|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Nasze auta - [Inny] Ford Sierra 1.6 CL
van - 9 Lis 2013, 21:54 Temat postu: [Inny] Ford Sierra 1.6 CL 1. NICK: van
2. IMIĘ: Krzysztof jarzyna szef wszystkich szefów
3. MODEL: Sierra
4. WERSJA: CL (znaczy tyle że nie ma nic a nawet jeszcze mniej)
5. ROCZNIK: MK2 92-93
6. SILNIK: 1.6 OHC
7. OPIS AUTA:
Przedstawiam wam Białą Damę.
Jak większość mnie znających wie, białego sedana w stanie dobrym+ szukałem już dłuższy czas by zbudować auto które sobie wymyśliłem. Sierr było już wiele i nawet kiedyś identyczną Sierrę miałem kupioną za 300zł. Ale kto kilka lat temu myślał o najbidniejszym sedanie z polskiego salonu kiedy na allegro przeciętna liczba Sierr do kupna oscylowała ok. 150szt. Dziś dorwać egzemplarz nie zgnity, ba taki na którym nie ma rdzy i który z migomatem nie chce się zaprzyjaźniać jest niezmiernie trudno a nie dotyczy to już nawet mk1 a także mk2.
Dobra koniec tych moich przemyśleń po swojaku, czas na przedstawienie auta.
W skrócie: rocznik 92, pierwsza rejestracja Kwiecień 93. Kupiony w polskim salonie.
Właściciel w momencie zakupu miał lat 64, kiedy stracił uprawnienia lat miał 84. Auto kupione niestety już po cenie handlowej. Ale wiem co kupiłem.
Motorownia 1.6 OHC, wściekłe wręcz, jedzie według nawigacji 152 ale zaczęła się górka a daleko od domu też byłem więc wolałem nie ryzykować. Myślę że 160 parę poszła by spokojnie. Bardzo przyjemnie się jeździ takim miękkim autkiem, na światłach jednak to straszny muł.
Auto zatankowane przez pierwsze ponad 100km myślałem, że w trasie produkuje benzynę bo wskaźnik szedł tylko do góry :shock: W sumie zrobiłem już 400km na 30litrach i jeszcze jest sporo jeśli wierzyć wskazówce.
Apropo wskazówek, jedyne które tu są to te od prędkościomierza, temperatur i zegarka ale tego w zegarach. Już dawno nie widziałem braku zegarka koło schowka na telefon. Idąc dalej tym tropem bogatego wyposażenia tego bolidu auta ma regulowaną kolumnę kierowniczą, dzieloną tylną kanapę która daje się rozłożyć(może was to dziwić ale to byłą kiedyś opcja) dołożony alarm i centralny zamek. Spytacie tyle ........... tyle :lol:
Zdjęcia:
Plany:
Wygląd idzie w ten deseń
Zmiany:
Piec:
docelowo silnik z Volvo pojemność 2.3, 5 cylindrów, 223KM w serii
Turbo w pierwszym etapie standard 15T tak jak i reszta osprzętu, potem może hybryda 16/19T
Wiązka z volvo na standardowym kompie, potem może z wirusem
Nadwozie:
Zderzak przód Cosworth
Grill Cosworth (poszukuję ori kratki)
Progi Cosworth
Lotka Cosworth
Listwa pod halogeny z cosy pod wycieraczki
Zderzak tył przedlift w lakierze z dwoma lampkami(poszukiwałem go dwa lata)
Maska Cosworth 4x4
Czarne listwy te średniej szerokości z Coswortha
Koła
16-tki OZ Crone
15-tki śnieżynki po renowacji
- Zawieszenie:
Amortyzatory przód - Ford RS regulowane
Amortyzator tył - Ford RS regulowany
Przed Po
Sprężyny przód i tył - progres, nie wiem co to jest wyciągałem z coswortha, gruby zwój i duże obniżenie
Przed odnowieniem
Belka 7,5 cala z wahaczami z coswortha, stabilizator tył
