|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - [MK7] Pełny skręt - jakby coś obcierało.
FFDriver - 23 Lis 2013, 21:10 Temat postu: [MK7] Pełny skręt - jakby coś obcierało. Czy to normalne, że przy pełnym skręcie i wolnych manewrach (czy to w przód czy w tył) na kierownicy czuć tak jakby coś obcierało, choć fizycznie chyba nic nie obciera ? No a przynajmniej nie opony, bo może coś tam od środka obciera ? Nie potrafię wyjaśnić dokładnie tego zjawiska ale jeśli to norma no to każdy z Was ma to samo i będzie wiedziało co mi chodzi
Pozdrawiam
FFDriver
MisiekT - 23 Lis 2013, 21:27
czujesz wspomaganie, największe obciazenie - unikaj pelnego skretu przez więcej niż pare sekund...
yhyhyh - 23 Lis 2013, 22:33
Jezeli chodzi ci o moment kiedy kierownicą nie da rade wiecej krecic a cos slychac . To wszystko masz wporzadku . To odzywa sie pompa ktora juz wiecej nie da z siebie. Jezdze sluzbowymi autami ktore maja rok dwa i trzy i tez tak maja chyba wszyskie tak maja . spij spokojnie
Parzych - 23 Lis 2013, 22:40
yhyhyh napisał/a: | To odzywa sie pompa ktora juz wiecej nie da z siebie | To bardzo ciekawe co piszesz, tylko jest jedno ale... Z tego co mi wiadomo, MK7 nie ma pompy, ma wspomaganie elektryczne...
MisiekT - 23 Lis 2013, 23:16
tia, ale efekt podobny
FFDriver - 24 Lis 2013, 08:43
No właśnie przecież to elektryczne wspomaganie
Kurde nie do końca umiem to wyjaśnić ale spróbuje dokładniej
Jest sobie pełny skręt i zaczynam lekko cofać. W pewnym momencie zaczynam na kierownicy czuć coś tak jakby obcierało ale !! nie cały czas tylko jeśli pełny obrót koła to 360 stopni to ja to czuje przez powiedzmy 120, potem przez 240 nie i potem znowu. Też tak macie ?
Pozdrawiam
FFDriver
MisiekT - 24 Lis 2013, 09:35
obcierało czy lekko stukało?
obstawam lekkie stuki - podjedz do serwisu o popros o nasmarowanie kolumny kierowniczej - tylko odpowiednim smarek (jest oryginalny dostępny) - koszt symboliczny (ja dorzuciłem kolesiowi 10zl na przeglądzie), a kolumna jak nowa
FFDriver - 24 Lis 2013, 11:09
Absolutnie to nie jest stukanie.
No i wiesz u mnie wszystko jest nowe
Auto ma dopiero 700km przejechane.
Pozdrawiam
FFDriver
MisiekT - 24 Lis 2013, 11:47
skoro nowe to zglos w ASO te dzwieki i pewnie zaczna dokladnie od tego co Ci napisalem - tak mowi instrukcja techniczna
PS. po co pytasz na forum o usterki - dopoki masza gwarancje to jezdzij do ASO chocby codziennie i zdawaj relacje, co tam wymyslaja
Parzych - 24 Lis 2013, 15:38
Znając działania ASO - powiedzą że tak ma być...
yhyhyh - 24 Lis 2013, 18:22
To co ze pompa elektryczna tez ma swoje max obciazenia .
