieję że popuści coś niecoś - kołem da się przekręcić, jeździć się da, ale czuć lekki opór. Poza tym przerzuciłem slicki z moim pięknych różowych felg, na felgi 14 z celi, więc jak co to se założe ;) . No i auto już gratami ogólnie popakowane, jutro tylko ubrania i inne pierdoły i można jechać...

[ Dodano: Sob Maj 03, 2014 17:25 ]
Sam se podbije a co mi tqm :cojest:

Padło zajechał i wróciło ;)

Mimo lekko trzymającego ręcznego, poupalało i mimo niskiej mocy i dosyć dużej wagi dawało nieźle radę na torze. Plan, czyli objechanie bidżeja - wykonany, więc wróciłem do domu w pełni zadowolony. Silnik spalił tylko odrobinkę oleju, klepie tak samo jak przed zlotem, więc jest ok. Ale na przyszły rok już naszykuję fiestę, więc strzeżcie się :-P

[ Dodano: Sob Maj 03, 2014 19:18 ]
No to jeszcze zlotowo:

Fotki by Monika od bidżeja ;) Pierwsze foto mega!

vegetagt - 4 Maj 2014, 16:09

hop do góry! :D
yoyo72 - 4 Maj 2014, 16:43

Bardzo łądna ta twoja Ciciolina. ( na zdjęciach) <wow> :brawo:
Super ,że dojechałeś cało i zdrowo.

bidżej - 6 Maj 2014, 08:26

Peedro napisał/a:
Plan, czyli objechanie bidżeja - wykonany, więc wróciłem do domu w pełni zadowolony
o jedyne 0.8s, i to na slickach gy
Peedro - 6 Maj 2014, 19:06

bidżej, przyznaj że Cię to boli :-P Ważne że cie objechałem seryjnym, słabym autem, slicki tylko troszke pomogły :P
yoyo72 - 6 Maj 2014, 19:29

"Nie ważne czy wygrałeś o sto metrów czy o centymetr ,ważne ,że wygrałeś". (cyt: Szybcy i wściekli) :hahaha: Tak ogólnie bezosobowo ,żeby nie było.
Peedro - 6 Maj 2014, 20:36

yoyo72, my się tylko droczymy ;) bidżej był górą w zeszłym roku, teraz jestem ja, więc remis ;) :ok:
yoyo72 - 6 Maj 2014, 21:09

A jak myslisz? Ja biorę to wszystko na poważnie? Dać wam noże ,pistolety? puk,puk.... :plask: :krzesłemgo: Grunt to zabawa.
Daras84 - 6 Maj 2014, 21:22

aja was ojebał..em seryjnym mietasubiszi 1.3:D
yoyo72 - 6 Maj 2014, 21:32

Daras84, :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:
luk-90 - 6 Maj 2014, 21:49

Daras najlepiej coltem wyglądał, leciał bokiem i dawał rade :-P
bidżej - 7 Maj 2014, 07:22

Daras oszukiwał, w zakrętach się podpierał lusterkami! gy
Peedro - 23 Maj 2014, 00:28

Od zlotu zrobiło kilka kilometrów i nic nie robiłem ;) dziś za to zmieniłem opony na 215/45/17, i już w ogóle nie jedzie :rotfl:

[ Dodano: Sob Lip 19, 2014 16:10 ]
Dziś pełen serwis klimy i... ŁAŁ! Działa! ;) Szczelna, nabita, śmiga jak należy. Poza tym popełniłem kilka zdjęć do ogłoszenia :rotfl: tak, jest wystawiona na sprzedaż.

vegetagt - 19 Lip 2014, 16:54

takie ładne auto i na handel? :P
Peedro - 24 Lip 2014, 23:35

Dzisiejsza sesyjka, foto by kolega ;) ja tak nie umie :rotfl:

Sławko - 26 Lip 2014, 13:48

Ładna Cela, te 7a-fe z Avensisa żłopie Ci olej jak te celicowe? :D

Nadal chcesz ją sprzedać? ^^

Peedro - 26 Lip 2014, 20:04

Sławko, coś tam popija, te silniki chyba już tak mają (a nie oszczędzam go ;) ), bede musiał niedługo coś dolać bo już blisko min, z tym że mam zalany syntetyk... A do sprzedania jest, ogłoszenie sobie wisi ;)
Sławko - 26 Lip 2014, 21:06

Peedro, mało które 7a-fe nie pije oleju, ale zdarzają się wyjątki :D w klubie ziomek wsadził do takiego silnika compressor :D to jest moc. Jak zajedziesz to swap na 3s-ge rev 3 (175KM) i można się bawić, mnie też to czeka :D

Ogólnie życzę bezawaryjności i dopiero teraz witam w gronie celico-maniaków bo mało tu zaglądam. :D

Peedro - 1 Paź 2014, 23:21

No to można zamknąć :P Ostatnio cela tylko biła kilometry i nic poza tym, a że bić kilometry wole taniej to sie zamieniłem za co innego ;) Ale o tym w najbliższym czasie.
Daras84 - 2 Paź 2014, 08:19

ten z gliwic??
yoyo72 - 2 Paź 2014, 08:31

Peedro bedzie miał teraz "duuuże" autko. No przecież rodzina mu się powiększy ,więc musi mieć duże.
van - 2 Paź 2014, 09:29

ktoś chciał się na to zamienić ? Co dał ? Tico w gazie :fox:
vegetagt - 2 Paź 2014, 10:55

bez gazu :P
Peedro - 2 Paź 2014, 15:22

daras, yhy ;)

się temat odpowiedni założy. gazu ni ma bo jeździ na gnojowke.

Mariox003 - 2 Paź 2014, 17:57

Gofera w dizlu kupiłeś :-P
van - 4 Paź 2014, 22:27

jeśli może być gorzej to zgaduje że kupił prestiża w gnojówce,
no bo pytam się może być gorzeje ?