Stabilizator przód 28mm na poli
Poli na amortyzatory przód i elementy tylne
Piasty przód pod ABS z przedłużonymi szpilkami
Przed Po
Hamulce
Przód 278mm lub chętnie coś większego, jeszcze nie skompletowane
Tył 273mm tarcza
Nowe przewody elastyczne
Pompa elektryczna wraz z całą resztą uruchomionego ABS-u
Przeniesienie napędu
Skrzynia MT75 po wymianie uszczelniaczy
Dyfer 7,5 cala z fabryczną szperą z coswortha
Sprzęgło, jeszcze nie zdecydowano co to będzie
Wnętrze:
Poliftowa deska czarna
Fotele najprawdopodoniej Recaro przeszyte w kolor czerwony
Czarny podłokientik i inne czarne elementy
Czarne boczki w czerwoną kratę
Kanapa dzielona z zagłówkami i podłokietnikiem
Kierownica trójramienna Cosworth która pójdzie w końcu do obszycia
Zaślepka schowka Cosworth
Wyposażenie inne:
Wiązka pełna z ghia lub custom
Elektryczne szyby przód
Elektryczne lusterka z trójkątami pod okna z czarnymi ramkami
Regulowane lampy Bosch przód z dopałem
Wycieraczki reflektorów
Pauza wycieraczek
Regulacja natężenia oświetlenia wnętrza
Ramka Ghia, oświetlenie tyłu
Oświetlenie skarpet
Komputery spalania, dystansu itp wraz z przerobionymi zegarami
zbiorniczek z czujnikiem
Audio:
Radio, ??
Głośniki przód JBL
Gwizdki przy lusterkach JBL ze zwrotnicami
Głośniki tył ??
Może jakaś skrzynia do bagażnika
Nowo położona wiązka pod głośniki, zasilania i sygnały
Inne:
Instalacja sekwencyjna Stag z wtryskami Matix czy tam Magic(zawsze je mylę)
Wskaźniki auto gauge
BOV
Oil catch tank
Nakładki na pedały Sparco
Peedro - 9 Lis 2013, 22:00
Kurde ostatnio widziałem jakieś wzmianki na fejsie a tu już widzę, że ostro idziesz z tematem!
Będę bacznie śledzić, bo lubię ścierry!
modell1 - 9 Lis 2013, 22:45
Tak trzymać
Bezimienny - 10 Lis 2013, 00:33
Genialne, a za wybór pięciocylindrowego silnika trzeba Cię ozłocić, pięciocylindrówki to genialne silniki, ich dźwięk jest wręcz porażający. Czekam na efekty prac i mam nadzieje filmik z dźwiękiem silnika
Parzych - 10 Lis 2013, 01:28
Gruuuby projekt , z ciekawością będę śledził temat
bobson - 10 Lis 2013, 10:02
Zapowiada się mega projekt! Amorki rozumiem mają regulacje twardości? (jak w Koni), co do hamulców proponowałbym dać oplocik
Będe śledził uważnie
DziDzia - 10 Lis 2013, 10:45
Szalony Ty...
pozdro
tadzias - 10 Lis 2013, 11:06
VAN Garage
van - 10 Lis 2013, 11:44
wybór takiego silnika jest z kilku powodów dla mnie oczywisty- mam taki w kaRetce i wiem co się w nim psuje, ile wytrzymuje i jak dobry dostęp jest do wszystkich części. Jedną sierrę z wsadzonym takim motorem już widziałem, siedziałem w niej i wiem jak to się odpycha już przy serii. Sam nie był bym wstanie jako totalny amator coś takiego wymyślić i potem wykonać.
Amorki są regulowane i jest to właśnie oryginalne Koni tylko, że kupione przez forda i przemalowane z ich naklejkami
Graty zacząłem składować w jednym miejscu
trochę popsułem auto:
na razie takie foto pt. "popsuł"
W garażu stare radio zastąpiłem takim nagłośnieniem za słownie 20zł ........gra i dudni na cały dom. już dawno nie byłem tak zadowolony ze sprzętu grającego.
