Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK7] Odpalenie ciepłego nawiewu na zimnym silniku

Ziaja - 4 Lis 2013, 20:33
Temat postu: [MK7] Odpalenie ciepłego nawiewu na zimnym silniku
Witam,
Odpalenie ciepłego nawiewu na zimnym silniku,powoduje automatyczny rozruch klimatyzacji auto mam od wakacji ,zacząłem czuć zapach ropy gdy zaczynają działać dmuchawy.Zaraz klimę wyłączam i czekam aż silnik sam nabierze ciepła(woń ustaje).Co może być powodem tego zapachu?

Parzych - 4 Lis 2013, 21:26

Ziaja napisał/a:
zacząłem czuć zapach ropy gdy zaczynają działać dmuchawy
Ziaja napisał/a:
Silnik: 1.4i/75KM
To jest bardzo dziwny objaw, w benzynowcu powinno śmierdzieć benzyną a nie ropą... :9:
Ziaja - 4 Lis 2013, 23:08

sorry mój błąd w ustawieniach profilu. mam diesla i objaw taki jak opisałem powyżej szukam podpowiedzi nie dywagacji
Parzych - 4 Lis 2013, 23:16

Ziaja napisał/a:
sorry mój błąd w ustawieniach profilu. mam diesla
Nie dość że olałeś nas wszystkich, wybierając byle co w profilu, to nawet nie chciało Ci się w temacie napisać, że sprawa dotyczy ropniaka... Skoro szukasz pomocy, to wykaż się odrobiną szacunku do forumowiczów i popraw w profilu silnik na właściwy, a na drugi raz bądź bardziej precyzyjny pisząc posta...

A odnośnie przenikania spalin do obiegu powietrza wtłaczanego przez klimę, musi być jakaś nieszczelność, albo kolektora wydechowego, albo EGR (?) i przez klimę wciąga spaliny do kabiny...

Ziaja - 5 Lis 2013, 07:40

ok.sęk w tym,że nie czuję spalin tylko zapach nie spalonej jeszcze ropy.
artax - 5 Lis 2013, 09:49

W takim razie pozostaje latarka w dłoń i musisz dobrze przeglądnąć uklad paliwowy .Wtryski ,wężyki itp.Nieszczelność w ropniaku jest łatwa do lokalizacji bo zostaje tłusta plama :hihihi:
pzdr
p.s.Poczytaj tematy o ukladach paliwowych w 1,4 bo koledzy walczyli juz chyba z tym tematem.