Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [MK7] HOT MAGENTA

BootError - 16 Sty 2013, 00:02
Temat postu: [MK7] HOT MAGENTA
W związku z faktem, iż jest to mój pierwszy post na forum witam wszystkich serdecznie :)

1. NICK: BootError
2. IMIĘ: Tomek
3. MODEL: MK7
4. WERSJA: TREND SPV GOLD X
5. ROCZNIK: MK7, 11r.
6. SILNIK: 1.25 82KM
7. OPIS AUTA: Auto zostało zakupione równo rok temu jako drugie auto w rodzinie z przeznaczeniem dla żony (dlatego taki kolor:) Aktualnie ma przejechane 27tys.km. Główne elementy wyposażenia to m.in. klima manualna, skórzana kierownica, ESP, 2xairbag, alusy 15 cali + stalowe na zimę 14", podgrzewana przednia szyba, USB, MP3... Do tej pory sprawuje się bezproblemowo

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: -
b. mechaniczne: -
c. audio: -
d. inne: -

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: kłują mnie w oczy felgi stalowe więc plan jest taki aby fabryczne aluski 15" poszły na zimę a na lato zostaną zakupione nowe alu (też 15"). Ale to raczej odległa przyszłość
b. mechaniczne: "mokra" wkładka filtra powietrza
c. audio: -
d. inne -

Parzych - 16 Sty 2013, 01:23

BootError napisał/a:
na lato zostaną zakupione nowe alu (też 15").
Coby poprawić wygląd Fiesty, radziłbym minimum 16"...

PS.
Zmień avatar, tutaj grandepunto nie przysporzy Ci popularności... :fox:

hanysek - 16 Sty 2013, 02:42

i kolejno Mk 7 na forum :-) niech sluży :-) bo pryntko sie popsuć nie mo co :ok:
michal77 - 16 Sty 2013, 08:23

BootError napisał/a:
skórzana kierownica
Czy ona tak była fabrycznie obszyta? bo wygląda inaczej niż u mnie. Tak jakby cała w skórze. U mnie tylko boki są obszyte.

BootError napisał/a:
(dlatego taki kolor:)
To najładniejszy kolor ze wszystkich, chciałem taki kupić ale się nie udało.
MisiekT - 16 Sty 2013, 09:19

kolor i silniczek wybitnie kobiecy :-P
ale niech sie kolka grzecznie kreca :ok:

Kruszon - 16 Sty 2013, 11:48

Tak juz w pozniejszych wersjach tak wygladała skorzana kierownica, i tej skory bylo wiecej poniewaz kierownica byla mieksza anie taka twarda jak w przypadku tej tylko na bokach
MisiekT - 16 Sty 2013, 11:57

ooo, dzieki za info - akurat byla na allegro za 50zl taka jedna :D
BootError - 16 Sty 2013, 13:10

Parzych napisał/a:
Coby poprawić wygląd Fiesty, radziłbym minimum 16"...
Wiem, wiem, szesnastki byłyby najsłuszniejsze ale nie chciałbym zmieniać opon. Te GoodYear'y są nawet niezłe.
michal77 napisał/a:
kolor i silniczek wybitnie kobiecy :-P
Co racja to racja :yes: W końcu autem na co dzień jeździ kobieta. Ja je tylko myję :)
MisiekT - 16 Sty 2013, 13:19

nasza tez jezdzi na co dzien kobieta, ale nie odwazylbym sie jej proponowac 80-konnego auta :)

PS. ale moja tez nigdy nie umyje sama...

Pietrekk - 16 Sty 2013, 16:53

Ładna :) Tylko faktycznie lepsze alu bo te jakoś nie siedzą :)

Parzych napisał/a:
PS.
Zmień avatar, tutaj grandepunto nie przysporzy Ci popularności... :fox:

Nie żebym coś mówił, ale GP jeździ się jakoś lepiej niż MK6 :)

Freeman - 16 Sty 2013, 17:12

michal77 napisał/a:

BootError napisał/a:
(dlatego taki kolor:)
To najładniejszy kolor ze wszystkich, chciałem taki kupić ale się nie udało.

Też tak uważam i twierdzę, że to wcale nie jest "kobiecy" kolor.

grzesiek646 - 16 Sty 2013, 17:45

Gratulacje zakupu ! Niech się dobrze sprawuje !

Co do felg - 16 min. Te 15 zostaw na zime - ja mam identyczne i przy obnizonym zawieszeniu nie ma tragedi jesli chodzi o wrazenie wizualne :)

michal77 - 16 Sty 2013, 18:42

Kruszon napisał/a:
Tak juz w pozniejszych wersjach tak wygladała skorzana kierownica, i tej skory bylo wiecej poniewaz kierownica byla mieksza anie taka twarda jak w przypadku tej tylko na bokach
Tak myślałem. ;)
Trzeba się rozejrzeć za taką pełną, bo dużo lepiej wygląda i na pewno lepsiejsza w dotyku. W poprzednim aucie dałem do obszycia i było to dużo lepsze niż teraz.

