Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika ogólna - [MK6] Zamek wlewu paliwa problem

Krzychu1986 - 8 Gru 2012, 13:34
Temat postu: [MK6] Zamek wlewu paliwa problem
Witam!Mój samochód to Fiesta mk6.

Uszkodził mi się zamek klapki od wlewu paliwa. Gdy przekręca się kluczyk to taka zapadka idzie w dół i można otwierać tą klapkę. Niestety wyszarpałem ją na siłę, gdyż mi przymarzła i ta zapadka się uszkodziła.. I teraz nie wiem czy mam szukać całego zamka z tą zapadką czy może da się jakoś inaczej to naprawić. Już miałem takie pomysły żeby przyspawać tam jakiś kawałek blaszki albo coś.. Miał ktoś może podobny problem?

Parzych - 8 Gru 2012, 15:57

Mógłbyś fotkę obłamańca zapodać...
Krzychu1986 - 30 Gru 2012, 11:54

Jako że problem nie został rozwiązany ponawiam swoją prośbę. Tym razem zamieszczam zdięcie z miejscem uszkodzenia mojego zamka. Zdięcie którę zamieszczam jest z wkładki zamka wlew paliwa do transita, ale to nie ma znaczenia. Ważne jest to że jest to że jest on bardzo podobny do tego co ja mam w swojej fieście :

http://postimage.org/image/k9jb6plcx/

w powyższym zdięciu macie pokazane strzałeczką miejsce gdzie w moim zamku znajduje się taki (hmm bolec? zapadka?) uległo to ułamaniu podczas otwierania zamka w zimie:) i teraz nie mam jak zamknąć ten zamek od wlewu paliwa . Ci co mają fiestę mkVI i zobaczą miejsce uszkodzenia będą wiedzieć co uległo zniszczeniu. Może jest jakaś fachowa nazwa na to maleńkie coś co zamyka ten wlew?

Bardzo, bardzo proszę o pomoc!!

JoeMix - 30 Gru 2012, 12:43

Trzeba się udać na złom lub szrot i zepsuty kawałek sobie wymontować z jakiegoś innego auta z takim samym zamkiem,,,
AccessX - 30 Gru 2012, 14:43

Jeżeli chodzi Ci dokładnie o ten element:

Uploaded with ImageShack.us

To mam cały taki zamek w częściach i między innymi ten "języczek":

Uploaded with ImageShack.us

Jak to jest to, to mam na zbyciu jakby co.

Parzych - 30 Gru 2012, 15:32

Ten języczek można sobie z kawałka pleksy lub blaszki wyciąć... a ten zamek z Transita Krzychu1986, to tak średnio podobny jest do Fiestowego... :9:
Krzychu1986 - 30 Gru 2012, 16:46

Assesx napisałem do ciebie na priv. Nie mam takich zdolności manualnych żeby to wyciąć:)
drjanusz - 30 Gru 2012, 21:33

Parzych, I znów potwierdza się teza że lepiej zrobić foty w realu niż "takie samo" z netu :krzesłemgo:
Lenistwo powinno kosztować old

lokomotiv111 - 19 Sty 2013, 20:02

Podłączam się pod temat.
Czy ktoś wie ? Jak wyciągnąć zamek wlewu paliwa ??? Zdjęcie wyżej AccessX-a
Muszę go oddać do speca od zamków to mi go wyrychtuje tak jak to zrobił z zamkiem od klapy.

lokomotiv111 - 20 Sty 2013, 12:06

Widzę, że nikt nie wie. Ale jak się przyjrzałem klapce - trzeba ją chyba najpierw wysunąć z zawiasu a wtedy zamek sam powinien wyjść. Tylko dlaczego ona tak mocno siedzi na tym zawiasie - klej ?
Parzych - 21 Sty 2013, 16:37

A próbowałeś podważyć zapadkę wskazaną na zdjęciu :?:

lokomotiv111 - 9 Lut 2013, 12:30

Dzięki Parzych za podpowiedź.
Zamek zregenerowany ale nie jestem pewien co teraz nie gra :
Zamontowałem go z powrotem. Dodałem też języczek.I tu problem.

Po przekręceniu i zamknięciu wlewu nie mogę z kolei wyjąć kluczyka.
Czyli 2 rzeczy :albo źle zamontowałem języczek (4 możliwości) albo zamek
jest....
Na ostatnim zdjęciu Parzycha po otwarciu języczek jest skierowany do dołu, a na zdjęciu na górze
języczek po otwarciu jest skierowany równolegle do ziemi ?....

Czy mógłby ktoś rzucić okiem przy tankowaniu jak to wygląda "oryginale" i dać cynk ?

Parzych - 9 Lut 2013, 13:51

Po otwarciu języczek ma być do dołu (jak na moim zdjęciu), zamyka się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (w lewo), a otwiera w prawo (zgodnie ze wskazówkami zegara), po otwarciu nie da się wyjąć kluczyka...
lokomotiv111 - 9 Lut 2013, 21:54

Dzięki jeszcze raz za pomoc. Jak będziesz w Giżycku - masz piwo.
Warto było zregenerować zameczek - koszt 30 zł.

Piotr_ - 29 Mar 2013, 12:11

następny raz lepiej nie rwać na sile klapki, mi jak raz zamarzł zamek od klapki wlewu to podjechałem na myjnie bezdotykową, złotówka w automat i ciepłą wodą polałem w okolicy zamka, później tylko psiknąć trzeba w zamek czymś co nie zamarza i wypiera wodę.
Parzych - 29 Mar 2013, 13:34

Piotr_ napisał/a:
mi jak raz zamarzł zamek od klapki wlewu to podjechałem na myjnie bezdotykową, złotówka w automat i ciepłą wodą polałem w okolicy zamka, później tylko psiknąć trzeba w zamek czymś co nie zamarza i wypiera wodę.
A nie lepiej było od razu psiknąć odmrażaczem do zamków :?:
Piotr_ - 29 Mar 2013, 17:35

nic nie dawało to