|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK6] Kontrolka ostrzegawcza silnika pali się
metju - 2 Mar 2013, 21:17 Temat postu: [MK6] Kontrolka ostrzegawcza silnika pali się Witam. Dziś po zatankowaniu na jednej ze stacji paliw i przejechaniu około 7km zapaliła mi się kontrolka ostrzegawcza silnika
Kontrolka nie zgasła po przejechaniu około 30km. Czy mogła to być wina złej mieszanki czy też awaria sondy lambda (ewentualnie katalizator)? Zamierzam podjechać w tygodniu do serwisu aby sprawdzili to na komputerze. Chciałbym poznać też wasze zdanie na ten temat, gdyż jest to moje pierwsze auto i trochę boję się poważniejszej usterki .
Z góry dzięki za odpowiedzi
Magda M. - 2 Mar 2013, 21:40
Trop może głupi i bezsensowny, ale u mnie w Matizie check engine zapalał się swego czasu, jak nie było płynu chłodniczego w układzie... Tylko możliwe, że to był tylko zbieg okolicznosci dziwny, bo po jakimś czasie przestał w ten sposób zygnalizować, co go boli (a szkoda, wygodne to było ). Tylko nie wiem, czy w MK6 to akurat dobry trop, tak samo jak nie wiem, czy to nie był tylko dziwny zbieg okoliczności...
diodalodz - 3 Mar 2013, 02:36
Magda M. napisał/a: | Trop może głupi i bezsensowny, ale u mnie w Matizie check engine zapalał się swego czasu, jak nie było płynu chłodniczego w układzie... Tylko możliwe, że to był tylko zbieg okolicznosci dziwny, bo po jakimś czasie przestał w ten sposób zygnalizować, co go boli (a szkoda, wygodne to było ). Tylko nie wiem, czy w MK6 to akurat dobry trop, tak samo jak nie wiem, czy to nie był tylko dziwny zbieg okoliczności...
_________________ |
Ciekawe bo matiz nie ma czujnika w zbiorniku wyrównawczym. Lepiej Magdo spamuj w HP.
Co do samego problemu może to być wina paliwa. Ale osobiście w to wątpię. Może równie dobrze być to zbieg okoliczności. Bez przeczytania kodów błędów można wróżyć z fusów. Jedynie co możesz teraz to się nie przejmować. Jeśli auto nadal jeździ a kontrolka się pali oznacza to że nie powinno być drogo . Komputer zauważy uszkodzenie katalizator tylko i wyłącznie jeśli posiada dwie sondy lambda (przed i za katalizatorem). Nie wiem jaką normę spalin spełnia fiesta ale jeśli EURO3/4 to już obie sondy ma. Katalizatory na szczęście sprzedają uniwersalne które drogie nie są. A jak wywalisz katalizator to jest metoda by oszukać 2 sondę lambda.
artax - 3 Mar 2013, 10:00
Ja stawiam na zawalony EGR.Sprawdz czystośc albo auto trzeba przewietrzyć na wyższych obrotach na wiekszym obiązeniu.Jesli przewaga Twojej jazdy to miasto to niestety moze ten bląd wyskakiwać.Przerabialem to w Mondeo mk3 banzyna.Pomogło czyszczenie ukladu dolotowego + Egr.
pzdr
Puff - 3 Mar 2013, 12:50
Mamy Ci pomóc, a nawet nie raczyłeś napisać jaki to silnik... To takie trochę "doktorze, boli mnie gdzieś tu, co to jest?"
Parzych - 3 Mar 2013, 14:13
metju, nie podajesz podstawowej informacji o silniku i liczysz że Ci ktoś z fusów wywróży Podłącz się pod kompa i wszystko będzie wiadomo...
leila_69 - 27 Kwi 2013, 00:33
też muszę patrzeć na tę kontrolkę,
mianowicie, pierwszy raz zapaliła mi się po 100400km i paliła kilkadziesiąt km i zgasła
zrobiłam kolejne 300km i znów się zapaliła i >100km zgasła
i za jakiś czas to samo
teraz paliła się od wtorku , zrobiłam z 300km i dziś znów zgasła.
nie mruga, cały czas się pali
podstawowe płyny sprawdziłam i są ok.
tylko to mnie martwi: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=67416
co robić?
Parzych - 27 Kwi 2013, 01:13
Niewyraźnie wytłumaczyłem w tamtym temacie PODJECHAĆ DO GAZOWNIKA który montuje instalacje takie jaką masz...
szynszyl - 6 Cze 2013, 06:09
leila_69 napisał/a: | też muszę patrzeć na tę kontrolkę, | ona wskazuję błąd. a błedy wyświetli komputer u diagnosty. masz LPG więc wstawiam na problem z dolotem powietrza lub uwaloną sondę, złe ustawienia wtryskiwaczy gazu
|
|