|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - [MK4] wentylator nie działa MK4 1.3 97
nitrobenzen - 18 Cze 2013, 11:25 Temat postu: [MK4] wentylator nie działa MK4 1.3 97 Sytuacja jest następująca:
Wentylator nie działa, po podpięciu na krótko zaczyna pracować. Sądzę, że to jakiś czujnik-włącznik wentylatora jest do wymiany, ale nie wiem gdzie jest. Ewentualnie może przekaźnik jest uszkodzony. Pomóżcie mi zlokalizować ten czujnik-włącznik jeżeli jest, bo szukam, przemierzam internety i nic nie mogę znaleźć. Bez wentylatora jak będę w korku to mi się szybko zagrzeje fieścina !
Z góry dzięki za pomoc !
JoeMix - 18 Cze 2013, 17:35
W mk4 wiatrakiem już chyba komputer steruje,,,,
przemo_rsr - 18 Cze 2013, 20:00
nitrobenzen, sprawdź czy masz czujnik dosyć duży na obudowie termostatu lub chłodnicy
nitrobenzen - 19 Cze 2013, 02:47
Dzięki, ale problem jest już rozwiązany. Na początku myślałem, że to przekaźnik od dmuchamy w skrzynce bezpieczników w komorze silnika, ale jak dowiedziałem się że kosztuje ok. 460 zł to wiedziałem( a raczej chciałem ), że to na pewno nie to Śledząc inne posty na ten temat, dowiedziałem się, że jest jakiś czujniki temp. cieczy - zielony który pokazuje temp. na zegarze, a tym czasem jest jeszcze drugi szary, który odpowiada za to, że załącza się wentylator. To właśnie było problemem. Zakupiłem nowy zamiennik w cenie 65 zł i teraz wentylator działa. Na forum brakowało opisu gdzie znajduje się ten czujnik i dopiero w sklepie forda powiedzieli i wytłumaczyli gdzie się on znajduje. Patrząc na silnik od przodu znajduje się on za silnikiem pod kolektorem z lewej strony, niedaleko bagnetu na olej. Wszystko poszło dobrze, jednak projektant dostaje minusa za miejsce tego czujnika - koszmarne dojście, ażeby to odkręcić
Mam nadzieje, że trochę się to przyda.
Miłego naprawiania !
|
|