Forum FiestaKlubPolska -

Przed zakupem - Jaki router?

Maci3j18 - 2 Gru 2012, 20:27
Temat postu: Jaki router?
Witam, znajomy poprosił mnie abym rozdzielił mu neta w domu. Teraz posiada tylko modem Asmax AR801MP, a chce miec Wi-Fi. Pytanie jakiej firmy zakupić router zeby był dobry i najtańszy, mieszka w bloku a do routera będą podłączone dwa lapki przez wi-fi i jedna stacjonarka na kablu.
Freeman - 2 Gru 2012, 20:30

Wystarczający będzie TP-Link WR543G.
strugalsky - 2 Gru 2012, 20:31

Pentagram Cerberus P 6362 - mieszkam na trzecim piętrze w bloku, a już pod balkonem mi łapie WiFi :)
Maci3j18 - 2 Gru 2012, 20:41

Freeman Tak właśnie myslałem nad jakims tp-linkiem bo podobno dobra firma :)
MisiekT - 2 Gru 2012, 20:46

Freeman napisał/a:
TP-Link WR543G

przeciez to powolny dinozaur :rotfl:
ja tam zawsze polecam TP-1043ND - tylko to znacznie wiecej niz 75zl :)

Maci3j18 napisał/a:
tp-linkiem bo podobno dobra firma

a tam dobra - tani chinol, ale daje rade w stosunku do ceny :ok:

Maci3j18 - 2 Gru 2012, 20:51

MisiekT napisał/a:
ja tam zawsze polecam TP-1043ND - tylko to znacznie wiecej niz 75zl

A właśnie tak do 100zł myslałem, ten Pentagram też jest ciekawy co podał strugalsky

JoeMix - 2 Gru 2012, 20:53

Nie wiem, nie lepiej od razu router z modemem i na jednym urządzeniu jechać?
Maci3j18 - 2 Gru 2012, 20:59

JoeMix, w sumie to dobre rozwiązanie, ale czy znjade taki dobry sprzęt do max 100zł?
strugalsky - 2 Gru 2012, 21:01

A na jakiej wtyczce masz internet? :)
MisiekT - 2 Gru 2012, 21:02

pytanie czy znajomy potrzebuje dobry sprzet, czy po prostu sprzet... w razie czego 10-20zl doloz i sie cos znajdzie
Maci3j18 - 2 Gru 2012, 21:07

No własnie to ma być tylko sprzęt więc myślę ze sam router wystarczy skoro chce jak najtaniej.
Wtyczka RJ11

MisiekT - 2 Gru 2012, 21:14

Maci3j18 napisał/a:
Wtyczka RJ11

rj-11 jest do modemu tel
pytanie czy ten modem (ktory juz ma) ma wyjscie rj-45 czy to jakis badziew tylko na USB?

Maci3j18 - 2 Gru 2012, 21:17

Ma rj-45 z tego co wyczytałem w jego specyfikacji http://asmax.pl/produkty/...uter-ar801-mpa-
MisiekT - 2 Gru 2012, 21:21

no to mozna dowolny router :) tyle ze ja bym pomyslal o tysiaczce - nic tak nie wkurza jak przesylanie godzinami paru filmow :D
Maci3j18 - 2 Gru 2012, 21:25

Ok. To przekaze mu co mi poradziliście i niech sam się zdecyduje :) Dzięki za pomoc :)
szynszyl - 2 Gru 2012, 21:35

nie to że się chwalę ale mam sitecom wireless 300n x2 wl-341i już na N. do 150MB leci (ale opisy mówią e do 300), łatwa konfiguracja, mam ściany żelbetowe i nie chwaląc się na drodze sygnału... lustro. zero strat :)
mogę z czystym sumieniem polecić, np.:
http://www.okazje.info.pl...all-wl-341.html

michal77 - 2 Gru 2012, 22:13

szynszyl napisał/a:
do 150MB leci (ale opisy mówią e do 300)
To jeszcze zależy od karty Wifi jaką masz w laptopie. Jam mam ruter Fritzbox 7270 który też jest N 300Mb/s, ale karta daje tylko 150 Mb/s.
Magda M. - 3 Gru 2012, 00:23

A coś takiego? TP-LINK TD_W8901G

http://allegro.pl/listing...+link+td+w8901g

Nie znam się, u mnie chodzi i jest ok. A na sprzęcie pracują jednocześnie:
- komputer stacjonarny
- laptop
- netbook
- 2 telefony z wi-fi
- drukarka bezprzewodowa sparowana z każdym z tych urządzeń
- laptopy i telefony odwiedzających znajomych (o ile znają hasło)
- lada dzień dojdzie jeszcze jedno urządzenie u mnie na stałe po wi-fi.

