Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [MK3] Ford Fiesta 1.6 EFI - projekt uliczna wyścigówka

Konrad_RZ - 1 Maj 2013, 20:15
Temat postu: [MK3] Ford Fiesta 1.6 EFI - projekt uliczna wyścigówka
Witam, od wczoraj jestem posiadaczem pojazdu Marki Ford Fiesta z silnikiem 1.6 efi z 94-95 Nie znam sie kompletnie na fordach. Trafila sie okazja zeby kupic tą małą wyścigówke i po przejechaniu sie nie myslalem dlugo. Decyzja zapadła.. Biore :jupi:
Podłoga zdrowa. Nadkole do roboty, potrzebuje troche dopieszczenia ale powoli powoli i bedzie git majonez :)

Wyposazenie:
-wspomaganie
-2x airbag
-fotele kubelkowe (prze swietnie trzymaja)

i ogolnie to chyba tyle.

Plany
-wyciagnięcie tylniej kanapy plastikow itp
-klatka
-zwiekszenie mocy silnika (zapewne jakas turbinka)
-przelot
-sprzet audio
-gleba
-szerokie fele i kapcie

BuMeL - 1 Maj 2013, 20:48

Ładny futrzak, może niedługo będę miał w miarę zdrowe zderzaki gdybyś chciał wymienić.
Konrad_RZ - 1 Maj 2013, 20:58

powiem Ci ze moze i je wymienie ale dopiero za jakis czas. Narazie zrobie to tak zeby bylo, porzezbie troche. Jak dorobie sie to wymienie je :) Chociaz tylni jest ok. Tylko przedni jest pekniety i cofniety troche bo baba wjechala w cos tam. :ok: Orientujesz sie cos na temat tego silnika ? bo nie wiem kompletnie nic o nim, Narazie priorytet to rozrusznik. Ale znowu tam dojscie jest takie ze.. A jaka to wersja wyposaznia ? bo nawet nie wiedzialem co wypelniac przy rejestracji konta :rotfl: Pozdrawiam
modell1 - 1 Maj 2013, 21:05

Futura 1,6 16v 90km :-)
BuMeL - 1 Maj 2013, 21:05

Fiesta futura 1,6 16v 90hp z katem, 2x airbag i wspomaganie, poza tym standard. Zacząłbym od wywalenia EGR, odmy z dekla zaworów i nie widzę ze zdjęć czy masz napowietrzanie spalin czy nie. Silniczek powinien nabrać nieco werwy. Natentychmiast zmień mu olej z filtrem, najlepiej na dobry syntetyk 5w30/5w40, na przykład Ford Formula, będzie płynniejszy. A dla poprawy prowadzenia poszukaj sprężyn od ikserki Eibacha.

Fotele masz nie kubełki tylko uszate a o turbo w tym silniku zapomnij ;d z przelotem uważaj, lepiej zapnij mu dobrej szerokości serię typu RS1800 na dwururce i pozbądź się kata jeśli jeszcze jest.

Konrad_RZ - 1 Maj 2013, 21:12

dodalem jeszcze jedno zdj silnika. a gdzie znajduje sie ten zawor egr ? i co z ta odmą zrobic ? kata juz nie ma. Dlaczego uwazac z tym przelotem ? a co moge zrobic zeby zwiekszyc mu moc ? jezeli moje pytania sa banalne to sorki ale chcialbym sie tutaj czegos dowiedziec na tym forum. i poszerzyc swoja wiedze :)
BuMeL - 1 Maj 2013, 21:16

Dużo nauki przed Tobą :D silnik jest ciężki do modzenia ale oczywiście nie ma rzeczy niemożliwych ;)
modell1 - 1 Maj 2013, 21:34

Konrad_RZ napisał/a:
dodalem jeszcze jedno zdj silnika. a gdzie znajduje sie ten zawor egr ? i co z ta odmą zrobic ? kata juz nie ma. Dlaczego uwazac z tym przelotem ? a co moge zrobic zeby zwiekszyc mu moc ? jezeli moje pytania sa banalne to sorki ale chcialbym sie tutaj czegos dowiedziec na tym forum. i poszerzyc swoja wiedze :)

Wpakuj jej silnik od mondeo 2.0 16v i masz mocniej i najtaniej :-)
Zobacz co i jak na forum

Kusiu - 2 Maj 2013, 00:28

Wsadz RS-a tobędziesz miał dopiero wyścigówke :-)
kamilocha1 - 2 Maj 2013, 09:19

Konrad_RZ, nic nie wsadzaj i pitol to. i tak i tak fiesta nie jedzie
haker12329 - 7 Maj 2013, 18:52

no ładny futrzak :-) :)
vegetagt - 7 Maj 2013, 20:36

Konrad_RZ napisał/a:
Dlaczego uwazac z tym przelotem ?

Bo jak zrobisz za luźny wydech to stracisz moc. Do tego ja sie nie znam na wydechach (i nie wierze w przeloty strumienice itp itd), ale chciałbym zwrócić uwagę, by nie sugerować się zbytnio rozmiarami wydechów od 1.8 bądź 2.0. Wydech liczy się w oparciu o wielkości zaworów, które 1.6 ma mniejsze względem 1.8/2.0.

Konrad_RZ napisał/a:
a co moge zrobic zeby zwiekszyc mu moc ?

http://forum.fordclubpols...58&postcount=51

Generalnie tak jak wyżej pisano, najtansze konie to swap na 1.8-2.0.
Modyfikacje z zalinkowanego tematu na jakiś czas powinny cię zadowolić. Tamten esiok całkiem fajnie się napędza jak na 1.6, a fiesta jest lżejsza :)

BuMeL - 8 Maj 2013, 22:28

vegetagt napisał/a:
Bo jak zrobisz za luźny wydech to stracisz moc. Do tego ja sie nie znam na wydechach (i nie wierze w przeloty strumienice itp itd

Se nie wierz :ok:

vegetagt - 24 Maj 2013, 23:41

BuMeL, nie będe wierzył :p
Chociaż najwyższy wynik 1.6 jaki widziałem był zrobiony na przelocie 50mm :P

Konrad_RZ, jest na sprzedaż zestaw z dwulitrowca, który daje jakiś tam przyrost, za 150zł:
wałki
przepustnica
przepływka od 2.0 (wieksza srednica niz tej w fiescie)
wtryski (nie wiem czy przydatne )
Jak jesteś zainteresowany to dam namiary.

Jako, że masz alu kolektor, to będziesz musiał troche pomodzić przy dopasowywaniu przepustnicy, ale wszystko do zrobienia :) Bumel robił, to możesz u niego w temacie podpatrzeć.