BootError - 16 Sty 2013, 21:27

Pietrekk napisał/a:
Nie żebym coś mówił, ale GP jeździ się jakoś lepiej niż MK6

Nie chciałem tego mówić na forum fiesty żebyście zaraz na mnie nie naskoczyli ale ja też mam takie odczucia. GP lepiej mi się jeździ niż MK7 :|

grzesiek646 napisał/a:
Co do felg - 16 min. Te 15 zostaw na zime - ja mam identyczne i przy obnizonym zawieszeniu nie ma tragedi jesli chodzi o wrazenie wizualne
Dobra rada ale w moim przypadku raczej odpada. 16-stki jeszcze bardziej go zamulą a już teraz nie jest to demon prędkości :rotfl: 82KM to trochę za mało na takie felgi.
MisiekT - 16 Sty 2013, 22:02

BootError napisał/a:
GP lepiej mi się jeździ niż MK7

a GP tez masz w totalnej bieda wersji? ja robilem rozeznanie i odczuwalnie GP jest daaaaleko w tyle jezeli chodzi o prowadzenie sie i przyjemnosc z prowadzenia...

BootError - 17 Sty 2013, 10:13

MisiekT napisał/a:
BootError napisał/a:
GP lepiej mi się jeździ niż MK7

a GP tez masz w totalnej bieda wersji? ja robilem rozeznanie i odczuwalnie GP jest daaaaleko w tyle jezeli chodzi o prowadzenie sie i przyjemnosc z prowadzenia...
No nie, GP mam w wersji sport czyli nie jest to całkiem bieda wersja ;) Porównuję po prostu to co mam i w porównaniu tych wersji wychodzi in plus na stronę GP ale podkreślam, że są to moje osobiste odczucia. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz od samochodu, jeśli komfortu (choć nie podejrzewam Cię o to) to Fiesta jest lepsza ale jak dla mnie to aż za miękka. GP ma bardzo twarde sportowe zawieszenie (seryjne) i do takiego się już przyzwyczaiłem. Hamulce w GP nieporównywalnie lepsze mimo, że w obydwu autach są bębny z tyłu. Jakość materiałów wewnątrz wyższa w Fieście (np. miękka deska) ale zdarzają jej się jakieś trzeszczenia dochodzące sam nie wiem skąd i to trochę irytuje. Próbowałem zlokalizować ale nie udało mi się - gdzieś w środku w okolicach prawej dyszy nawiewu. Ostatnio doszło też skrzypiące siedzenie pasażera. W GP jest dużo ciszej mimo, że to diesel i to już po przebiegu. Fabryczne audio porównywalne choć w Fieście regulacja głośności odbywa się strasznie skokowo np. na 4 jest za cicho ale na 5 już za głośno. Ilość miejsca wewnątrz więcej w Grande. Do najniższych nie należę więc siedzenie mam zawsze opuszczone na maxa i mimo to w Fieście nie mogę odchylić rolety przeciwsłonecznej bez przesuwania głowy na bok podczas gdy w Punciaku mam jeszcze sporo luzu. Nie oceniam które z tych aut jest lepsze po prostu czerpię więcej przyjemności z jazdy GP ale nie znaczy to, że nie lubię jeździć Fiestą ;) Szukaliśmy nowego auta dla żony i po krótkich poszukiwaniach wspólnie stwierdziliśmy, że Fiesta będzie najodpowiedniejsza. Mam nadzieję, że równie bezawaryjna co Punciak którym śmigamy już szósty rok i przejechaliśmy 120kkm. Ale o tym będę mógł wypowiedzieć się dopiero za kilka lat ;)
BootError - 19 Sty 2013, 20:45

Muszę przyznać, że moja Fiesta przy delikatnym traktowaniu potrafi pozytywnie zaskoczyć jeśli chodzi o spalanie. To co widać na fotce poniżej to średnia po przejechaniu 1/2 zbiornika. :)

michal77 - 19 Sty 2013, 21:18

Dolicz do tego jakieś 0.5l/100km, ale to i tak dobrze :)
BootError - 19 Sty 2013, 21:22

michal77 napisał/a:
Dolicz do tego jakieś 0.5l/100km, ale to i tak dobrze :)