Drogi nie jest, na moje potrzeby starcza, podejrzewam, że tu też wystarczy. U mnie stoi on sobie na piętrze, mieszkam w domku jednorodzinnym, ściany pól metra grube, a zasięg w całym domu (oba poziomy) i na podwórku, ale na podwórku już kiepskawy, więc planuję mu na lato antenkę wymienić na coś silniejszego... Internet to stałe łącze z Netii, poza routerem nie mam żadnych dodatkowych modemów, sygnał bierze bezpośrednio z gnazdka telefonicznego.

MisiekT - 3 Gru 2012, 01:13

tyle, ze to nie jest N'ka i juz sobie np. filmu w HD po sieci nie obejrzy, bez sensu
JoeMix - 3 Gru 2012, 07:32

MisiekT napisał/a:
tyle, ze to nie jest N'ka i juz sobie np. filmu w HD po sieci nie obejrzy, bez sensu
Tyle że nie wiadomo czy będzie chciał oglądać,,, np. dla mnie funkcja całkowicie zbędna,,,
MisiekT - 3 Gru 2012, 08:23

przesyl z ludzka predkoscia to funkcja zbedna?! :hahaha:
juz teraz w glupich kablowkach masz juz predkosci mocno powyzej 100 mBit, a router zwykle kupuje sie na pare lat

szynszyl - 3 Gru 2012, 08:37

michal77 napisał/a:
jeszcze zależy od karty Wifi jaką masz w laptopie
na jednym N, na drugim b/g,
Magda M., wpięty stacjonarny, dekoder N, drukarka sieciowa, 3 laptopy, 2 telefony wifi,
Magda M. napisał/a:
- laptopy i telefony odwiedzających znajomych (o ile znają hasło)
o ile podają MACa swojej karty wifi :hahaha: a ja im wpisze hasło
michal77 - 3 Gru 2012, 10:02

szynszyl napisał/a:
na jednym N
Też mam kartę 802.11N ale daje tylko 150Mb/s.
Widocznie są karty N 150Mb/s i 300Mb/s.

JoeMix - 3 Gru 2012, 10:58

MisiekT napisał/a:
przesyl z ludzka predkoscia to funkcja zbedna?! :hahaha:
No nie wiem co miałbym przesyłać,,, coś na komórkę,,, jeśli już to jakieś zdjęcie, bez znaczenia czy poleci w sekundę czy pięć,,, na telewizor coś? No nie wiem, może na centrum multimedialne,,, do laptopa? Naprawdę nic mi do głowy nie przychodzi,,, jak lecą jakieś pliki u mnie to jakieś 10 mega góra,,, i to sporadycznie, bo sieć przewodowa służy mi do rozniesienia po okolicy Internetu,,, i w zasadzie tylko tyle,,,

Tak więc nie ma co się hahać, bo to jak z autem,,, trzeba brać pod siebie, zamiast Fiestki można by kupić dostawczaka bo może kiedyś trzeba będzie przewieśc szafę,,,

MisiekT - 3 Gru 2012, 11:07

tylko, ze nie mowimy akurat o Tobie - jest duza szansa ze kolega o ktorym mowimy korzysta znacznie aktywniej...
michal77 - 3 Gru 2012, 12:40

JoeMix napisał/a:
No nie wiem co miałbym przesyłać
np. odtworzyć film BD po DLNA z bitratą 50Mb/s, tyle że mało który z tego korzysta i jest na to inny sposób.
szynszyl - 3 Gru 2012, 16:11

Prawda jest taka że i tak kupi co uważa :P
Puff - 3 Gru 2012, 19:54

michal77 napisał/a:
Też mam kartę 802.11N ale daje tylko 150Mb/s.

A do niedawna kablem szło 100Mbit... :P Inna rzecz, że te "150" to faktycznie max 90... :)

michal77 napisał/a:
Widocznie są karty N 150Mb/s i 300Mb/s

Są układy MxN (np. 1x1 czy 3x3). Nie wnikając w detale, każda "jedynka" to 150Mbit/s, więc na "N-ce" możesz teoretycznie wyciągnąć 450Mbit, w praktyce da się gdzieś połowę z tego (i nie, to nie oszustwo).

