|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Nasze auta - [MK1] Fiesta Wodniczka
Wodnikczek - 12 Lis 2013, 07:03 Temat postu: [MK1] Fiesta Wodniczka 1. NICK: Wodniczek
2. IMIĘ: KuBa
3. MODEL: Fiesta
4. WERSJA: -
5. ROCZNIK: MK1, 1987r.)
6. SILNIK: 1,0
7. Toczydełko do gruntownej renowacji na zewnątrz jak i wewnątrz. Okazja kupiłem za 1 złotówkę +VAT od wujka. Krótka decyzja albo kupuje albo jedzie na złom. Wszelkie prace remontowo blacharskie zostały dokonane na miejscu w 2012 roku pod okiem poprzedniego właściciela. Od Listopada bieżącego roku autko przywiezione do Opola
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. Przywrócenie lakieru do oryginalnego stanu ( srebrny). Wymiana tapicerki wewnętrznej.
b. Wyrzucenie gazu
c. brak
d. brak
9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. Wymiana lamp przednich i tylnych oraz kierunkowskazów
b. co będzie trzeba
c. będzie konsola jedzie z Niemiec z oryginalnym radiem.
d. Piaskowanie felg oraz wymiana opon.
10.
PS.
Zdjęcia co zostało wykonane prześle jeszcze dziś
DziDzia - 12 Lis 2013, 10:01
Daj większe zdjęcia
Trudno powiedzieć, że przepłaciłeś..
Acha - mk1 były robione do 82 czy 83, a mk2 do 89.. Więc jak to jest
pozdro
Wodnikczek - 12 Lis 2013, 10:05 Temat postu: Re: Fiesta Wodniczka 5. ROCZNIK: MK1, 1978r.) czeski błąd
10.
van - 12 Lis 2013, 11:08
ooo dawno już nie pojawiła się żadna nowa mk1 na forum a tu proszę. Ostatnio tendencja jest raczej spadkowa niż wzrostowa. Czekam na pokazanie teraz efektu w kolorze srebrnym Jakaś alufelga by się przydała 13-cali
DziDzia - 12 Lis 2013, 11:18
van napisał/a: | Jakaś alufelga by się przydała 13-cali |
To już w ogóle nie byłoby żadnej na takich kołach..
van, a zderzaki i lusterka nie podobają Ci się
pozdro
van - 12 Lis 2013, 11:21
podobają
Wodnikczek - 12 Lis 2013, 14:14
Wnętrze niebawem
van - 12 Lis 2013, 14:54
kolor na +
ładnie zrobiona lakierniczo tak na pierwszy rzut oka przynajmniej
pod maską trzeba to wszystko umyć i wypucować bo nie pasuje do świeżego auta
oznaczenia Fiesta i Ford masz nie w tym miejscu co trzeba, głupio to wygląda
na plus czarne blachy
ten pasek z boku sam nie wiem czy fajny czy nie, ale drzwi pasażera to do wyregulowania bo jakoś krzywo są zamknięte a ten pasek jeszcze to dodatkowo podkręśla
Ogólnie szacun za remont takiego auta Sam robiłeś blachę i lakier czy zlecone zakładowi ?
profi - 12 Lis 2013, 17:09
W końcu, w końcu jakaś mk1 koło mnie. A już traciłem wiarę
Ładniutka, muszę ja zobaczyć na żywo
Laskosz - 13 Lis 2013, 21:47
Aż żal dupę ściska ładna kurde
Gurney89 - 14 Lis 2013, 07:35
Ładniutka zapraszam Również do mnie i do zobaczyska kiedyś tam na zlocie
tadzias - 14 Lis 2013, 14:22
Laskosz napisał/a: | ładna kurde |
nawet bardzo
Parzych - 14 Lis 2013, 15:20
Fiesta bardzo ładnie odrestaurowana (pomijając emblematy na klapie bagażnika), niech długo i bezawaryjnie służy
Ale mam prośbę o poprawienie kilku rzeczy w poście początkowym: rok produkcji, wstawienie zdjęć w formie miniaturek (w/g REGULAMINU, instrukcja jest TUTAJ), pozostałe zdjęcia również wrzucaj jako miniaturki...
Pozdro
Wodnikczek - 28 Sty 2014, 07:41
Dzisiaj postanowiłem zabrać się za napisanie co udało mi się odnowić a co jeszcze przede mną na pierwszy rzut oka
Zakupiłem cały zestaw lamp, dywan podłogi, nowe lusterko lewe, uszczelki drzwi x2 wszystko już zamontowane oprócz wykładziny podłogi .
felgi odnowiłem je czekają dzielnie na nowe oponki
Fotel kierowcy boli jak na niego paterze wiec od tapicera nie ucieknę znalazłem w pierwszej kolejności materiał do obicia. Co o nim sądzicie będzie pasował ???
van - 28 Sty 2014, 10:17
gdzie ty takie ori rzeczy znajdujesz........sam też potrzebuje jednego reflektora przedniego valeo, uszczelek i lusterko ale prawe
Tapicerka nawet nawet, nie zachwyca ale prawie żadna z tamtych lat na dzisiejsze standardy i modę nie powala na kolana
Ja bym założył jakąś klimatyczną alufelgę zamiast odnawiać te małe stalówki
tadzias - 28 Sty 2014, 14:01
van napisał/a: | gdzie ty takie ori rzeczy znajdujesz |
pewnie się u mafii zaopatruje
van napisał/a: | Ja bym założył jakąś klimatyczną alufelgę zamiast odnawiać te małe stalówki |
a ja bym zostrawił stalexa, zauważ że większość emkajedynkowców wywala ori 12" i wrzuca krzyże, durszle itp. Za chwile dwunastocalowa stal będzie rarytasem bo jej dostępność będzie na najniższym poziomie
Wg mnie temat powinien trafić do projektów
Wodnikczek - 29 Sty 2014, 07:06
Znalazłem o dziwo jeszcze jeden dość ciekawy materiał do obicia siedzeń i chyba się na ten skusze.
Do wymiany jeszcze będzie kokpit który czeka w przygotowaniu.
Powinienem do końca lutego uporać się z wnętrzem. Gdzie jeszcze do wymiany tylna półka, montaż głośników + konsola która nabyłem niedawno.
van - 29 Sty 2014, 22:09
frajdę sprawia takie doposażanie co nie
tadzias - 30 Sty 2014, 13:41
ten materiał....IBERIS jest fajniejszy niż ten drugi
Wodnikczek - 7 Lut 2014, 16:18
Czekając na siedzenia od tapicera ( materiał iberis). Postanowiłem zrobić trochę porządku koło silnika i odpicować co poniektóre elementy i wyszło tak
van - 7 Lut 2014, 22:21
wentylator malowałeś ? on jest przecież z kolorowego plastiku, trzeba go jedynie dobrze wyczyścić
no ale schludnie to teraz wygląda, silnik jeszcze umyć preparatem i karcherem
Wodnikczek - 8 Lut 2014, 09:04
Silnik wentylatora został jedynie pomalowany. Pozostała chłodnica do reanimacji. Nie cieknie ale paskudnie wygląda nowej nie dostane a kupowanie szrot-a mija się z celem
vegetagt - 8 Lut 2014, 11:24
A w mk2 jest inna chłodnica? Bo co jakiś czas na allegro się pojawia w cenie ~160zł
Laskosz - 8 Lut 2014, 12:33
pojawiały się nowe na allegro, trzeba poszukać
proszę
http://allegro.pl/ford-fi...3889657061.html
van - 8 Lut 2014, 12:49
no i ładna i ma już mocowania na wentylator bo moja nowa niby też a nie miała otworów
cena wydaje się nie okazyjna ale nie przesadzona
Wodnikczek - 8 Lut 2014, 23:30
dzięki Laskosz za namiar ale ktoś już wyhaczył tą chłodnice trudno.
Ale mam kolejne zapytanie czym zastąpić gąbczaste ustrojstwo na obudowie nagrzewnicy
oraz czy jest ona rozbieralna ????
EDIT:
Nie czekając na chłodnice aż się zrobi. Dopadłem się do wnętrza wozidełka i dziwo wydziwiane mam gumową. Świetnie posłuży jako wygłuszenie.
Bezimienny - 8 Lut 2014, 23:42
Z tego co widze to pianka wygłuszeniowa ze sklepu muzycznego moga by sie nadać tylko będzie sporo zabawy z docinaniem, choć jeśli szło by dostać plaster o grubości ok 3 lub 4mm to było by wycinanie na zasadzie docinania uszczelek
P.S naprawde fajny projekcik, prosze tylko, skombinuj sobie jakiegoś aparata
Wodnikczek - 8 Lut 2014, 23:44
Znalazłem cus takiego czy będzie się nadawać ???
