|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka ogólna - [MK6] Wentylator, nawiew - hałasuje
mkapi - 3 Kwi 2013, 11:37 Temat postu: [MK6] Wentylator, nawiew - hałasuje Witam
Przepraszam, ale mój odwieczny problem z tymi wiartakami
Wcześniej miałem bmw i miałem tak samo
Wiatrak też mi hałasował.
Aczkolwiek w fieście on sie tłucze.
czy ktoś tak miał
Jak się do niego dostać
czy mogę takiego używać ?
http://www.youtube.com/wa...e&v=WZhURaCsRxI
http://www.youtube.com/wa...e&v=VS53YJEwjoc
Kod: |
Poprawiłem na linki, bo nie zawsze wychodzi wklejanie filmiku bezpośrednio w post, Parzych |
Parzych - 3 Kwi 2013, 14:58
Kiedyś trafiłem na jakiś opis odnośnie wiatraka chmuchawy, ale tylko te 2 zdjęcia znalazłem w kompie...
Może coś pomogą...
mkapi - 8 Maj 2013, 17:49
czy to łozysko jest tylko z jednej strony ?
od pasażera
Parzych - 8 Maj 2013, 17:54
mkapi, tego niestety nie wiem...
mkapi - 8 Maj 2013, 20:12
dzis rozebrałem
właczyłem dmuchawe na biegu 4 i wewnetrzny obieg
od pasazera odsłoniło sie łozysko i je spryskałem najpier wd40 potem HHS2000
Naszczescie sie uspokoiło lecz nie w 100%
Z lewej strony od pedałów nie widziąłem żadnego łożyska.
Zastanawiam się czy aby wymontować ten wiatrak tyrzeba demontowac całą deskę czy tylko wystarczy kokpit środkowy.
Parzych - 8 Maj 2013, 21:11
mkapi napisał/a: | od pasazera odsłoniło sie łozysko i je spryskałem najpier wd40 potem HHS2000 | Jeśli porobiłeś fotki to je tu zapodaj... A jeśli będziesz wymontowywał wentylator, to też porób fotki i je tu wrzuć, podepnę dla potomnych...
mkapi - 12 Maj 2013, 18:54
Parzych wymontować wentylator to trzeba pół fiesty rozebrać
Ale uspokoił się na tyle ze da się wytrzymac.
koniu-81 - 13 Maj 2013, 01:20
Nie musisz rozmontowywac zadnej deski, cały wentylator wyciagasz, po odkreceniu srub i zdjeciu ćwierć-kulistej osłon. Musisz jeszcze wyciagnąć zagiete kolanko nawiewu szyby i odłaczyc wtyczkę. Wentylator posiada dwa łozyska slizgowe. Ja swój pół roku temu wymontowałem, przedmuchałem sprężonym powietrzem, przemyłem benzyna i nasmarowałem łożyska olejem technologicznym Mckenic. Do dzis jest idealnie bez zadnego dźwięku. Podstawa to systematyczna wymiana filtra kabinowego, a problemy z dmuchawą i przepalającym się zabezpieczeniem termicznym rezystora znikają.
mkapi - 13 Maj 2013, 10:48
tośmie Panie zaskoczył
Czyli demontuje osłone radia i radio
potem jakoś wyjdzie TAK
Sprawdze Bo wole mieć idealnie
Co jak co ale moja fiesta na braki w filtrach nie ma co narzekać
Olej wymieniam co 6 - 9000 tys jak i wszystkie filtry org
Całe lato prawie stoi bo jeżdze motocyklem.
mkapi - 21 Paź 2013, 21:05
Zacząłem rozbierać i mam pytanko, ta ćwierć kulista ćwiartka to chodzi o tą całą osłonę licznika zegarów i te co sa 2 nawiewy srodkowe ?
Czy też dostanę sie jak zdemontuje skrzynke bezpieczników i wysunę silniczek bokiem
.
Z góry dzieki za pomoc
Transporteur - 22 Paź 2013, 09:42
Ja kibicuję, bo mam ten sam problem i za chwilę coś mnie trafi, ale widzę że nie ma lekko z dostępem do tego nawiewu.
mkapi - 22 Paź 2013, 15:48
Dziś będę walczył jednak od strony bezpieczników
Czyli wykręcę skrzynkę bezpieczników wyjmę te kolanko i wtedy może się do niego dostanę.
mkapi - 22 Paź 2013, 21:17
No i walczylem ale nie dałem rady
Pokaze wam zdjęcia może ktoś sprawdzi w książce bo w mojej kopi strasznie niewidoczne te strony.