Generalnie kupowanie dzisiaj routera/ap "nie-N" to jest już nie głupota, a idiotyzm. Koszt w zasadzie ten sam, N działa z G i B, więc pchanie się w stary standard to brnięcie w ślepą uliczkę.

Poza tym pojęcia "uczciwy router" i "tani" się wykluczają. To jest elektronika - jak coś jest tanie, to znaczy, że ktoś oszczędzał na podzespołach, a nie schodził z marży. Jak chcesz mieć porządny, to za dwucyfrową kwotę nie kupisz. Z kolei tani będzie... bo będzie. Najczęściej "stopięćdziesiątka", ale w tej chwili (jeśli korzysta się z przesyłania multimediów) lepiej za parę złotych więcej kupić "trzysetkę" - routera też się nie wymienia raz na rok.

michal77 - 4 Gru 2012, 00:18

Pufcio napisał/a:
A do niedawna kablem szło 100Mbit... :P Inna rzecz, że te "150" to faktycznie max 90... :)
Dokładnie, przy kopiowaniu pliku z lapka na dysk sieciowy transfer jeszcze nigdy nie przekroczył 10MB/s, czyli mam max 80Mbps. Mało tego wspomniany wyżej film BD z wysoką bitratą, bardziej zacina po wifi 150Mbit, niż na kablu 100Mbit.

Wstyd się przyznać, ale ostatnio zrobiłem "fajny zakup" karty wifi do lapka.
Kupiłem Broadcom bcm94313hmgb. Nie sprawdziłem dokładnie parametrów przed zakupem i okazało się że jest tylko 65Mbit :głowąwmur: Fajne jest tylko to, że na karcie jest Bluetooth. (dobrze że kosztowała mnie tylko 14zł).

Teraz zamówiłem BCM943224HMB
Mam nadzieję że ta już będzie 300Mbit

MisiekT - 4 Gru 2012, 00:39

michal77 napisał/a:
wspomniany wyżej film BD z wysoką bitratą, bardziej zacina po wifi 150Mbit, niż na kablu 100Mbit

predkosc łącza to jedno, jakość łącza to drugie... kabel na krotkich odcinkach zawsze bedzie stabilniejszy

Puff - 4 Gru 2012, 08:14

michal77 - nigdy nie kupuj Broadcoma. To g***o. Atherosy są jeszcze gorsze. Jedyne sieciówki warte zainteresowania to Intelowskie Centrino. Np. wersja 300Mbit z BT 4.0 - Centrino Advanced N 6235. Masz pewność, że będą chodzić najlepiej z całego towarzystwa i nie będą się z niczym "gryźć".

michal77 napisał/a:

Jest 2x2, nie wierzę, że nie obsługuje kanałów 40MHz, więc masz pełne 300/300.

michal77 - 4 Gru 2012, 09:46

Pufcio napisał/a:
nigdy nie kupuj Broadcoma
Zobaczymy najwyżej zwrócę, Intel też mi się przewinął w trakcie szukania.
Fabrycznie w laptopie miałem Atherosa AR9285 150Mbit, no i nie jestem z tej karty zadowolony.

Dzięki za informacje :)

Puff - 4 Gru 2012, 10:25

michal77 napisał/a:
AR9285 150Mbit, no i nie jestem z tej karty zadowolony

Byłem zmuszony korzystać z tego badziewia przez rok (gwarancja w lapie, a koszt wymiany na inną prawie 200zł + koszt sieciówki, więc się wolałem pomęczyć...). Kup Intela - zapłacisz 50-100zł, ale będziesz zachwycony.

michal77 - 6 Gru 2012, 17:26

Nic już z tego nie rozumiem, zainstalowałem tą nową kartę i jest 130 Mbit/s, a wszędzie piszą że karta ma 300Mbit/s. :9:
Puff - 6 Gru 2012, 23:42

michal77 - jeśli kupiłeś tego BCM94313HMGBEPA, to nie łudź się, że wyciągniesz więcej, bo ta karta po prostu jest "up to 150 Mbit" - to w końcu 1x1, co pisze jak byk na stronie Broadcoma. I ciesz się - i tak masz szczęście, że obsługuje kanały 40MHz, bo inaczej miałbyś 65/72Mbit max :)
michal77 - 7 Gru 2012, 05:23

Pufcio napisał/a:
jeśli kupiłeś tego BCM94313HMGBEPA, to nie łudź się, że wyciągniesz więcej,
Tak to wiem, tylko ja już mam inną tak jak pisałem wyżej:
michal77 napisał/a:

Już sobie poradziłem z tym (trzeba było zmienić w ustawieniach karty 'Bandwidth Capability' z 20MHz na 20/40Mhz). Teraz jest 300MBit, ale co z tego jak transfer jest minimalnie gorszy od Atherosa 150MBit. Tu chyba potwierdza się to co pisałeś wcześniej, że Broadcom to szajs.