http://allegro.pl/elastyc...3887733068.html
Bezimienny - 8 Lut 2014, 23:47
Z tego co widać to powinna, ale lepiej poczekać na wypowiedź jakiegoś specjalisty od Mk1 np Van'a powinna rozwiać wszelką wątpliwość
profi - 9 Lut 2014, 00:05
Ekspertem nie jestem, ale myślę, że spokojnie możesz zamawiać. Tylko nie wiem 3, czy 5mm
Laskosz - 9 Lut 2014, 09:19
Witam, przejdź się gdziekolwiek do sklepu typu nomi castorama i kup uszczelke do okien/drzwi
co do obudowy nagrzewnicy tak jak najbardziej jest rozbieralna, dzieli się na pół.
co do chłodnicy, jak dawałem w Twoim temacie linka to nie była kupiona jeszcze
tu masz droższa ale alu http://allegro.pl/chlodni...3889418272.html
van - 9 Lut 2014, 14:52
Bezimienny napisał/a: | Z tego co widać to powinna, ale lepiej poczekać na wypowiedź jakiegoś specjalisty od Mk1 np Van'a powinna rozwiać wszelką wątpliwość |
i odpowiedź taka sama jak by była moja:
Laskosz napisał/a: | Witam, przejdź się gdziekolwiek do sklepu typu nomi castorama i kup uszczelke do okien/drzwi
| ja zresztą gąbkę do uszczelnienia okien stosuję w wielu miejscach gdzie przykręcone są plastiki(deska, słupki, półka itd. wycisza różne świerszcze )
Wodnikczek - 12 Lut 2014, 08:27
Chłodnica z wentylatorem zrobiona oto efekt czeka jedynie na montaż i zalanie
Teraz wnętrze
Cudem z podziemi zdobyłem mocowanie głośników oraz konsole. Niestety do pełni szczęścia brakuje mi plastików mieszka i mocowań metalowych konsoli. Najciekawsze jest i najgłupsze zarazem że poprzedni właściciel po ki diabła uszkodził osłonę zegara.
Wodnikczek - 19 Lut 2014, 12:54
Powolutku do celu. Obudowa nagrzewnicy gotowa w życiu bym nie uwierzył jaki tram był syf po tylu latach. Dzięki chłopaki za radny z pianką wygładzeniową
van - 19 Lut 2014, 22:20
Wodnikczek - 25 Lut 2014, 08:21
ss
Tyle zdążyłem napisać przed zresetowaniem komputera przez mojego syna dwu letniego . Jakim cudem się to zapisało nie wiem. Ale do rzeczy. Materiał o którym pisałem w poprzednich postach okazał się wielką klapą wpada w odcień brązu. Nic co jest warte posiadania nie przychodzi łatwo ale w tym przypadku się udało znalazłem materiał identyczny jak orginał. Jeśli ktoś jest zainteresowany koszt 30zł za metr. Mogę kupić i wysłać jak ktoś jest w potrzebie obicia siedzeń do swojej fieściny mk1
van - 25 Lut 2014, 17:58
no materiał rzeczywiście jakby ten sam ............że też ktoś coś tak dziwnego mógł zdziergać ale wszystkie tapicery z lat 70-tych i początku 80-tych jadą takim stylem który zresztą znów staje się modny
DziDzia - 25 Lut 2014, 19:37
Ooo, fakt, ciekawa propozycja.. A co to za materiał, czy on się nadaje na fotele
pozdro
Wodnikczek - 13 Mar 2014, 07:20
DziDzia napisał/a: | Ooo, fakt, ciekawa propozycja.. A co to za materiał, czy on się nadaje na fotele |
Oto i one
van - 13 Mar 2014, 08:49
tadzias - 13 Mar 2014, 11:52
Wodnikczek, zacne
profi - 13 Mar 2014, 15:46
nie mogę się doczekać aż je zobacze na żywo
Wodnikczek - 15 Cze 2014, 01:41
Minęło sporo czasu od ostatniego wpisu na forum. lecz ten czas nie poszedł na marne dłubanie przy aucie w wolnej chwili dało wreszcie jakieś efekty. Zostało najgorsze poprawki i dopieszczanie toczydełka do perfekcji. Od paru dni wożę się ponieście i furka daje całkiem niezłą przyjemność z jazdy.
profi - 15 Cze 2014, 10:28
Miło widzieć, że części z czerwonej się nie marnują. Bardzo ładny fiestolot
van - 15 Cze 2014, 11:21
piękna ! Jakieś zdjęcia w plenerze poprosimy
Świetna konsola z ori radiem, zegarek Ci działa ?
Nowe wnętrze, nowy lakier .......i ja bym nic już więcej w wyglądzie nie ruszał, no może jeszcze alufelgę do srebrnego koloru to duszlaki były by fajne w srebrnym kolorze.