Rozumiem, że komp przekłamuje? :fox: Wynik dobry bo jeździ małżonka i raczej go nie katuje. Ale jak ja jeździłem to też nie przekraczał 6 litrów (wg kompa)

michal77 - 19 Sty 2013, 21:28

Tak, w moim przypadku od 0.3 do 0.9 l/100km, w porównaniu z dystrybutorem, i jeszcze nigdy komp nie pokazywał więcej niż dystrybutor.
maciek127 - 19 Sty 2013, 22:02

BootError weź mnie nie w!@#$%, ja wychodzę z siebie by zejść poniżej 10l/100km w mieście
jeśli to wynik z trasy to nie ma co się podniecać :-P

MisiekT - 20 Sty 2013, 01:38

BootError napisał/a:
No nie, GP mam w wersji sport czyli nie jest to całkiem bieda wersja

czyli porownujesz najwiejsza bieda wersje Fiesty, to praktycznie full-wypasu w Punciaku... do tego porownujesz auto, ktore juz jezdzi i ma swietny silnik, co jest najwazniejszym kryterium "przyjemnosci" - troche niesprawiedliwe :-P

i tylko 2 komentarze:
- hamulce MK7 ma wysmienite - moze macie kiepskie opony?
- nic nie skrzypi mi po 40tys. na utwardzonym zawiasie

BootError - 20 Sty 2013, 10:48

maciek127 napisał/a:
BootError weź mnie nie w!@#$%, ja wychodzę z siebie by zejść poniżej 10l/100km w mieście ...
Widać, że Twoje dodatkowe 14 koni jest wyjątkowo głodne :rotfl: Nasza nawet w mieście nie przekracza 7

MisiekT napisał/a:
BootError napisał/a:
No nie, GP mam w wersji sport czyli nie jest to całkiem bieda wersja

czyli porownujesz najwiejsza bieda wersje Fiesty, to praktycznie full-wypasu w Punciaku... do tego porownujesz auto, ktore juz jezdzi i ma swietny silnik, co jest najwazniejszym kryterium "przyjemnosci" - troche niesprawiedliwe :-P
Może trochę ale dzięki temu, że obydwa auta są moje jestem obiektywny. Wiadomo, każdy chwali swoje i nie docierają do niego żadne argumenty. Szwagier ma Toyotę Karolę z rocznika '99 i twierdzi, że jest lepsza od Punto no bo ....???... przecież to Toyota (to jego jedyny argument). Ja przez rok jeździłem nowszą z 2006 i nie byłem zachwycony. Ale do rzeczy: GP wcale nie ma świetnego silnika. Przy tak małej pojemności (jak w Fieście 1250) całą moc generuje tu sprężarka więc daje się odczuć ogromną turbodziurę. Praktycznie poniżej 2000 obrotów nie dzieje się nic a po przekroczeniu nagle wgniata w fotel. Chociaż Fiesta też jest ustawiona na eko jazdę bo żeby nią trochę "pojechać" to trzeba przeciągnąć motor powyżej 4tys.obr. Poza tym nie uważam aby silnik był głównym kryterium przyjemności. Na nią składa się totalnie wszystko i dopiero po całokształcie oceniam czy auto jest satysfakcjonujące czy tylko znośne. To tak jakbyś wstawił V8 do Poloneza - gwarantuję Ci, że nie byłbyś zadowolony bo poza przyspieszeniem i niepowtarzalnym brzmieniem silnika reszta byłaby nie do zaakceptowania. Co do wersji to przecież SPV Gold nie jest chyba taką totalna biedą? A z drugiej strony Punto nie jest też full wypasem. Po prostu pokusiłem się o porównanie tego czym jeżdżę. Ceny w momencie zakupu były podobne, obydwa pochodziły z "poprzedniego rocznika bez przebiegu" a to, że GP ma większy wypas to chyba tylko na jego plus.

MisiekT napisał/a:
i tylko 2 komentarze:
Opony nie mają tu nic do rzeczy (GoodYear Excellence 195/50/15 bez oznak użytkowania). Może trochę źle się wyraziłem ale nie chodziło mi o drogę hamowania a o to jak działa servo, jak dozujesz siłę hamowania, jaką siłę musisz użyć aby auto hamowało. W GP hebel po prostu bardziej mi odpowiada i żeby nie być gołosłownym zacytuję żonę: "zazdroszczę ci tych hamulców" :)

MisiekT napisał/a:
- nic nie skrzypi mi po 40tys. na utwardzonym zawiasie
Widocznie nam się trafił jakiś felerny egz. Wolałbym, żeby to brzęczenie samo ustąpiło bo rozbieranie deski mi się nie marzy. Na pierwszym przeglądzie coś kombinowali przy fotelu ale te zabiegi nic nie pomogły. Jak ktoś na nim siedzi to na nierównościach potrafi "zakwiczeć". Najgorsze, że nie zawsze i wiesz jak to jest - jak pojedziesz do serwisu to wtedy jest wszystko OK :głowąwmur:
vegetagt - 20 Sty 2013, 13:15