Ja akurat wczoraj spedzilem dzien na smarowaniu kolumny kierownicy , rozebralem ja na czesci sa tam dwa lozyska (jak dla mnie chinczyzna) ktore potraktowalem LT40 i trzecie RS (lozysko zamkniete w metalowej obodowie) . Co ciekawe mialem wlasnie przypadek ze cos strzelalo i obcieralo , i sa tam dwa platikowe obejmy zabezpieczenia ktore pekly w aso mowili ze nie ma czesci tylko cale kolumny , tak wiec sklejilem i posmarowalem lozyska jak reka odjał. Co do obcierania mam podobnie przy pewnych skretach kierownica i doszedlem ze oslana platikowa kolumny mi obciera ( zdemontowalem ja i nie bylo czuc obcierania )
FFDriver - 24 Lis 2013, 21:13
Nie mam czasu żeby jeździć codziennie do ASO
A prawda jest taka, jak napisał Parzych, wiedza w serwisie (bez względu na markę) jest zazwyczaj powalająca. Klient musi dokładnie wiedzieć sam co jest nie tak zanim uda się na serwis i wskazać im palcem i to nie gwarantuje rozwiązania sprawy bo oni wiedzą lepiej i każdego klienta traktują jak nieznającego się upierdliwca. Jak na razie na wszystkie moje pytania odpowiedź w serwisie była dokładnie taka: tak ma być
W katalogu i instrukcji pisze jedno, a rzeczywistość to drugie ale serwis mówi: tak ma być, a mina pana z serwisu mówi: ***********
BTW Misiek to nie dźwięk tylko "czuje się" to na kierownicy.
Jak na razie to ja pytam właśnie czy to jest norma czy rzeczywiście coś jest nie tak.
Jeśli nie tak to oczywiście serwis.
FFDriver
MisiekT - 24 Lis 2013, 22:54
ok - chociaż skoro wydales $$$, to trzeba wymagac co Ci się należy...
tak czy inaczej - polecam Ci podjechać i poprosić o smarowanie - raptem chwila, a może się okazac, ze pomoze... a na forum niewiele się dowiesz o MK7 - niestety ale mało kto się tutaj pojawia z nowszymi Fiestami, szczególnie salonowymi
LefQ - 25 Lis 2013, 10:27
@FFDriver jeszcze ok. dwa tygodnie do odbioru mojej, ale postaram się potem sprawdzić, czy też tak będę miał przy skręcaniu.
FFDriver - 25 Lis 2013, 13:53
Tak zaglądałem na spis userów i wydaje się, że jest sporo osób z MK7 na forum, nawet po FL.
Tak czy owak podjadę do salonu przy okazji i przejadę się pokazówką i zobaczę co i jak. LefQ będę oczywiście wdzięczny za info od Ciebie.
Pozdrawiam
FFDriver
LefQ - 25 Lis 2013, 14:29
@FFDriver Właśnie dzwonili z salonu, że auto "już jedzie", czyli nawet szybciej odbiorę ;-) Najpierw trochę pojeżdżę i za te ok. 500 KM sprawdzę, czy u mnie będzie tak samo.
FFDriver - 5 Gru 2013, 18:13
Byłem w serwisie.
Pan z serwisu zasiadł za kierownice i ruszył ostro z kopyta. Pomachał kierownicą i fachowo uznał, że wszystko jest o.k. No od razu mnie uspokoił
A poważnie to tłumaczyłem mu, że aby to wyczuć to trzeba bardzo powoli ruszać, a nie z kopyta i, że lepiej to czuć na wstecznym.
Pan popróbował, choć IMO ciągle za szybko i ponownie stwierdził, że wszystko gra.
Porobiłem sobie dodatkowe testy we własnym zakresie i wygląda mi na to, że to rzeczywiście po prostu wspomaganie.
Co zrobiłem ?
Jak się powoli ruszy na wstecznym z pełnym skrętem i jak zacznie się to "obcieranie" to pomimo natychmiastowego całkowitego zatrzymania auta przez chwilkę dalej to jeszcze czuć. Czyli nie jest to fizyczne obcieranie, a jedynie jakieś takie działanie wspomagania przy maksymalnym skręcie.
Nigdy czegoś takiego nie miałem stąd moje obawy. Jednak jak widać wszystko jest o.k. i tak ma być.