Wodnikczek - 16 Cze 2014, 09:20
Zegarek działa bez zarzutu. Niestety do pełni szczęścia brakuje paru rzeczy. Na przykład nowy wąż górny wody strzelił mi w sobote i pływak do baku drugi co miałem że szwankuje. No i przydał by się licznik z obrotomierzem. Zapylałem jak szczeniak po paliwko na stacje z buta 2km.
Radio zmieniam na inne Unitra Wiraż gra w stereo.
DziDzia - 16 Cze 2014, 10:28
profi napisał/a: | Miło widzieć, że części z czerwonej się nie marnują. |
Popatrz no, a u mnie nie chcą się nie marnować... Kurka..
Bardzo ładnie się prezentuje.. Szkoda, że na zlot nie dojechałeś...
pozdro
Wodnikczek - 24 Cze 2014, 23:34
Po przejechaniu niewielu 100 km wyszły niestety bolączki leciwego już autka. Przekładnia maglownicza stuka i puka na każdej nierówności, Bak paliwa cieknie od góry (zaszalałem zatankowałem na Maxa). Jak pisałem już wcześniej pływak szwankuje. Nie czekając na nowy magiel postanowiłem zrobić porządek z prawym lusterkiem. Dostałem takie od Profi dzięki wielkie. Jutro montaż lusterka i nowego radia
[ Dodano: Sro Cze 25, 2014 15:05 ]
Radio zamontowane. Co sądzicie o tamiarzu kul zg5 na konsoli ????
van - 25 Cze 2014, 23:14
radio klimatyczne ..........ale do Forda to trochę Unitra nie pasuje bo to bardziej do perły PRL, jedynej takiej, zobacz
Kto to jest "tamiarz kul"
profi - 26 Cze 2014, 08:58
Zajebiaszcza klimatyzacja
"Tamiarz kul" może antyradar...
Wodnikczek - 29 Cze 2014, 06:27
Co sądzicie o tamiarzu kul zg5 na konsoli ????
Już się poprawiam. Co sądzicie o montażu kul zg5 unitry na pulpicie
van - 29 Cze 2014, 09:44
Wodnikczek napisał/a: | Co sądzicie o tamiarzu kul zg5 na konsoli ????
Już się poprawiam. Co sądzicie o montażu kul zg5 unitry na pulpicie |
no rzeczywiście teraz to trochę ma sens
jak dla mnie te kule nie przemawiają do mnie, ale to twoje auto. Tylko nie dziuraw deski !
profi - 30 Cze 2014, 19:32
Fiesta przyjechała do mnie na małe spa.
Odkręcić serwo? Żaden problem!
Serwo wypad!
Bardzo ładnie. Myślałem, ze będę musiał odłączać pompe, a tu miła niespodzianka.
Niestety pogoda ograniczyła możliwość dalszych prac, za to dziś zobaczyłem coś takiego.
No i mamy winnego. Już poprawione. Niedługo dalszy ciąg prac
diodalodz - 30 Cze 2014, 19:47
norma. Przy dużych deszczach puszcza jeszcze góra uszczelki klapy albo dół uszczelki szyby.
profi - 3 Lip 2014, 11:02
Także tego, zacznijmy od low ridera
Serwo w podkładzie, komarek idealnie spisał się jako stojak
Zawieszenie i przymiarka przekładni
Pasuje
Do tego w połowie roboty złapał mnie taki fajny deszcz
Jak przestało padać podłączyłem odmalowane serwo
Do tego nóweczka przekładnia
Zaraz jade na zbieżność i można śmigać
Wodnikczek - 23 Lip 2014, 21:57
Dzięki Profi za spa toczydełka wyjechało prawie jak nowe.
Niestety ze śmigania nici w zeszłym tygodniu Fieścina nie dostała pieczątki na przeglądzie. . Brak tylnego lewego hamulca. Po odkręceniu koła dodatkowa ciekawostka amortyzator do wymiany leje się z niego(wymiana). Ślepy ten diagnosta. Czekam na części zestaw cylinderków szczęk oraz nowe amortyzatory. Fotki niebawem
diodalodz - 24 Lip 2014, 01:59
Hehe ręczny nie działa zazwyczaj przez zużyty bloczek na belce. Zamiast zaciągać ręczny z na lewym kole, zaczyna się ukosować i zacinać. Wszystkie MK1 mają ten problem i tylko przeróbka rozwiązuje problem. Trzeba przerobić bloczek jeśli ktoś ceni oryginalność albo dospawać mocowania i założyć linkę w pancerzu od jakiegoś cywilizowanego auta plus mechanizm naciągu np z seicento.
