|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika silnika - [MK6] Utrudniona zmiana biegów w ST
Michał.K - 27 Gru 2013, 11:42 Temat postu: [MK6] Utrudniona zmiana biegów w ST Witam,
Ostatnio kilkukrotnie miałem sytuację w której niespodziewanie zmiana biegów robiła się trudna. Nie chodzi mi o wbijanie samego biegu a o pracę lewarka, jakbym mieszał nim cement. Po jakimś czasie wszystko wraca do normy i biegi zmienia się lekko i gładko. Jakiego rodzaju to może być problem?
Edit: Na angielskim forum ST piszą,że to częsta przypadłość i chodzi o jakieś plastikowe tuleje z przodu skrzyni, które zacieśniają się pod wpływem temperatury. Ponoć smarowanie załatwia sprawę. Czy ktoś z Was robił coś takiego w MK6 i wie jak się do tego zabrać?
Parzych - 27 Gru 2013, 13:08
Michał.K napisał/a: | Czy ktoś z Was robił coś takiego w MK6 i wie jak się do tego zabrać? | Smarowałem kiedyś bo zdarzało się cięższe zmienianie biegów, na zdjęciu co prawda nie ST, ale myślę że w podobnym miejscu na skrzyni jest plastik, pod który wchodzą linki:
Spokojnie z ziemi można się do niego dobrać...
Michał.K - 27 Gru 2013, 19:45
Dzięki za to zdjęcie! Sprawdziłem i teoretycznie da się do tego dostać z ziemi. Zajrzałem do środka ale szczerze nie wiem co smarować i zastanawiam się czy nie warto by było tego wcześniej rozmontować na czynniki i dokładnie przeczyścić
Parzych - 27 Gru 2013, 19:47
Ja po prostu spryskałem wszystkie elementy WD40 i pomogło...
Qzyn - 28 Gru 2013, 11:09
Posmaruj linki i te tulejki ale wez lepiej do tego smar silikonowy w sprayu
|
|