Trzeba może będzie pomyśleć jeszcze nad tym Intelem.
Pufcio, masz może u siebie jakiegoś? Jak tak to jakie masz transfery? Nie chcę się rozczarować po raz trzeci.

Puff - 7 Gru 2012, 13:46

No to dziwne, że fabrycznie nie jest ustawiony na 40/20...

W każdym razie dużą rolę gra też kompatybilność na linii router-karta. Niektóre duety po prostu nie pracują ze sobą dobrze i koniec.
Pamiętam testy, w których na 1x1 40MHz (150Mbit) jedne karty "leciały" po 80-90Mbit/s, a inne po 20 - już to Ci daje obraz rozstrzału jakości.

Generalnie Broadcom ssie, a Atheros dopiero najwyższych serii coś jest wart (mowa raczej o routerach, nie o sieciówkach), natomiast sieciówki to tylko Intel.

Na N-ce 2x2 40MHz Intela (300Mbit) wyciągniesz realnie okolice 130-150Mbit/s (tj. jak router też jest 2x2 z kanałami 40MHz). Nikt Ci 100% gwarancji nie da, ale z większością sprzętów Intel bardzo dobrze współpracuje, więc problemów być nie powinno. Może być wolniej, może być szybciej, niemniej generalnie takich wartości winieneś się spodziewać :)

Poza tym Intel ma dużo większą czułość (a w kartach 3x3 to już w ogóle), więc tam, gdzie inni nie zobaczą żadnej sieci, Ty możesz zobaczyć kilka :)

Co do tego czy mam - szukam teraz legalnego 6235 (nie jest łatwo znaleźć, bo nie były, ot tak, dostępne na rynku - generalnie dla dostawców OEM jako część do montażu w gotowych laptopach), a i nawet jak trafisz na kogoś, kto sprzedaje, to nie wiesz czy to nie Engineering Sample (tych trzeba się wystrzegać - nie mają swojego adresu MAC i mogą powodować inne problemy :) ). Z retailem (tzn. produktem sklepowym) nie ma takich problemów. Swojego raczej będę ściągał z USA lub z Azji, więc jakbyś reflektował akurat na ten model (sprawdź specyfikację na necie), to mogę wziąć 2 sztuki.

gru - 7 Gru 2012, 13:57

Polecam firmę TP-LINK, sprzedałem tego sporo. 0 reklamacji. Wystrzegać się najtańszego szajsu.
michal77 - 7 Gru 2012, 14:41

Pufcio napisał/a:
Na N-ce 2x2 40MHz Intela (300Mbit) wyciągniesz realnie okolice 130-150Mbit/s
i to by mnie satysfakcjonowało.

Pufcio napisał/a:
jak router też jest 2x2 z kanałami 40MHz
Router jak już wcześniej pisałem mam Fritz box 7270 i raczej jest on 300Mbit (karta się tak zgłaszała), chyba że musi być 5GHz, bo gdzieś takie info wyczytałem (nie wiem czy to prawda).
Apropo 5GHz w specyfikacji stoi
Kod:
praca w pasmie 2,4 GHz lub 5 GHz
tylko nie wiem jak to włączyć?

Pufcio napisał/a:
jakbyś reflektował akurat na ten model (sprawdź specyfikację na necie), to mogę wziąć 2 sztuki.
Dobry pomysł tylko wiadomo jest pewne ryzyko (nie można odesłać). Broadcomy dzisiaj wysyłam (dobrze że kupowałem u jednego sprzedawcy).
W razie czego dogadamy się na PW.

Advanced N 6235 znalazłem w jednym sklepie ale widać że nie mają na stanie.

Jeszcze raz dzięki za obszerne info, widać że jesteś obeznany w temacie. :piwkowanie:

Puff - 7 Gru 2012, 15:19

michal77 napisał/a:
tylko nie wiem jak to włączyć?

