Forum FiestaKlubPolska -

Blacharstwo / Lakiernictwo / Kosmetyka samochodowa - [Lakiernictwo] lotka

herszt - 26 Maj 2013, 13:35
Temat postu: [Lakiernictwo] lotka
Witam,

mam lotkę w kolorze, który niekoniecznie pasuje do mojego obecnego lakieru. Chciałbym ją przemalować. Oryginalny odcień lakieru w sprayu już zakupiłem, natomiast nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. tego co się orientuję - lotka jest z jakiegoś tworzywa sztucznego. Powinienem zedrzeć poprzedni lakier papierem? Czy może tylko wyczyścić i malować na tym co jest?

z góry dzięki
pozdrawiam
herszt

Parzych - 26 Maj 2013, 14:56

Musisz zmatowić obecny lakier, potem podkład do plastiku (np. BOLL), potem lakier i jeśli to metalik to na koniec klar...
motor89 - 30 Maj 2013, 02:23

Parzych dobrze prawi,musisz dodać tzw PLASTYFIKATOR inaczej lakier po czasie zacznie pękać lub nie,różnie to bywa :hihihi:
drjanusz - 30 Maj 2013, 23:21

motor89, Nie koniecznie musi pękać -ja malowałem 3 lata temu i do tej pory wygląda dobrze :jupi:
A tylko zmatowałem stary lakier,a potem 3 razy spray + 2 razy lakier na wierzch.

herszt - 2 Cze 2013, 22:32

Dzięki za wszelkie porady!
Lotka już pomalowana i gotowa do montażu - zobaczymy jak wyjdzie.

pozdrawiam
herszt

Parzych - 2 Cze 2013, 22:43

herszt, jak już zamontujesz lotkę, nie zapomnij się pochwalić zdjęciami... :yes:
herszt - 4 Cze 2013, 11:25

Oczywiście nie omieszkam się pochwalić! :)
Przyznam jednak, że mam dreszcze na samą myśl o wierceniu dziur w moim pięknym Fiestolocie.

A tak przy okazji - może któryś z szanownych Kolegów pamięta może jakiej długości wkręty najlepiej zakupić? Nie chciałbym, aby były za krótkie lub za bardzo wystawały (niestety nie mam ich w komplecie, a w zamieszczonej na forum instrukcji aż takich detali się nie dopatrzyłem).

pozdrawiam
herszt

Parzych - 4 Cze 2013, 13:08

herszt napisał/a:
jakiej długości wkręty najlepiej zakupić?
Śruby kolego, a powinny być długości takiej, żeby się całe wkręciły (dodając podkładki), ja kupiłem dłuższe (z nierdzewki) i skróciłem do odpowiedniej długości...
herszt - 4 Cze 2013, 15:04

Miałem na myśli te śmieszne "robaczki" bez łba z miejscem na wkrętak lub imbus (chyba takie coś jest użyte w oryginalnej instrukcji). Gdzieś widziałem, że ktoś to nazwał wkrętem, ale pewnie Kolega ma rację ;)

pozdrawiam
herszt

Parzych - 4 Cze 2013, 15:29

herszt napisał/a:
Miałem na myśli te śmieszne "robaczki" bez łba z miejscem na wkrętak lub imbus
I jak to miałoby się trzymać klapy :?: Łeb być musi i podkładka, najlepiej spora...
herszt - 4 Cze 2013, 16:17

Parzych napisał/a:
I jak to miałoby się trzymać klapy :?: Łeb być musi i podkładka, najlepiej spora...

Widziałem to TUTAJ - obrazek drugi od góry, elementy H, I, J :)

pozdrawiam
herszt

Parzych - 4 Cze 2013, 16:26

herszt napisał/a:
elementy H, I, J :)
Tylko po co dawać 3 elementy zamiast 2 <???> Gwintowany pręt + nakrętka = śruba... Ale Twoja lotka - Twój cyrk... :ok:
herszt - 4 Cze 2013, 23:17

Wcześniej też myślałem o zwykłej śrubie.
Ale teraz tak sobie myślę, że to rozwiązanie może być nawet nieco prostsze w realizacji - wkręty sobie wkręcę przed montażem w lotkę i zawsze to łatwiej będzie ją osadzić podczas przyczepiania.
Tak czy inaczej jakaś foto-relacja będzie (no chyba, że się nie uda).

pozdrawiam
herszt

Parzych - 4 Cze 2013, 23:35

herszt napisał/a:
teraz tak sobie myślę, że to rozwiązanie może być nawet nieco prostsze w realizacji - wkręty sobie wkręcę przed montażem w lotkę i zawsze to łatwiej będzie ją osadzić podczas przyczepiania.
My chyba rozmawiamy o dwóch różnych lotkach, ja mam z ST i w niej wystaje tulejka w którą się wkręca śrubę, tulejka jest dokładnie takiej długości, jakiej grubości jest w tym miejscu klapa, także nie ma możliwości nie trafić w otwory w klapie... :9:
herszt - 4 Cze 2013, 23:55

Jutro zerknę na nią bo mam ją w garażu, ale prawie na pewno u mnie tulejki kończą się dokładnie równo z powierzchnią lotki i to mi właśnie nasunęło wątpliwości przy montażu.

pozdrawiam
herszt

herszt - 14 Lip 2013, 01:29

Jakiś czas temu udało mi się w końcu zamontować lotkę. Efekt można zobaczyć TU.

Dzięki za wszelkie sugestie - znacznie ułatwiły montaż!
pozdrawiam
herszt