Wracając do auta to korzystając z wolnych wieczorów wyciągnąłem całą wiązkę samochodową co w sumie zajęło najwięcej czasu. Tak jak podejrzewałem centralny zamek to jakiś market więc będę musiał złożyć oryginalny(lubię ten dźwięk zamykającego się centralnego w Sierrach ) wyrwałem cały alarm z milionem czujników i pstryczkiem elektryczkiem który starszy pan skitrał pod deską. Do czyszczenia poszły uszczelki drzwi, bagażnika. Zdemontowałem ponadto tylną półkę i ograbiłem z głośniczków pionierka, osłony słupków poszły do paczki.
Pierwsze odświeżenia poszły na zawieszenie.
Amorki tył
Wyczyszczone i odmalowane piasty przód z przedłużonymi szpilkami
Schną amory na przód i sprężyny
a tak wygląda mniej więcej zakurzona i zaśmiecona podłoga
tadzias - 10 Lis 2013, 17:49
polski gospodarz - zagracił pomieszczenie, zepsuł auto
van - 10 Lis 2013, 19:10
tadzias napisał/a: | polski gospodarz - zagracił pomieszczenie, zepsuł auto |
bobson - 10 Lis 2013, 20:49
Stan blacharski po zdjęciach można ocenić za wzorowy, reszta auta wygląda tak samo dobrze?
PS zazdroszczę garażu ja muszę kisić się na niecałych 15m^2
Marcinowaty - 10 Lis 2013, 21:40
A ja nie mam w ogóle garażu. Świetna ściera się szykuje
modell1 - 10 Lis 2013, 23:09
A audio to dobry polski AMATOR i KOLUMNY Tonsil 40W. Radio mam takie samo w garażu
van - 13 Lis 2013, 20:03
muszę się piwa napić .....właśnie wróciłem z rozplątania wiązki
chciało mi się pójść na łatwiznę i kupić w miarę kompletną wiązkę ghia, a wychodzi jak zwykle roboty będzie więcej niż dołożenie wszystkiego do zwykłej, poucinane co się da i gdzie się da bez większego sensu w sumie. Jak już wdepnąłem w taką kupę to pewnie będę lutował chociaż na dziś kopnąłem to w kąt i muszę się z tematem przespać.
Muszę znaleźć jakąś czytelną dla laika rozpiskę całej wiązki.
Wcześniej skręciłem sobie przedni amor w całość
gacznik - 14 Lis 2013, 08:31
Van, trzymam kciuki za projekt! Będziesz montował fabryczny alarm? Ten z diodą na środku deski, czujnikami w zamkach i wkładkach drzwi??
Artur.k - 14 Lis 2013, 10:07
heh mój pierwszy wózek to taka sierka była widzę najzacniejsze aluski do niej przygotowane... powodzenia
van - 14 Lis 2013, 10:14
gacznik, obecne dwa alarmy pójdą chyba do kosza, mam jeszcze dwa inne ale nie kosztuje to dużo na allegro i kupię jakieś chińczyki z instrukcją obsługi itp. zrobi się tak jak powinno być ładnie go też wplatając w wiązkę a nie tak jak obecne ....jak się rzuciło na wiązkę tak się przylutuje tu przyklei a tu trochę taśmy na razie muszę się skupić i tak najpierw na konserwacji nadwozia żeby auto stało mi na kołach
van - 20 Lis 2013, 22:10
z dawcy wyrwałem tylne zawieszenie cosworthowe, kompletują się hamulce na tył, przód mam nadal zagwozdkę ale liczę, że coś wyjdzie w praniu
trochę poczyściłem i tak to teraz wygląda:
Parzych - 20 Lis 2013, 22:56
Kurrrna, aż miło popatrzeć w jak dobrym stanie jest buda... Dasz się karnąć
gacznik - 22 Lis 2013, 00:16
van napisał/a: | przód mam nadal zagwozdkę ale liczę, że coś wyjdzie w praniu |
Pakuj zaciski z dowolnego mondeo mk3, klocki mondeo mk3, tarcze z focusa mk1 ST170 i dystans zdaje się 3mm między zwrotnicę, a zacisk. Tyle, że wtedy 16" minimum. Śnieżynek na to nie wciśniesz.