To jest albo-albo. Dasz 5GHz, to nie zobaczysz tej sieci na urządzeniach 2,4 (czyli wszystkich telefonach np.).
Jak się włącza, to nie wiem... ale ludzie mają z tym problem, bo jest kupa niemieckich for, gdzie ta kwestia jest poruszana :D

michal77 napisał/a:
Dobry pomysł tylko wiadomo jest pewne ryzyko (nie można odesłać).

Można, kwestia czy jest sens :D
Ale kumpel już kupował 3x3 Intelowskie (udało mu się za grosze wyrwać!) i działają jak złoto :)

michal77 napisał/a:
Jeszcze raz dzięki za obszerne info

Niezamaco, jak mogę, to pomogę :)

michal77 - 7 Gru 2012, 16:56

Pufcio napisał/a:
To jest albo-albo. Dasz 5GHz, to nie zobaczysz tej sieci na urządzeniach 2,4 (czyli wszystkich telefonach np.).
Jak się włącza, to nie wiem... ale ludzie mają z tym problem, bo jest kupa niemieckich for, gdzie ta kwestia jest poruszana
Możliwe że przez jakiś soft, ale skoro nie działają oba na raz to nie będę tego przełączał.

Pufcio napisał/a:
Ale kumpel już kupował 3x3 Intelowskie (udało mu się za grosze wyrwać!) i działają jak złoto
W takim razie daj znać jak będziesz zamawiał, to i ja wezmę.
Puff - 7 Gru 2012, 18:42

michal77 napisał/a:
W takim razie daj znać jak będziesz zamawiał, to i ja wezmę.

Miej tylko na uwadze, że ja będę brał 2x2 (300Mbit + Bluetooth) i nie wiem czy dany "klient" będzie miał taką 3x3 (a jak będzie miał, to wtedy staniesz przed wyborem: 450Mbit bez BT czy 300 + BT; oprócz tego do 3x3 musisz mieć w laptopie zamontowane 3 anteny, bo jak podłączysz tylko dwie, to przyrostu prędkości [nawet mając router 3x3] byś nie odczuł...)

michal77 - 7 Gru 2012, 18:49

To raczej 3x3 odpada, bo mój router chyba tego nie obsługuje, a w laptopie mam dwie anteny.
Nawet na BT mi specjalnie nie zależy bo mam na osobnym module, ale jak będzie to nie zaszkodzi.

Chciałbym jakiś dobry układ Intela, żeby wyciągnął praktycznie te 130-150MBit/s.

Puff - 7 Gru 2012, 18:55

michal77 napisał/a:
bo mam na osobnym module

Tzn. ? Jako usb czy jako osobną kartę na slot mini pcie?

michal77 - 7 Gru 2012, 19:00

USB nie, na osobnej karcie, tylko na razie nie mogę jej zlokalizować.

Możliwe że za jakiś cza będę miał inny router, bo w mojej okolicy zakładają teraz światłowody. Przy montażu dają swój router, do którego doprowadzony jest bezpośrednio światłowód.
Ma już taki mój brat i ciężko powiedzieć jakie ma parametry, bo wszystko na nim opisane jest po chińsku. Myślę jednak że będzie to N skoro szybkości mają być do 128Mbit/s, jednak nigdy nie wiadomo co to będzie. Przy okazji zapytam co to za router.

Puff - 7 Gru 2012, 19:15

Raczej to będzie konwerter + zwykły router N-kowy, o ile weźmiesz ten najwyższy pakiet.
A i wtedy nie jest powiedziane, że dadzą 2x2 czy 3x3 - mogą Ci powiedzieć, że max osiągniesz tylko na kablu :) Dużo gadać, dużo rozważać, tak czy siak, nie jest powiedziane, że dadzą Ci "haj-endowy" sprzęt :)

michal77 - 7 Gru 2012, 19:27

Ale konwerter to chyba takie osobne urządzenie, a w tym u brata światłowód był wpięty bezpośrednio w router, w sumie nawet podobne to wejście było do LAN/WAN, tylko takie bardziej kwadratowe.

Pufcio napisał/a:
nie jest powiedziane, że dadzą Ci "haj-endowy" sprzęt
Na to nawet nie liczę, tym bardziej że za całą instalkę z routerem biorą 100zł (dzierżawa sprzętu), dla dotychczasowych klientów, a jak się weźmie najwyższą opcje to 1zł.
Wiadomo też, że chcą utrzymać dotychczasowych klientów. Jest dość duża konkurencja u nas.