Wodnikczek - 26 Lip 2014, 01:28
Hamulce zrobione + nowe amory czarna robotę odwalił Profi. Lakierowanie i odnawianie moja robota. Przegląd załatwiony.Czekam na nowe cześć zdobyte cudem gdy się zbierze większa gromadka zacznę to instalować w wozidełku.
Oto i one. Montaż niebawem
profi - 4 Wrz 2014, 11:42
Co dwa auto to nie jedno
Parę dni temu, wymieniłem zapłon, świece i kable bo samochód przerywał. Ustawianie zapłonu lampą stroboskopową to moje ulubione zajęcie, zaraz po piaskowaniu
Wczoraj przyszło do mnie coś takiego:
W przyszłym tygodniu montaż
van - 4 Wrz 2014, 23:48
ooo fajne to ostatnie, też takie chce
udało się ogarnąć odpalanie poranne ?
bobson - 5 Wrz 2014, 00:05
Deflex/Floflex
profi - 5 Wrz 2014, 05:59
Floflex, były jeszcze powerflexy ale w cenie trzech mk1.
van z tego co wiem po wygrzaniu w słońcu odpaliła, także problem gdzieś kabelkowy, w przyszłym tygodniu też z tym bedziemy walczyć
vegetagt - 5 Wrz 2014, 19:11
no kufa, kolejny zamowil z floflexa beze mnie :(
Ile za przesylke zawolali? Bo slyzsalem, ze 33 funty.
profi - 5 Wrz 2014, 19:28
Mówiłeś, ze potrzebujesz do początku września, to myślałem, ze już masz. Wysyłka 17 funtów także całkiem przyzwoicie
Pyros - 5 Wrz 2014, 19:58
Vegat ja tez się przymierzam i tak jak ty też do mk2. Jak bedziesz zamawiał to daj znać. Jak ja szybciej sie ogarnę to tez Ci dam znać.
Wodnikczek - 8 Wrz 2014, 06:39
van napisał/a: | ooo fajne to ostatnie, też takie chce
udało się ogarnąć odpalanie poranne ? |
Niestety nie elementy aparatu zapłonowego wymienione na nowe. I nic nie pomogło. Lampa stroboskopowa także nie pomogła znaleźć przyczyny został do sprawdzenia tylko gaźnik.
van - 9 Wrz 2014, 22:19
i porządna masa
Wodnikczek - 23 Wrz 2014, 08:22
Szukając przyczyny pranych problemów z odpaleniem mojego toczydełka i za namową Vana (porządna masa) postanowiłem zrobić dodatkowo porządek z instalacją elektryczną . Zerwałem starą izolację elektryczną poczyściłem gdzie się da styki i wrzuciłem wszystko w peszel. Dzięki Van pomogło odpala od strzała. Dodatkowo udało mi się dopaść lusterko prawe z Capri. Z głośnikami przednimi też zrobiłem porządek oto efekty.
van - 23 Wrz 2014, 09:33
masa
no i głośniki nie rzucają się tak mocno w oczy i nie kują a jednocześnie gra coś
lusterko jest regulowane od środka, prawe ? bo ja mam lewe regulowane i mogę się go pozbyć jeśli dostanę w zamian zwykłe
profi - 6 Gru 2014, 14:19
Dzisiaj stała się dziwna rzecz, mianowicie była szyba:
Później znikła:
A w jej miejsce pojawiła się nowa:
Orginalna Fordowska:
Jak na pierwszy raz to uszczelka leży perfekcyjnie:
van - 8 Gru 2014, 10:31
to jest ta nówka za jakieś 200zł co na allegro dość długo była ?
fajnie mieć nówkę super przeźroczystą ......tylko teraz nie podchodzić z żadną szpachelką do skuwania lodu !
profi - 4 Cze 2015, 22:16
Patrz co Ci dzisiaj przytargałem z Krakowa
van - 4 Cze 2015, 23:01
Fiestowe ?
profi - 5 Cze 2015, 07:24
Fiestowe, 6Jx13 Et32
Wodnikczek - 6 Cze 2015, 12:44
Pewnie przepłaciłeś jak cie znam ale są
Teraz licznik z obrotomierzem i ustawienie gaźnika i będzie KONIEC z dłubaniną
van - 6 Cze 2015, 20:33
Wodnikczek napisał/a: | Teraz licznik z obrotomierzem i ustawienie gaźnika i będzie KONIEC z dłubaniną | hehe kawał miesiąca
|
|