|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika silnika - [MK4] auto stanelo i nie jedzie
dlugi106 - 26 Lis 2013, 11:35 Temat postu: [MK4] auto stanelo i nie jedzie witam.chodzi mi o auto zony. to fiesta 1.3 z 1996r
dzisiaj jecala do pracy i po ok 200 m auto stanelo. silnik pracuje ale zero reakcji . biegi wchodza normalnie. slychac dziwny dzwiek spod maski chyba. co moglo pasc?
przemo_rsr - 26 Lis 2013, 12:07
dlugi106, jak biegi wchodzą a auto nie jedzie to pewnie sprzęgło się wysypało
dlugi106 - 26 Lis 2013, 12:16
wczesniej przy skrecaniu bylo slychac jakies zgrzyty
Marcinowaty - 26 Lis 2013, 12:20
Docisk może szlak trafił
dlugi106 - 26 Lis 2013, 12:25
a moglo cos w zawieszenu pasc?
luki - 26 Lis 2013, 12:26
przegub mógł wypaść albo się rozlecieć
diodalodz - 26 Lis 2013, 12:56
rozwalił się pewno przegub zewnętrzny.
dlugi106 - 26 Lis 2013, 13:54
jak sprawdzic z ktorej strony? czy da rade samemu wymienic?/
Jaszczur - 26 Lis 2013, 14:06
Na szybko? Odpalić auto, otworzyć maskę, wrzucić bieg, delikatnie wrzucić jedynkę, popuścić sprzęgło, i patrzeć który przegub w skrzyni się obraca. Ten będzie uszkodzony - bo drugi będzie stał, zblokowany przez koło i mechanizm różnicowy skrzyni.
Osobiście jednak bym tak nie robił, bo można sobie krzywdę zrobić w obecnym stanie auta.
Najbezpieczniej - auto na kanał, zdjąć osłonę przegubów, i sprawdzić organoleptycznie.
Pewnie że da radę samemu wymienić - jeśli masz miejsce, umiejętności, narzędzia, i czas. Trzeba rozpiąć zawieszenie, zdemontować półośkę, wybić przegub ze skrzyni, itp.
Chyba że to sprzęgło, lub skrzynia, wtedy bez zdejmowania skrzyni się nie obejdzie.
pawel_mk3 - 26 Lis 2013, 14:27
Jaszczur, a po co tyle zachodu siejesz?
Przegub zewnętrzny bez demontażu półośki się robi.
Zdejmujesz koło odkręcasz nakrętkę bierzesz pobijak stukasz w końcówkę aby ją lekko wypchnąć odkręcasz sworzeń wahacza (na dole wyciągasz go odchylasz piastę wyciągasz półoś z piasty i wymieniasz przegub
Jaszczur - 26 Lis 2013, 14:30
pawel_mk3 napisał/a: | Przegub zewnętrzny |
A jesteś pewien że to zewnętrzny? Ja założyłem że wewnętrzny, równie prawdopodobne. Bez dokładnego sprawdzenia można sobie pogdybać.
pawel_mk3 napisał/a: | Zdejmujesz koło odkręcasz nakrętkę bierzesz pobijak stukasz w końcówkę aby ją lekko wypchnąć |
U siebie waliłem młotem, i przegub i tak nie chciał wyjść ze zwrotnicy. Jak zapieczony to może być problem.
pawel_mk3 - 26 Lis 2013, 14:41
Jaszczur, skoro było chrobotanie przy skręcie to Tak, jestem pewien.
Jaszczur napisał/a: | U siebie waliłem młotem, i przegub i tak nie chciał wyjść ze zwrotnicy |
Po to wymyślili chemie techniczną i
Marcinowaty - 26 Lis 2013, 14:47
Bez obejżenia auta możemy sobie gdybać i wróżyć z fusów
pawel_mk3 - 26 Lis 2013, 14:55
Jak na moje to objawy się jasne i "popularne" na tą usterkę.
Jaszczur - 26 Lis 2013, 15:49
pawel_mk3 napisał/a: | Po to wymyślili chemie techniczną |
Chemia chemią, a puściło dopiero po wygrzaniu w piekarniku
Przegub wyszedł z piasty dopiero po potraktowaniu całości rozgrzanym wnętrzem piekarnika. A i tak się jeszcze stawiał.
A wcześniej lałem, psikałem, cudowałem.
|
|