Puff - 7 Gru 2012, 19:34

Cytat:
Ale konwerter to chyba takie osobne urządzenie, a w tym u brata światłowód był wpięty bezpośrednio w router, w sumie nawet podobne to wejście było do LAN/WAN, tylko takie bardziej kwadratowe.

Owszem, konwerter to inny sprzęt. Tyle, że tu rzecz rozbija się o prędkości >80Mbit, więc musisz wziąć pod uwagę gigabita. A sprzęt 1000base-fx z routerem wifi, wg mojej wiedzy, nie istnieje...

michal77 - 7 Gru 2012, 19:56

To może, jak to będzie jakiś chiński szit, lepiej będzie wziąć ten konwerter i zostawić Fritz'a.
Z tego routera jestem naprawdę zadowolony, tylko że to też nie jest 1GBit.
Zresztą jeszcze nie wiem, czy akurat będę brać ten najwyższy pakiet.

Pożyjemy zobaczymy, na razie i tak czekam od września na światłowód. Mają jeden problem ze słupem energetycznym, który stoi krzywo. Podobno miesiąc temu energetyka miała to poprawić, ale na razie nic tam się nie dzieje. Podejrzewam, że w zimie tego nie poprawią.

Muszę dokładniej sprawdzić u brata jak mu to tam działa, właściwie on nie musi być jakiś wypasiony bo ma ten najniższy net 16Mega. Wiem tylko, że ma VoIP'a w środku, bo mają wprowadzić telefonię do swojej oferty.

EDIT:

Pufcio napisał/a:
A sprzęt 1000base-fx z routerem wifi, wg mojej wiedzy, nie istnieje...
a to.

Odnośnie jeszcze samej karty, to znalazłem INTEL 622ANHMW w dobrej cenie. To jest chyba coś podobnego do Advanced N 6235, tylko bez BT.

Puff - 9 Gru 2012, 21:08

michal77 napisał/a:
a to.

Premiera: 27 września 2012 - tym się wytłumaczę. Nowe urządzenie, do tego firmę pierwszy raz na oczy widzę :) Niemniej, dobrze wiedzieć, że takie sprzęty zaczynają wchodzić do użytku :)

MisiekT - 3 Sty 2013, 01:32

Pufcio napisał/a:
tym się wytłumaczę. Nowe urządzenie, do tego firmę pierwszy raz na oczy

nie zartuj... od dobrych kilku lat sa na rynku, chociazby proponowany przeze mnie wczesniej TP-Link (swojego mam juz ponad 2 lata, a nie kupowalem w dniu premiery)... ze o drozszych markach nie wspomne

Puff - 3 Sty 2013, 10:11

MisiekT napisał/a:
nie zartuj...

To Ty kolego żartujesz, cytując fragment wypowiedzi, nie patrząc zupełnie do czego się odnosi. Jak się ma TL-WR1043ND do 1000BASE-FX, hm?

MisiekT - 3 Sty 2013, 11:32

ok, racja... :ups:
szynszyl - 5 Lut 2013, 16:45

Pufcio napisał/a:
Kup Intela - zapłacisz 50-100zł, ale będziesz zachwycony.
mo,żesz rozwinąć myśl, które te karty wifi (sorry moduły bluetooth) warto kupić? mam łacze 20Mbit/s i 7 metrów od laptopa na 801.11 b/g zaledwie 12Mbit/s ;-(

jak pamietam mini pci express, bo nie chce mi sie mojego asusa f5sl rozkręcać

Puff - 5 Lut 2013, 17:07

szynszyl napisał/a:
mo,żesz rozwinąć myśl, które te karty wifi (sorry moduły bluetooth) warto kupić?

To jest combo 2-w-1. Wifi NxM + Bluetooth.
To, jaką kartę warto byłoby zamówić, zależy od tego, jaką masz obecnie.

A co do prędkości, etc. - nie wiem gdzie i w jakiej okolicy mieszkasz. To może mieć związek z dużym zagęszczeniem sieci bezprzewodowych w okolicy i innymi rzeczami, na które nie masz zbytnio wpływu.

