Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK4] Sygnalizacja alarmu

kedzio82 - 13 Kwi 2013, 16:22
Temat postu: [MK4] Sygnalizacja alarmu
Witam. Panowie, nie dosc, ze jestem nowy tu to zarazem przygode jako kierowca zaczelem miesiac temu. Tak naprawde nie mam jeszcze pelnego prawa jazdy, wiec prosze o wyrozumialosc. Moim pierwszym autem jest Fiesta z 98r i jak na razie nie mam problemow z nia, albo jako laik ich nie dostrzegam;) Jedyne co zauwazylem, to od paru dni zamykajac auto kluczykiem ( pilot nie dziala ) centralny zamyka drzwi, jednak brak sygnalizacji alarmu kierunkami, oraz lampka kontrolna na zegarku. Czym to moze byc spowodowane, lub od czego wogole zaczac szukac. Pozdrawiam
zabka35i - 13 Kwi 2013, 16:32

Na początek to bezpieczniki po sprawdzać.
Parzych - 13 Kwi 2013, 21:43

kedzio82 napisał/a:
od paru dni zamykajac auto kluczykiem ( pilot nie dziala ) centralny zamyka drzwi, jednak brak sygnalizacji alarmu kierunkami, oraz lampka kontrolna na zegarku.
Szczerze mówiąc, pierwsze słyszę żeby zamykając drzwi kluczykiem włączało się alarm, w Maluchu mieliśmy alarm, który aktywował się kilka sekund po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, ale o drzwiach nigdy nie słyszałem... :bezradny:
mieszko - 14 Kwi 2013, 00:15

Parzych, może tak udało się podłączyć. Czasami pod fabryczny centralny podpinają alarm i masz 2w1 z pilota, może tutaj poszli o krok dalej
kedzio82 - 14 Kwi 2013, 00:19

• Włączanie systemu alarmowego
System jest włączany w momencie
zamknięcia kluczykiem zamka w jednych z
przednich drzwi. Należy przekręcić kluczyk
(do oporu) do pozycji „zamknięte" i
przytrzymać go w tej pozycji przez jedną
sekundę. Więcej informacji w rozdziale
„Zdalne otwieranie drzwi".
• Potwierdzenie włączenia alarmu
Lampka kontrolna alarmu miga z mała
częstotliwością, potwierdzając włączony
system.
Cytat z instrukcji.
Ps. Sprawdzalem bezpieczniki, sa ok

Parzych - 14 Kwi 2013, 00:54

Heh, człowiek uczy się całe życie... :ok:
pawel_mk3 - 14 Kwi 2013, 09:00

Czyli jedyny Twój problem to dioda w zegarku kierunki nie dadzą znaku przy zamykaniu z kluczyka bo kierunki potwierdzają że zamknąłeś jak jesteś kawałek od auta żebyś nie musiał ciągnąć za klamkę dla pewności.
kedzio82 - 14 Kwi 2013, 12:13

Problem w tym, ze kierunki sygnalizowaly uzbrojenie alarmu. Jednak przestaly;)
zabka35i - 14 Kwi 2013, 18:22

A czy to jest fabryczny alarm czy może dokładany ? Bo jeżeli dokładany to ja mam bezpieczniki z centralką na kablach poszczególnych między innymi na kablach do kierunkowskazów
kedzio82 - 14 Kwi 2013, 18:58

Powiedz mi kolego jak to sprawdzic czy fabryczny czy dokladany? Dziala zgodnie z instrukcja obslugi samochodu, wiec podejrzewam ze fabryczny.
zabka35i - 14 Kwi 2013, 19:34

A bezpieczniki sprawdzałeś tylko te co masz w kabinie? Bo jeszcze masz je jak wykręcisz tą skrzynkę są od góry przekaźniki i bezpieczniki ( tam powinien być bezpiecznik odpowiedzialny za zasilanie modułu centralnego ) w ilości zależnej od wersji samochodu. No i pod maską też masz bezpieczniki.
kedzio82 - 14 Kwi 2013, 20:00

Sprawdzalem i te w kabinie jak i pod maska. Nie bardzo moge sobie uzmyslowic o jakiej skrzynce mowisz.
zabka35i - 14 Kwi 2013, 21:45

jak masz bezpieczniki w kabinie to są tam dwie śrubki, odkręcasz je i wyciągasz całą tą "skrzynkę" z bezpiecznikami i od góry też są bezpieczniki i przekaźniki. I wedle instrukcji powinien znajdować się tam bezpiecznik od zasilania modułu centralnego zamka .
kedzio82 - 14 Kwi 2013, 21:57

ok. jutro moze jak czas po pracy pozwoli to wezme sie za to. Jak na razie dzieki za wszelkie sugestie