Forum FiestaKlubPolska -

Tuning mechaniczny - [MK3] klatka bezpieczeństwa

bobson - 26 Lip 2013, 23:12
Temat postu: [MK3] klatka bezpieczeństwa
Panowie - gdzie zrobię porządną klate? Na co zwrócić uwagę, jaki stopień rozbudowania? Ceny itd?

Osobiście zastanawiam się nad dość rozbudowaną klata z zastrzałami do kielichów i obspawaniem budy. Zastanawiam się jeszcze czy jest sens np pozbyć się szyberdachu...

Parzych - 27 Lip 2013, 00:30

bobson napisał/a:
Zastanawiam się jeszcze czy jest sens np pozbyć się szyberdachu...
Możesz wkleić poliwęglan, zawsze to lżejsze niż ori szyber lub wspawanie blachy... :yes:
Qzyn - 27 Lip 2013, 11:45

Bobson, klatki porzadne zrobisz u ludzi zajmujacych sie wstawianiem klatek do rajdowek. U mnie to Siekierka, IRECO, budowarajdowek itd...
Jak rozbudowana? Jak tylko chcesz i na ile Cie stac. Ja bede robil srednio rozbudowana bo jezdzac w sprintach niema az takiego ryzyka.
Szyber mozna zakleic poliweglanem, zaspawac (najtrudniejsze) albo przynitowac blat z aluminium. Ja tak zrobilem w crx i bylo spoko

blood_brother - 27 Lip 2013, 19:49

U mnie w okolicy robi Przemo-car, z tego co wiem robił między innymi w Rasty foce. Pytałem się z ciekawości o koszty, to podstawowa ok. 2 tyś. Niestety nie wnikałem co znaczy "podstawowa".
luk-90 - 28 Lip 2013, 21:48

Podstawa to min wymagane przez załącznik J, jednak jest to baaardzo uboga wersja, jak robić to porządną
Qzyn - 29 Lip 2013, 07:42

POdstawa to tez czesto sprawa umowna wykonawcy. U nas dla wielu podstawowa klatka to taka minimalna jaka przewaznie montuja. Tak ma np siekieroka czy budowa rajdowek. I musze powiedzec ze na amatorki to jest super opcja.
bobson - 29 Lip 2013, 19:00

Qzyn - myślę o takim setupie:
- podstawa plus
- zastrzały do kielichów przednich
- krzyże w drzwiach z węzłówkami
- poprzeczka pałąka głównego
- rozpórka tylnych kielichów na samym końcu zastrzałów
- blacha pomiędzy słupkami A i B a pałąkami

do tego zastanawiam się ewentualnie nad
- krzyżem tylnych zastrzałów
- usunięciem szyberdachu
- poprzeczką dachową

Przesadziłem, w sam raz czy coś dodać? Auto ma jeździć po asfaltach i szutrach (Debrzno). W przyszłym roku planuje więcej mocy więc chciałbym zrobić raz a porządnie.

PS w Poznaniu znalazłem firmę z dobrą opinią, robili już 2 szt XR2i. Pyra Motorsport, znasz może? :)

Qzyn - 30 Lip 2013, 07:39

Jak planujesz szutry to dobre jest tak jak piszesz lapanie klatki do budy w przy palakach, bardzo jej to pomoze.
A co do konstrukcji na amatorki zrobilbym cos takiego:
http://www.safetydevices.....1322068426.jpg
Nie patrz oczywiscie na to ze jest skrecana tylko na schemat rurek :) Plus rozporka pozioma na dole za fotelami miedzy slupkami B. Powinno wystarczyc

luki - 30 Lip 2013, 19:33

http://allegro.pl/klatka-...3428279935.html znajomy nik :-P
bobson - 30 Lip 2013, 21:49

Widziałem, ale wole wstawić w tym przypadku nową klate...
Grax - 2 Sie 2013, 14:16

Tylko nie kupujcie tej klatki ma za mocno ścięte "kopyta" przedniej bramki i to nie przejdzie ZADNEGO BK oraz stwarza to niebezpieczeństwo . Szkoda że tak kijowy ją wycieli .....
bobson - 2 Sie 2013, 21:58

będzie ok? prostokąty na słupkach A i B to blachy łączące klatkę z słupkami.

Qzyn - 5 Sie 2013, 08:28

Bobson w sumie ok, choc ja bym sie zastanowil nad paroma modyfikacjami. Zeby miec miejsce na wygodne ulozenie foteli, szczegolnie pilota (z tylu i pochylony) zamiast poprzeczki w slupkach B zrobilbym krzyz z tylu. Ty masz dwie poprzeczki jedna miedzy slupkami B, druga idaca od slupka B do C. Ja bym zrobil ukosny krzyz idocay od B do C cyli od dachu do tylnych kielichow. DO tego dodalbym 3 rurki i byloby super. Jedna pozioma jako rozporka na dole za fotelami. Czyli troszke nad mocowaniami klatki przy slupkach B a druga i trzecia wzdluz budy od mocowan przy slupkach b do kielichow tylnych. Na amatorki to bedzie az za dobre
Żółwik Tuptuś - 6 Sie 2013, 18:15

Ja do wersji Qzyna bym dodał jeszcze rurę pod deską rozdzielczą pomiędzy słupkami A
tommirs - 12 Sie 2013, 23:24

bobson napisał/a:

PS w Poznaniu znalazłem firmę z dobrą opinią, robili już 2 szt XR2i. Pyra Motorsport, znasz może? :)

2 XR2i ? ciekawe jakie :)
Pytałeś mnie gdzie w Bydgoszczy klatkę robiłem...a nie mogłeś zapytać o Poznań? :) nie wiedziałem , ze w Poznaniu też szukasz....

bobson - 13 Sie 2013, 07:11

ale, że co? źle że tam auto poszło czy jak? :D