Zobacz proszę jaką masz obecnie zamontowaną kartę, jaki router i co jest między Tobą a routerem na tych siedmiu metrach, to wtedy będzie można coś więcej powiedzieć :)

Freeman - 5 Lut 2013, 20:41

szynszyl, weź sobie poszukaj jakiegoś wifi analizera (jest na pewno na androida) i zobacz jak wygląda sygnał na poszczególnych kanałach. Ewentualnie zmieniaj kanały i sprawdź czy będzie się poprawiało.
Puff - 5 Lut 2013, 21:26

Jak już proponujesz, to od tego jest na peceta darmowy inSSIDer... :)
Freeman - 5 Lut 2013, 22:35

Ja nie proponowałem bo nie znam wszystkich programów, a już na pewno nie wiem, który jest najlepszy.
Puff - 5 Lut 2013, 22:37

Łe, tu nie ma kryterium "najlepszości". Jak pokazuje SSID, RSSI i kanał, to już jest ok i generalnie wystarczy. A tu jest jeszcze kolorowo, graficznie, więc w ogóle łatwo się połapać bez specjalistycznej wiedzy :) Przetestuj sam, pewnie Ci się przyda prędzej czy później.
Freeman - 5 Lut 2013, 23:08

Po takiej rekomendacji nie mogę nie skorzystać ;)
szynszyl - 9 Lut 2013, 14:31

Pufcio, mieszkam w bloku z zelbetu :)
na drodze laptop - router jest włąsnie żelbet i kawał lustra w przedpokoju.
to jest nieistotne.
Podajesz jakiś model nie do zdobycia. Może masz jakiś inny tego Intela, który sobie oglądne na necie i podpasuje inny, który będzie podobny pod mojego asusa
tak jak to zorobiliście z kartami atherosa i BCM

Puff - 9 Lut 2013, 22:52

szynszyl napisał/a:
Podajesz jakiś model nie do zdobycia.

Oczywiście, że do zdobycia :) Ściągałem taki z USA końcem ubiegłego roku, zamknąłem się w 120zł z przesyłką :)

Możesz kupić modele bez radia Bluetooth - np. 6230 - dostępne na Allegro od ręki za 139zł :)
Kosztuje więcej niż byle jaki Atheros czy inny Ralink, ale to sieciówka na długie lata.

Jak chcesz info czy sieciówka podpasuje plug&play do Twojego, to podaj dokładny model lapa i/lub sieciówki :)

A co do bloków - mam to samo :) Tak np. wygląda mój moddowany router:

Nieoficjalna nazwa: "jeż" :rotfl:

gru - 10 Lut 2013, 10:19

Pufcio, zasilasz tym pół bloku? :D
Puff - 10 Lut 2013, 13:20

Technicznie:

Moc ustawiona na nadajniku to 71mW (~18,5 dBm), do tego zysk anteny (12 dBi) i jakieś straty na złączach (liczmy 5 dBi). Uwzględniając VSWR na poziomie <2, wynikowo uzyskuje się EIRP na poziomie 24,5 dBm.

Nie technicznie:

Zza 4 ścian z żelbetu można korzystać z neta (tj. siedząc sobie na balkonie mogę z lapem na kolanach przeglądać sobie forum).

Parch - 10 Lut 2013, 14:09

Intel centrino advanced 6230 ma bluetooth, tyle że 3.0.

Użytkuję taką kartę i jest git. Mogę ją śmiało polecić każdemu, kto równolegle użytkuje pasmo 5 GHz (laptop) i 2,4 GHz (reszta badziewia, typu tablety, smartfony, radia internetowe, telewizory, kuchenki mikrofalowe, itp.).

Oczywiście trzeba też dobrego routera, który daje radę przy równoległej transmisji. Ale to już chyba nie w tym temacie.

BTW. Ja po 4 ścianach z żelbetu mam zasięg na radiu 5 GHz i też jest zadżebiście.

Puff - 10 Lut 2013, 18:01

Parch napisał/a:
Intel centrino advanced 6230 ma bluetooth, tyle że 3.0.

Fakt, pomyliłem z 6205 :) Dzięki za zwrócenie uwagi :)

Parch napisał/a:
Oczywiście trzeba też dobrego routera, który daje radę przy równoległej transmisji. Ale to już chyba nie w tym temacie.

W sumie temat się zwie "jaki router", a dyskusja zeszła na sieciówki ;)
Można przyjąć, że temat dotyczy i jednego, i drugiego - na kiepskim routerze będą takie same problemy jak na kiepskiej sieciówce, więc są to rzeczy nierozerwalnie związane ze sobą :)