Forum FiestaKlubPolska -

Przed zakupem - [MK4] płaskie wycieraczki

scorpion69 - 9 Lis 2013, 12:25
Temat postu: [MK4] płaskie wycieraczki
witam
czy do fiestki MK4 podejdą płaskie wycieraczki na przód? czy one dobrze przylegają do tej szyby jak przegubowe albo jednak się nie sprawdzają?

dzięki i pozdro :bigok:

Puff - 9 Lis 2013, 16:00

Podejdą bez problemu. Przylegać przylegają, ale trzymaj się dwóch zasad: nie kupuj tanich (<10zł sztuka) oraz unikaj drogich (>40zł sztuka).

Za tanie - wiadomo. Drogie - chrzanią się tak samo szybko lub szybciej jak średniej klasy (10-30zł sztuka), więc szkoda kasy.

Szczególnie odradzam Boscha - przejechałem się na nich dwukrotnie - po max 2 tygodniach od kupna przestawały zbierać wodę na całej szerokości. Za taką cenę (~stówa komplet) to wręcz karygodne.

TSRules - 9 Lis 2013, 17:00

ja bawiłem sie swego czasu w te szpanerskie płaskie, ale ogólnie to wole za to wymienić z 3-4 razy w sezonie na zwykłe carrefurowskie, guma miękka i ładnie ściera, co nie znaczy że płaskie wyglądają źle, ale ja jakoś do nich szczęścia nie mam
scorpion69 - 9 Lis 2013, 17:17

chyba jednak znów wymienię na płaskie z firmy Champion. A miał ktoś może Bosche wersja ECO?
Peedro - 9 Lis 2013, 19:15

płaskie mają jedną niezaprzeczalną zaletę na zimę - nie zamarzają na przegubach tak jak zwykłe :-P tak poza tym to bez cudów.
pawel_mk3 - 10 Lis 2013, 09:06

Ja mam boscha aero twin sa spoko :)
ElGrey - 10 Lis 2013, 21:41

pawel_mk3 napisał/a:
Ja mam boscha aero twin sa spoko :)

Ja w Mk4 też mam i wszystko gra kupione w tym roku, ale w Mk 6 te same wycieraczki też z tego roku okazały się całkowicie do du.... choć poprzedni komplet był jak najbardziej ok i wytrzymał bite 1,5 roku.

Marcin - 11 Lis 2013, 16:52

trzeba też brać pod uwagę, że jak szyba jest bardziej zaokrąglona na brzegach to nie każda płaska będzie przylegać, miałem tak w fieście i teraz w mazdzie też mam ten efekt. Rok temu kupiłem Motguma i jeszcze dają rade.
wawrzyc - 11 Lis 2013, 22:15

Ja mam Valeo od około roku. I nadal są idealne. Raz na jakiś czas umyje tylko gumę płynem do mycia naczyń i nic więcej nie robię.
pawel_mk3 - 12 Lis 2013, 09:02

A prawda jest taka, że jak masz już szybę porysowaną to żadna wycieraczka nie osiągnie dobrego efektu :)