|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - [MK4] Problemy z akumulatorem
mario3991 - 3 Wrz 2013, 17:28 Temat postu: [MK4] Problemy z akumulatorem Witam mam problemy z moim akumulatorem otóż gdy postoi 3 dni rozładuje się na maksa i znów trzeba ładować, gdy odłączę plusa to może trochę postać ale też nie za długo. Mam w samochodzie alarm którego nie włączam, panel od radia wyciągam. Nie wiem czy to jest właśnie wina akumulatora czy prąd ubywa np przez alarm. Aha i w razie kupna nowego aku jaki wybrać słyszałem że Centra Futura CA530 by była spoko ???
TSRules - 3 Wrz 2013, 19:05
mozliwe że aku zdycha, dla pewności sprawdź pobór prądu na wyłączonym silniku, a jeśli chodzi o Centrę to mam cztery lata i zero problemów, odpala po 2 tygodniowym staniu na mrozie
Puff - 3 Wrz 2013, 20:31
To, co wyżej. Pobór prądu w takim aucie nie powinien przekraczać progu 40-60 mA.
Druga rzecz - należy zmierzyć napięcie na akumulatorze godzinę po wyłączeniu silnika, gdy ten dłużej pracował - to da pewność, że jest on doładowany, a napięcie spadło w nim do poziomu spoczynkowego. Jeśli będziesz miał poniżej 12V, to może oznaczać, że żywot mu się kończy.
Jeśli to stary typ, należy sprawdzić czy ma przykryte cele - jeśli nie, trzeba dolać wody destylowanej. Itd., itd. Pomierz co trzeba, powiedz co to dokładnie za aku, a potem można dyskutować
Grax - 3 Wrz 2013, 21:20 Temat postu: Re: Problemy z akumulatorem
mario3991 napisał/a: | Witam mam problemy ...... gdy odłączę plusa........spoko ??? |
Odłączamy minusową klemę . Ewidentnie masz aku do wymiany
mario3991 - 4 Wrz 2013, 09:13
Niestety nie wiem jaki ten akumulator ma prąd do rozruchu bo nigdzie na nim nie jest napisane (nie ma żadnej nalepki na nim) tylko u góry jest napisane Fairline nic więcej.
pawel_mk3 - 4 Wrz 2013, 09:18
prąd spoczynkowy to nie prąd rozruchu. mierzy sie go multimetrem
|
|