BootError napisał/a:
MisiekT napisał/a:
i tylko 2 komentarze:
Opony nie mają tu nic do rzeczy (GoodYear Excellence 195/50/15 bez oznak użytkowania). Może trochę źle się wyraziłem ale nie chodziło mi o drogę hamowania a o to jak działa servo, jak dozujesz siłę hamowania, jaką siłę musisz użyć aby auto hamowało. W GP hebel po prostu bardziej mi odpowiada i żeby nie być gołosłownym zacytuję żonę: "zazdroszczę ci tych hamulców" :)

miałem kiedyś okazję przejechać się grande punto. W moim egzemplarzu starczyło musnąć hamulec, by hamowało. I to nie hamowało lekko, tylko dość porządnie. Oczywiście pierwsze hamowanie skończyło się głową w przedniej szybie. Z drugim autem o takim wspomaganiu hamulców jeszcze się nie spotkałem. Przeważnie pedał bierze od połowy bądź 3/4 i z wyczuwalnym oporem, a w punciaku pedał wchodził jak nóż w masło i brał od razu. Kwestia gustu, co komu odpowiada.

looki8329 - 20 Sty 2013, 13:27

Spoko fiestka i do tego najlepszy kolor :-P .

maciek127, Mam taki sam silnik ja Ty i jeżdżę głównie po mieście i komp pokazuje mi teraz 7.1l/100 dając poprawkę, o której wyżej wspominał michał77 niech by to było 7.5l/100. Większego spalania nigdy nie miałem.

michal77 - 20 Sty 2013, 13:53

Też mnie dziwi tak duże spalanie, popatrz na moje w podpisie (komp 6.4-6.7). Po mieście nie jeżdżę, ale jakichś dużych odległości trasami też nie robię.
maciek127 - 20 Sty 2013, 14:24

poczekam do wiosny jeśli spalanie nie spadnie do ~8l/100km będę interweniował w ASO

czy wy też słyszycie jak włączycie wycieraczki silniczki wycieraczek ?

looki8329 - 20 Sty 2013, 16:53

maciek127, u mnie nie słychać silniczka.
BootError - 20 Sty 2013, 22:44

U mnie też cisza z silniczkiem zarówno tym przednim jak i tylnym
BootError - 16 Lip 2013, 23:08

Fiesta już po drugim przeglądzie (40tyskm) więc krótkie podsumowanie. Z autkiem od strony technicznej nie dzieje się nic niepokojącego - nie bierze oleju i nadal mało pali :) Na drugim przeglądzie wreszcie usunięto skrzypienie fotela pasażera o którym pisałem wcześniej (pierwsza próba była na pierwszym przeglądzie i nie powiodła się). Niestety skrzypienie deski rozdzielczej z okolicy prawego nadmuchu powietrza pojawia się nadal w najmniej oczekiwanych momentach. Oczywiście jak byłem w serwisie to nie hałasowało :twisted: :twisted: :twisted:

Na masce pojawiły mi się zacieki po płynie od spryskiwaczy. Taki długie od samych dysz aż do brzegu maski przy zderzaku. Też macie coś takiego czy to może z moim lakierem jest coś nie tak? Używam od początku tego samego płynu w Punto i Fieście - SONAX. W Punto nie ma żadnych śladów więc nie rozumiem o co chodzi.

artax - 17 Lip 2013, 11:48

zapewne w Punto masz zaworki zwrotne na wężu do spryskiwacza.W Fiescie ich niestety nie ma.Ja kupowałem do Fiesty wlasnie w salonie Fiata:)
pzdr

Parzych - 19 Lip 2013, 01:57

BootError napisał/a:
Na masce pojawiły mi się zacieki po płynie od spryskiwaczy. Taki długie od samych dysz aż do brzegu maski przy zderzaku. Też macie coś takiego czy to może z moim lakierem jest coś nie tak?
Niestety mam to samo... :sad:
BootError - 19 Lip 2013, 11:42

Może ktoś ma pomysł jak to usunąć? Próbowałem już jakimś mleczkiem do czyszczenia karoserii ale nic nie schodzi. Czyżby tylko polerka?
Parzych - 19 Lip 2013, 12:46

BootError napisał/a:
Czyżby tylko polerka?
Niestety tak, a potem jakiś porządny wosk...
BootError - 18 Sty 2014, 22:01

No i Fiesty już nie ma.
W sumie sam nie wiem jak to się stało bo nie planowaliśmy zmiany auta.
Ale poszła w dobre ręce :) - została w rodzinie.

Tymczasem od dwóch dni zachwycam się nowym autem - też Fiestą :rotfl: