Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - [MK6] Problem z głośnikami

vithal - 9 Sie 2013, 12:43
Temat postu: [MK6] Problem z głośnikami
Czesc chłopaki, hej dziewczyny!

Auto (fiesta MK6, rocznik 2004, 5d) w zasadzie należy do mojej siostry, aleee. Ostatnio jechałem i zauważyłem, że:

tylne głośniki nie działają, dźwięk rozchodzi się tylko z przednich,
a co gorsza- radyjko jest na kasety, podejrzewam, że w standardzie. Mam takie przejściówki kasetowe, z wyjściem na jacka, pod mp3/tel. I tu się zaczyna problem. Co podłączę tel., wsadzę kasetową przejściówkę, prawy przedni głośnik cichnie, a muzyka leci tylko z lewego. Próbowałem kilku różnych przejściówek, (starej kasety, nowe kasety i nówki sztuki, prosto z opakowania) to samo.

Stąd moje pytania.
Co zrobic, zeby dzialaly wszystkie glosniki w aucie?
Co zrobic, zeby dzialal prawy przedni, gdy muzyka leci z "kasety-mp3"

Z góry dzieki!
Pozdrawiam

Parzych - 9 Sie 2013, 17:05

vithal napisał/a:
tylne głośniki nie działają
Być może ich tam po prostu nie ma, zaświeć w kratki i zobacz czy w ogóle są...
fialek89 - 16 Sie 2013, 19:24

Ja to bym proponował pożegnać kasety i coś innego znaleźć chcesz mogę pomóc i poradzić co włożyć .
Puff - 16 Sie 2013, 22:34

W czasach gdy radio Philipsa z czytnikiem CD, USB i mini-jackiem line-in da się dostać w cenie poniżej 200zł, siedzieć na radiu kasetowym i bawić się z przejściówkami... nie ogarniam. :9:
Docio - 17 Sie 2013, 09:44
Temat postu: Re: Problem z głośnikami
vithal napisał/a:
Czesc chłopaki, hej dziewczyny!

Auto (fiesta MK6, rocznik 2004, 5d) w zasadzie należy do mojej siostry, aleee. Ostatnio jechałem i zauważyłem, że:

tylne głośniki nie działają, dźwięk rozchodzi się tylko z przednich,
a co gorsza- radyjko jest na kasety, podejrzewam, że w standardzie. Mam takie przejściówki kasetowe, z wyjściem na jacka, pod mp3/tel. I tu się zaczyna problem. Co podłączę tel., wsadzę kasetową przejściówkę, prawy przedni głośnik cichnie, a muzyka leci tylko z lewego. Próbowałem kilku różnych przejściówek, (starej kasety, nowe kasety i nówki sztuki, prosto z opakowania) to samo.

Stąd moje pytania.
Co zrobic, zeby dzialaly wszystkie glosniki w aucie?
Co zrobic, zeby dzialal prawy przedni, gdy muzyka leci z "kasety-mp3"

Z góry dzieki!
Pozdrawiam

Pozwoliłem sobie oznaczyć główne kwestie.
Rozumiem, że radio odbierane jest na obu przednich głośnikach a muzyka z kasety tylko na jednym. Rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to uszkodzona głowica magnetofonu lub przewodów łączących ją z elektroniką.
W kwesti rozwiązania problemu propozycja Pufcio jest najrozsądniejsza.