Pozdrawiam
FFDriver
LefQ - 7 Gru 2013, 15:01
FFDriver U mnie, jak dokręcę do ogranicznika i powoli (z samego sprzęgła) ruszam na wstecznym, to również wyczuwam coś podobnego, jak to co opisałeś. Uznałbym to za normalne i wskazał, jak jak już doszliśmy w tym wątku, wspomaganie jako "winne". Więc no stress ;-)
FFDriver - 7 Gru 2013, 22:29
Cytat: | Uznałbym to za normalne i wskazał, jak jak już doszliśmy w tym wątku, wspomaganie jako "winne". |
Bezwzględnie
Po ostatnich testach nie mam już wątpliwości.
Pozdrawiam
FFDriver
ks - 3 Sty 2014, 21:17
Ostatnio zaobserwowałem u siebie to samo co opisuje FFDriver. Samochód ma trochę mniej niż 1000 km i jest głównie we władaniu żony, więc wciąż uczę się jego dzwięków "w przelocie".
Cieszę się, że można uznać iż ten typ tak ma.
qmam - 31 Maj 2014, 15:23
FFDriver - mam także Fiestę z rocznika 2013 i mam identyczny objaw. Pierwszy raz zauważyłem parkując tyłem przy sporym skręcie. Otwierając okna i tocząc się słychać, jakby elektornika usiłowała coś dosterować - pasuje to do jednej z odpowiedzi, że to jakaś pompa. Przejechałem już ponad 6 tysiecy km i objaw jakby się wypłaszczył i coraz mniej to czuć.
FFDriver - 31 Maj 2014, 16:19
U mnie to jest cały czas bez zmian.
Już teraz wiem, że tak ma być ale na początku wolałem się upewnić bo nigdy nie miałem podobnych objawów.
To chwile jeszcze czuć na kierownicy nawet jak już się nie jedzie.
Widzę kolejny kolega z ECOboostem i to taki jak mój 100KM
qmam - 31 Maj 2014, 22:32
FFDriver napisał/a: | U mnie to jest cały czas bez zmian.
Już teraz wiem, że tak ma być ale na początku wolałem się upewnić bo nigdy nie miałem podobnych objawów.
To chwile jeszcze czuć na kierownicy nawet jak już się nie jedzie.
Widzę kolejny kolega z ECOboostem i to taki jak mój 100KM |
Dokładnie - 1 litr, 100 KM z Ecoboostem. Póki co sprawuje się świetnie - czasami aż za bardzo pozwala się rozpędzać - jedyne co mnie ciut męczy to to spalanie - jakoś ciężko osiągnąć to co Ford obiecuje
A Ty FFDriver? Zadowolony?
PS. Na innym temacie było coś o podskakiwaniu obrotów po naciśnięciu sprzęgła - mam dokładnie taki sam objaw - czyli podskakiwanie obrotów do 1.000/min po puszczeniu sprzęgła na luzie.
FFDriver - 1 Cze 2014, 09:59
qmam napisał/a: | A Ty FFDriver? Zadowolony? |
Ja jak na razie jestem bardzo zadowolony z wyboru i mam nadzieje, że zdania nie zmienię
Spalanie podane w katalogu to mrzonki. Nie ma takie opcji. Niedawno o tym pisałem, na autostradzie przy 160 (i więcej) spalanie 9 litrów.
Na co dzień mieści się gdzieś między 6-7l ale auto głównie jeżdżone w mieście, krótkie odcinki, silnik niedogrzany. Dla porównania Tigra 1.6 przy tym samym sposobie użytkowania spalanie koło 10l. Natomiast na autostradzie spalanie było mniejsze niż Fiesty. Myślę, że dla Fiesty taki maks żeby nie spalić za dużo to 140km/h
franek_dolas - 3 Lip 2015, 19:48 Temat postu: Re: [MK7] Pełny skręt - jakby coś obcierało. Stuka mi w lewym nadkolu przy skręcaniu zwlaszcza kiedy kręcę w prawo i wycofuje z miejsca parkingowego. Co to moze być ? Sprężyny wygladaja na zdrowe, nie miałem dzwona
|
|