Czy trzeba odkrecać tę śrubkę zaznaczoną czerwoną strzałką?
jak by ktoś mógł podesłać zdjęcia z ksiązki rozdziału demontażu nawiewu w dobrej rozdzielczości będe wdzięczny. na marcin@mkapi.pl
koniu-81 - 22 Paź 2013, 23:21
Silnik dmuchawy wysuwa się bokiem, nie ma potrzeby jakiejkolwiek ingerencji w osłonę radia, czy konsoli sterowania ogrzewaniem. Zaczynamy od demontaży bezpieczników. Następnie odłączamy wtyk zasilający dmuchawę, demontujemy kanał prawej strony szyby z polietylenu - widoczny na zdjęciu - wystarczy go wyciągnąć. Chyba również demontowałem rezystor dmuchawy. Najtrudniejszy jest dostęp do śrub półkolistej osłony, warto zaopatrzyć się w grzechotkę, nie pamiętam teraz czy były tam torx śruby czy z łbem krzyżowym. Dmuchawę trzeba porządnie przedmuchać i przesmarować łożyska. Najlepiej przedmuchać również kanały sprężonym powietrzem i na bieżąco pilnować wymiany filtra kabinowego.
Jeszcze ważna sprawa - ja miałem benzynę i z tego co widzę na zdjęciach to moja osłona była mniej żebrowana. Chyba też początkowo miałem problem z jej ściągnięciem, trzeba ja wzruszyć poprzez szarpnięcie. Nie przypominam sobie, żebym potrzebował odkręcać śrubę wskazaną czerwona strzałką. Przy demontażu wzorowałem się instruktażem z książki z serii sam naprawiam.
mkapi - 22 Paź 2013, 23:51
OK
Zmęczyłem temat i wymieniłem wentylator nawiewu.
Opiszę temat dla innych
Nie trzeba odkręcać i demontować radio oraz osłonę radio oraz nic nie odkręcać od strony kierowcy .
W sumie cała operacja nie powinna potrwać dłużej jak 2 godziny z wymianą.
Co należy zdjąć
- schowek
- odkręcić tablice bezpieczników
- odkręcić mocowanie bezpieczników
Odkręcić czarne koryto nawiewu i wyjać
następnie prawą osłonę 5 śrubek TORX
oraz koniecznie wyjąć wtyczkę
i szarpać powinna się zdjąć
ja niestety musiałem kupić drugi silnik nawiewu .
bo
szczotki miałem już około 05-1cm czyli lipa i zapiakła mi sie na panewce i kręciło się razem z nią co przyczyniło się do luzów i uszkodzenia wentylatora.
Teraz chodzi super.
Transporteur - 24 Paź 2013, 08:20
No proszę świetny mini-poradnik, myślę, że można byłoby go gdzieś podpiąć, bo przyda się.
Shatanka - 24 Paź 2013, 09:43
Ja mam podobny problem w Fieście mk4 z tym, że nie wiem co hałasuje u mnie. W momencie gdy włączam recyrkulacje to zaczyna coś bardzo głośno stukać pod zaślepką poduszki pasażera, tak jakby coś mocno uderzało w plastik i nie mam pojęcia co to jest. Przestaje stukać gdy wyłączę nawiew lub zgaszę auto.
Puff - 24 Paź 2013, 15:05
Shatanka - zmęczony silniczek obiegu wewnętrznego, był omawiany na forum, ktoś nawet opisał jak to naprawić. Poszukaj.
Shatanka - 24 Paź 2013, 21:37
Pufcio dzięki za naprowadzenie bo nie wiedziałam czego dokładnie szukać.
amaradaar - 29 Gru 2013, 23:57
cześć
przepraszam że w tym wątku ale czy ktoś może mi podać numery części rur nawiewu na deskę do przedniej szyby żeby dmuchało??
tej oto na zdjęciu po rpawej stronie co już została wypięta z centrali
Parzych - 30 Gru 2013, 02:41
amaradaar napisał/a: | czy ktoś może mi podać numery części rur nawiewu na deskę do przedniej szyby żeby dmuchało?? | Microcat podaje FINIS: 1145016
|
|