Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Ciężko wchodzący bieg nr. 5

MasterChef - 6 Sty 2013, 11:25
Temat postu: [MK3] Ciężko wchodzący bieg nr. 5
Na zimnym silniku okrutnie ciężko wchodzi każdy bieg, ponadto po rozpędzeniu się do biegu piątego strasznie ciężko go wbić, prawie że graniczy to z cudem.
Co może być tego przyczyną ? :strach:

drjanusz - 6 Sty 2013, 13:25

MasterChef, Przyjrzyj się zewn.mechanizmowi bo on często robi duże opory(zwłaszcza już zużyty jest mało precyzyjny).
brewa7 - 6 Sty 2013, 14:45

Jak na zimno każdy ciężko chodzi to może za gęsty olej w skrzyni, ja też tak mam (zimą) ale jak się rozgrzeje to jest wszystko ok. A jak 5 nie chce wchodzić to może wodziki zużyte?
Puff - 6 Sty 2013, 18:38

Jak jest "minus dwadzieścia", to mam wrażenie, że grzebię kijem w gęstym błocie. Jak się skrzynia nieco rozgrzeje, to problemu już nie ma. Natomiast jak masz taki problem w okolicach zera, to już jest dużo większy problem (z wybierakiem, linkami czy co tam jest :) )
vegetagt - 6 Sty 2013, 19:48

Pufcio napisał/a:
Natomiast jak masz taki problem w okolicach zera, to już jest dużo większy problem (z wybierakiem, linkami czy co tam jest :) )

Albo ma słaby olej w skrzyni. Mineral jakiś czy coś.

madek - 6 Sty 2013, 21:00

MasterChef napisał/a:
Na zimnym silniku okrutnie ciężko wchodzi każdy bieg, ponadto po rozpędzeniu się do biegu piątego strasznie ciężko go wbić, prawie że graniczy to z cudem.
Co może być tego przyczyną ? :strach:

Ja bym zaczął od poprawnego ustawienia wybieraka, może ktoś go przykręcił na pałe
Poza tym olej, ale nie wiem co by tam musiało być wlane żeby aż takie opory robiło :) Zakładam oczywiście że dzieje się tak jak jest na plusie, przy dużych mrozach zawsze na zimnej skrzyni jest ciężko

Puff - 6 Sty 2013, 21:24

vegetagt napisał/a:
lbo ma słaby olej w skrzyni. Mineral jakiś czy coś.

Pytanie jaki zalewali, a jaki dopuszcza producent.

Grax - 6 Sty 2013, 21:33

krzyżak kończy się
MasterChef - 6 Sty 2013, 22:39

Przeciekający simering na skrzyni wydaje się być główną przyczyną, a dokładniej brak oleju w skrzynce. Usterka znaleziona dwie godziny temu. <8>
Grax - 6 Sty 2013, 22:49

jazda bez oleju uuuuuuuu
MasterChef - 6 Sty 2013, 23:23

Korzystając z wątka zapytam o jeszcze jedno.
Czy pisk przy puszczaniu sprzęgła( nie zawsze i nie przy każdym biegu) oznacza kończące się sprzęgło ? Rzadko się to zdarza ale trochę mnie to martwi

Grax - 7 Sty 2013, 08:29

pisk to raczej jak szybko zmieniasz biegi dochodzi od paska klinowego