van - 22 Lis 2013, 09:51
gacznik napisał/a: | van napisał/a: | przód mam nadal zagwozdkę ale liczę, że coś wyjdzie w praniu |
Pakuj zaciski z dowolnego mondeo mk3, klocki mondeo mk3, tarcze z focusa mk1 ST170 i dystans zdaje się 3mm między zwrotnicę, a zacisk. Tyle, że wtedy 16" minimum. Śnieżynek na to nie wciśniesz. | na tym się chyba skończy, śnieżynka wchodzi na 283mm czterotłoczek to i tu chyba powinna wleźć. A może sprawdzałeś i nie wchodzi ?
gacznik - 22 Lis 2013, 14:09
van napisał/a: | gacznik napisał/a: | van napisał/a: | przód mam nadal zagwozdkę ale liczę, że coś wyjdzie w praniu |
Pakuj zaciski z dowolnego mondeo mk3, klocki mondeo mk3, tarcze z focusa mk1 ST170 i dystans zdaje się 3mm między zwrotnicę, a zacisk. Tyle, że wtedy 16" minimum. Śnieżynek na to nie wciśniesz. | na tym się chyba skończy, śnieżynka wchodzi na 283mm czterotłoczek to i tu chyba powinna wleźć. A może sprawdzałeś i nie wchodzi ? |
Nie sprawdzałem, ale może nie wejść. Popatrz na konstrukcję 4-tłoczkowego zacisku z cossiego Wydaje mi się, że taki zacisk ma mniej "mięsa" od strony felgi niż zwykły jednotłoczkowy pływający zacisk. W razie co mogę przymierzyć u siebie w mondeo. Założę zacisk z mk3, wyjmę jedną śnieżynkę z kartonu i zobaczę, czy wlezie, ale to dopiero za jakieś 2-3 tygodnie.
van - 22 Lis 2013, 16:54
gacznik napisał/a: | van napisał/a: | gacznik napisał/a: | van napisał/a: | przód mam nadal zagwozdkę ale liczę, że coś wyjdzie w praniu |
Pakuj zaciski z dowolnego mondeo mk3, klocki mondeo mk3, tarcze z focusa mk1 ST170 i dystans zdaje się 3mm między zwrotnicę, a zacisk. Tyle, że wtedy 16" minimum. Śnieżynek na to nie wciśniesz. | na tym się chyba skończy, śnieżynka wchodzi na 283mm czterotłoczek to i tu chyba powinna wleźć. A może sprawdzałeś i nie wchodzi ? |
Nie sprawdzałem, ale może nie wejść. Popatrz na konstrukcję 4-tłoczkowego zacisku z cossiego Wydaje mi się, że taki zacisk ma mniej "mięsa" od strony felgi niż zwykły jednotłoczkowy pływający zacisk. W razie co mogę przymierzyć u siebie w mondeo. Założę zacisk z mk3, wyjmę jedną śnieżynkę z kartonu i zobaczę, czy wlezie, ale to dopiero za jakieś 2-3 tygodnie. |
spoko zestaw śnieżynek to takie felgi zapasowe w razie czego na zimę np.
tymczasem odebrałem nowe tarcze 273mm na tył Lukas(TRW). Leżaczek magazynowy czekał sobie na mnie kilka lat Teraz trzeba znaleźć w podobnych dobrych pieniądzach klocek do tego.
nie mam już Volvo a czymś trzeba się poruszać obecnie jeżdżę tym(tak tak jako człowiek nienawidzący Magenty te auta ciągle do mnie trafiają):
Założyłem dziś RS-y wklęsłe na przymiarkę i wygląd polepszył się jak dla mnie znacząco. Jest co do tego auta dziwny plan ale w międzyczasie może kupię już normalne wozidło a to się sprzeda bo będzie zbędne.
Peedro - 22 Lis 2013, 19:40
Skąd ty te wszystkie sierry wyławiasz
Marcinowaty - 22 Lis 2013, 20:58
Znam takiego gościa co jeździ tylko sierrami wiśniowymi kombi. Zajeździ jedną kupuje inną
Pablosss - 22 Lis 2013, 22:52
Marcinowaty napisał/a: | Znam takiego gościa co jeździ tylko sierrami wiśniowymi kombi. Zajeździ jedną kupuje inną |
Dobry sposób. Nie ma problemu z częściami zamiennymi
van - 23 Lis 2013, 00:35
Peedro, zwykła sierra...........dohc 2.3 16V na RS-ie ok. 170km, klima ,4el. szyby, el. szyber, ghia pakiet, RS i cosi progi...........standard sierra prawie
Dorosłeś już do twardego i niezawodnego auta i chcesz je kupić ?
Peedro - 23 Lis 2013, 08:19
zawsze marzyłem o scierce :p
Dual - 24 Lis 2013, 23:52
Świetna ta baza, nie pomyślałbym że można jeszcze spotkać tak zdrową sierre
Będę obserwował co tu się dzieje bo mi się marzy łądna scierka
Gdybyś chciał mam przednie lampy nówki sztuki boscha jeszcze w podełkach i sporo innych fantów do sierry typu nowa pompa absu Ate itd. tyle że ją akurat już opchnąłem
van - 30 Lis 2013, 14:27
taka ciekawostka, porównanie półosi od 1.6 i od cossy
ale będzie pod spodem rzeźnia kolorystyczna ......
przód mam czerwony tył będzie żółty, sprężyny czerwone, amory srebrne ......teraz pozostała reszta do odświeżenia i zastanawiam się czy iść w jakiś kolor czarny z czerwonym czy iść na całość i wykorzystać całą paletę kolorów
czyszczenie pod konserwację
Zły na siebie jestem bo przed zawieszeniem na kobyłkach mogłem auto dokładnie od spodu umyć pod spodem myjką a zrobiłem to powierzchownie. Teraz tego nie zrobię bo auto nie ma kół a w garażu nie uruchomię myjki. Dziadek musiał jeździć po jakiejś strasznie pylistej drodze i wszystko się poprzyklejało nie tylko do podwozia ale i w środku było tego pyłu pełno.
Parzych - 30 Lis 2013, 14:40
Fajne te żółte
PS.
Krzychu, staraj się nie pakować zdjęć jedno pod drugim, tylko po max 4 obok siebie.
van - 16 Gru 2013, 22:12
Parzych temat ma być UPORZĄDKOWANY z góry na dół, nie rób mi z mojego tematu tasiemca od lewej do prawej bo akurat tak Ci się podoba
Poli na przód:
Przedni zawias nabiera świeżego wyglądu
wiele rzeczy robi się na pamięć ale człowiek coraz starszy więc przyda się pomoc w postaci: Sam Naprawiam
Coś dłubie przy odnawianiu zawieszeniu a obecnie wszystko schnie.
Schnie też konserwacją całego podwozia.
Kupiłem klocki do tylnych hamulców
A dziś wyprałem całą możliwą do wyprania(poza podsufitką) rozmontowaną tapicerkę. Też schnie
Wiązki tylko kopie z miejsca na miejsce nie mogąc na nie patrzeć ..........ale przyjdzie i na nie pora
Parzych - 16 Gru 2013, 23:41
van napisał/a: | Parzych temat ma być UPORZĄDKOWANY z góry na dół, nie rób mi z mojego tematu tasiemca od lewej do prawej bo akurat tak Ci się podoba | Krzychu, poczytaj TUTAJ a w szczególności to: trzeci napisał/a: | Fotki wrzucamy wyłącznie w formie miniatur, po cztery obok siebie w jednej linii, nie każde osobno ! |
van - 17 Gru 2013, 10:16
Jacek nie będę z tobą dyskutował. Ja to widzę inaczej i już.
Mariox003 - 19 Gru 2013, 15:43
van napisał/a: | Dorosłeś już do twardego i niezawodnego auta |
A sierra 1.8 Diesel? Osobiście słyszałem, że to syf, brud, smród, i ubóstwo, a poza tym sypie się, i jest bardzo awaryjna
van - 19 Gru 2013, 16:31
Mariox003 napisał/a: | van napisał/a: | Dorosłeś już do twardego i niezawodnego auta |
A sierra 1.8 Diesel? Osobiście słyszałem, że to syf, brud, smród, i ubóstwo, a poza tym sypie się, i jest bardzo awaryjna | sierra z dyszlem to nie sierra sierry są na paliwo a nie gnojówkę
Marcinowaty - 19 Gru 2013, 21:09
A 2,3 Diesel?
van - 19 Gru 2013, 23:01
Marcinowaty napisał/a: | A 2,3 Diesel? | a to silnik z czołgu, nie do zabicia w normalnym użytkowaniu będzie jeździł do końca świata i ciut więcej. Ale to inżynieria jeszcze ze starych lat. No ale dynamiki to tam nie ma
tadzias - 19 Gru 2013, 23:44
van,
van - 27 Gru 2013, 23:50
nie żeby się nic nie działo........roboczo godziny lecą. Dobrze, że ja tego nie liczę.
Składanie zawieszenia idzie mi jak krew z nosa, ciągle a to jeszcze to popraw a to pomaluj a to nie takie śruby a to spinek do kabli abs znaleźć nagle nie można itd. itp.
tył tak mniej więcej od spodu wygląda:
założyłem też bak by się potem kapnąć, że kabli nie podłączyłem do wskaźnika
zaciski nie doschły więc jeszcze nie założone ale i tak nie mam przewodów elastycznych więc finalnie jeszcze nie siadło na glebie ale już wyczuwam problem z przednimi felgami i błotnikiem(nie będą się nawzajem lubić)
Co do felg to znalazłem przypadkiem w necie takie zdjęcie białego sedana na prawie identycznej feldze:
co ciekawe auto nie ma listw co nawet mi się widzi
wcześniejszy update:
lego
składanie przedniego zawiasu(nie zwracać uwagi na niedomalowaną końcówkę drążka, magiel będą zmieniał na inny )
odświeżony bak
Peedro - 28 Gru 2013, 08:59
Będzie cięższa od takiej ilości farby
van - 28 Gru 2013, 11:50
pewnie tak ale wolę wagę farby od wagi rdzy
van - 29 Gru 2013, 20:39
Złożyłem hamulce tylne. Pozostaje podłączyć wężyki które jeszcze nie zakupione, zalać płynem i odpowietrzyć. Założyć wydech i spód będzie na tę chwilę złożony.
Nie mogłem się powstrzymać i postawiłem na koła.
Poszło w dół i to dużo a myślę, że zawias jeszcze się ułoży, na razie przód skrzeczy jak stara szafa a tył może mi się wydaje ale jedno koło stoi bardziej w negatywie niż drugie. Wygląda bez zderzaków, progów i z tymi niskimi oponami trochę jak koza ale ja widzę po wysokości całego nadwozia że jest dobrze 8-)
Szkoda, że nie zmierzyłem wysokości na poprzednim zawiasie.
bobson - 29 Gru 2013, 20:48
van napisał/a: | Pozostaje podłączyć wężyki które jeszcze nie zakupione |
kupuj oplot
luk-90 - 29 Gru 2013, 21:24
Kurde trzeba przyznać, że z tego twojego garage to zawsze dopieszczone autka wyjeżdżają
Sciery mi się zawsze podobały i ciągle podobają, może kiedyś dorosnę do takiej
van - 30 Gru 2013, 20:55
będę miał coś z taczki
hamulce przód
TRW 300mm z foki ST
trzeba kupić wreszcie zaciski do tego i klocki
bobson - 30 Gru 2013, 22:04
W Scorpio kolega zmontował taki zestaw tarcz 300mm ST170 z zaciskami z MDO MK3. Wkładasz to samo czy jeszcze inny mix?
lancer - 31 Gru 2013, 00:21
Brzydki, kolor jakiś taki kiepski
van - 31 Gru 2013, 00:38
bobson, to samo
lancer, my ciebie też witamy
VonFeim - 31 Gru 2013, 10:18
Niby czemu brzydki? Ładniejszego koloru do sierry nie widziałem, nawet czarny tak nie pasuje jak biały. Mnie się wszystko podoba....
van - 14 Sty 2014, 12:04
Ciągle powoli do przodu chociaż dużo roboty i chorubsko się mną zainteresowało
Wróciła deska i słupki we flocku, tak wiem zdjęcia brudną skarpetą robione

a od kilku dni co jakiś czas podchodzę do tego
mówi to do mnie: dzień dobry jestem wiązką i chciała bym byś poświecił mi kilkanaście godzin dni albo i miesięcy. Ciągle znajduję nowe rzeczy do lutowania a to lusterka nie na te wtyczkę a to kierunkowskaz ma urwany a to obcięte to i tamto .........na razie mi się cyna skończyła a jakaś inna znaleziona w szafce(pewnie z chin) nie chce się rozpuszczać(z czego oni ją robią )
van - 25 Sty 2014, 22:10
a w sumie ciągle coś robię ale efektów aż do dziś nie było widać
wiązka w aucie
tu już pierwsze próby spalenia auta
a tu już trochę poukładane, poizolowane itp. itd.
No i próba odpalenia i cisza ......zająłem się czym innym ale dziwnie mi kierunki mrygały, nie w takt prawidłowy dla sierry.
Oto i przyczyna po prawej i oryginał po lewej
Jak zmieniłem przekaźnik z vaga od razu znalazłem brakujący kabel odcięty przy wywalaniu alarmu. Lutowanko, przekręcenie kluczyka, zaciągnął paliwo i gada
Z usterek stwierdzonych jak na razie:
-nie działa mi pauza wycieraków
-otwieranie drzwi nie pokazuje się na komputerze
No i jak jest wiązka już to trzeba wrzucać wnętrze ...........ale
Jeszcze słoniki w drzwi
Centralny
Wiązka do regulacji reflektorów
urzeźbić wiązkę do podłączenia halogenów bo odcięte kable
urzeźbić wiązkę do wycieraków
Mam złe wtyczki do podłączenia ABS z wiązką we wnętrzu
Okablowanie do audio położyć
lustra elektryczne
elektryczne szyby
ABS już rozciągnięty po aucie, ale to prosta wiązką akurat.
No i będzie trzeba dokończyć układ hamulcowy
tak do maja zejdzie. A gdzie czas na napęd
luki - 25 Sty 2014, 22:17
Na sierrafun częściej update-ujesz
van - 2 Mar 2014, 14:36
Na SF częściej bo to Sierra jednak jest
nie spinam się z wykończeniem auta ale coś się tam dzieje
jakiś czas temu wpadły grube wygłuszenia podłogi
zamontowane oświetlenie przód, kierunki, wycieraczki i ich wiązka(nie podłączona jeszcze), zbiorniczek płynu spryskiwaczy z czujnikiem
zamontowane przednie słupki, wykładzina, góra deski z daszkiem, podłokietnik, panel el.szyb, zamki tylnych drzwi z centralnym, wykładzina i boczki bagażnika, lewarek, apteczka, prawie funfel nówka alufelga 14-cali GT z fabryczną oponą ale nie będzie jej tam ponieważ całkowicie zapomniałem o zaciskach i nie wejdzie , gdzieś mi leżała dojazdówka 15-cali
usprawniłem wkładkę pasażera bo nie miała osłonki plastikowej i tej wewnątrz metalowej ze sprężynką
okazało się że mam do kitu dwa zamki w przednie drzwi, ale już je wymieniłem
wróciły zaciski przednie z piachu i prochu oczywiście w szportowym kolorze
audio w planie miało być za jakiś czas i trochę ambitniejsze ale za te kasę trzeba było brać już teraz i to co jest:
Parzych - 2 Mar 2014, 15:05
Bez pośpiechu, drobnymi kroczkami do przodu
Ad@mus - 4 Mar 2014, 22:20
składaj skłądaj-potem kupie ją za grosze od ciebie:D
van - 4 Mar 2014, 22:43
Ad@mus napisał/a: | składaj skłądaj-potem kupie ją za grosze od ciebie:D | hehe to dobre w sumie jest
van - 3 Sie 2014, 19:42
posadziłem pompę ABS, podłączyłem kable(poza kablem do zbiorniczka bo oczywiście inna kostka), odpowietrzyłem układ, hamulce działają
podpiąłem kontrolkę abs
uruchomiłem centralny
posadziłem siłowniki od el. szyb, pospinałem, działają.
podłączyłem przednie czujniki gijowe ........komputer dalej miga drzwiami
wyciąłem otwory pod podświetlenie skarpet w osłonach
podłączyłem odpowiedni słonik do tylnych prawych drzwi
Na lewe tylne drzwi założyłem osłonę kurzowo-termiczno-wygłuszającą uszczelniając to wszystko taśmą do klimatyzacji
Założyłem tylne boczki
- pomalowane osłony lusterek
- el. lustra złożone i uruchomione
- kupiłem sobie kratkę cosową ale musiałem kupić cały grill który od razu pomalowałem
- podpięte przednie głośniki i gwizdki
- podpięte radio, na razie znienawidzony Pionier który dobrze gra ale jego obsługę projektowali chyba w korei pn. plus taki a raczej minus że czerwone podświetlenie które pasuje do wnętrza ale takiego nie lubię :lol:
- złożone plastiki, boczki, poskręcane to i nawet nie trzeszczy
- przywieszone zderzaki tak jak były
tak to teraz wygląda
Z zauważonych rzeczy nie gasną mi lampki podświetlenie skarpet(tylko jak odpalam to gasną)
Przegub albo dyfer mają jakiś wyczuwalny i słyszalny luz
yoyo72 - 3 Sie 2014, 20:04
Van czyżbyś szykował się na następną wygraną tym razem w kategorii Ford ścierra? Bardzo ładnie to wygląda jak na razie. Gratulacje. Wytrwałości życzę.
bobson - 3 Sie 2014, 23:21
Piękna Scierka, kawał dobrej roboty!
PS rzuciła mi się w oczy nierówna listwa na 2 foto - drzwi przednie pasażera. Coś z drzwiami/listwą czy foto coś wypacza?
van - 4 Sie 2014, 10:17
Przycierke dziadek zrobił i drzwi wyprowadzone a listwa już nie Listwy akurat idą out a nie wiem czy nie całe drzwi
van - 10 Sie 2014, 10:04
kiera po pół roku wróciła z obszycia
a tak komponuje się założona
Pogrzebałem jeszcze trochę i złożyłem całe audio do kupy.
Zestaw wygląda tak:
-Jednostka Pioneer DEH-4000UB
-Głośniki przednie JBL model ?
-Wysokotonówki JBL na zwrotnicach przy lusterkach
-Głośniki w półce Signat H15
-Wzmacniacz Magnat Black Core One
-Tuba STX MAC Audio 112
-Zasilanie wzmacniacza to dwa grube kable prosto z aku, plusowy bardzo gruby z bezpiecznikiem a minus trochę cieńszy też z bezpiecznikiem, głośnikowe na grubszej niż standardowo miedzi i całkiem ładne grube przewody sygnałowe
To moje pierwsze audio złożone nie z części ze szrotu więc jak na razie jestem mega zadowolony.
pawel_mk3 - 11 Sie 2014, 09:53
van, Wiesz że najlepsza masa to buda auta a tak na cieńszym masowym będziesz miał spadki napięcia.
van - 26 Wrz 2014, 20:57
jak będą spadki to się masę dodatkowo do budy jeszcze dołoży jeden krótki kabelek
Biała jakiś czas temu trochę rozprostowała kółka:
a kilka dni temu musiałem kupić cały pakiet części żeby dostać najbardziej zniszczone i zaniedbane wnętrze jakie widziały moje oczy(na zdjęciu ładniejszy fotel pasażera a reszta też nawet dobrze na zdjęciu wyszła)
Ktoś może doradzić jakiegoś tapicera który nie tylko potrafi obszyć tapicerkę ale też te elementy które się nadadzą uratuje ?
van - 15 Gru 2014, 22:56
pewnie niektórych zastanawia co tu tak cicho a przecież już zima i powinienem siedzieć w garażu
obecnie grzebanie przy białej zamieniłem na psucie tego:
przynajmniej taki jest plan do wiosny
tadzias - 16 Gru 2014, 00:37
klimatycznie pod Narodowym
van - 22 Gru 2014, 16:19
a no basen na fotkach musi być
|
|