Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK5] Regulacja (ręczna?) świateł

killer666 - 18 Lis 2012, 22:12
Temat postu: [MK5] Regulacja (ręczna?) świateł
Witam jako nowy na forum!
Problem jest taki. Prawy reflektor świeci w miarę ok jeśli chodzi o wysokość, lewy natomiast za nisko (dość znacznie). Elektryczna regulacja wysokości działa.
Czy jest jakaś wstępna ręczna regulacja świateł służąca do "zgrania" obu reflektorów w pionie i poziomie, czy trzeba zdać się na ustawienia fabryczne?
Dodam, że na razie nic nie rozbierałem.
PS: Znalazłem podobny temat, jednak dotyczący MK3 i nie wynikało z niego nic dla mnie konstruktywnego.

JoeMix - 18 Lis 2012, 23:23

killer666 napisał/a:
Czy jest jakaś wstępna ręczna regulacja świateł służąca do "zgrania" obu reflektorów w pionie i poziomie
Tak, na każdej stacji diagnostycznej Ci ustawia światłą prawidłowo,,,
killer666 - 18 Lis 2012, 23:34

JoeMix napisał/a:
killer666 napisał/a:
Czy jest jakaś wstępna ręczna regulacja świateł służąca do "zgrania" obu reflektorów w pionie i poziomie
Tak, na każdej stacji diagnostycznej Ci ustawia światłą prawidłowo,,,

Może to laickie pytanie, ale konkretnie gdzie jest ta regulacja?
Zauważyłem po obu stronach po jednym pokrętle czarnym, plastikowym, dość dużym, ale tak jakby nie dochodziło ono do reflektora. Nie wiem, czy to o to chodzi. W poprzednim aucie poza tym miałem 2 śruby do regulacji - w pionie i w poziomie.

Puff - 19 Lis 2012, 10:26

killer666 napisał/a:

Jak spojrzysz na reflektory przez blachę (masz okrągłe dziury w pasie z przodu), to zobaczysz miejsca na imbusy - tam się wkłada stosowny klucz i reguluje. Tak czy siak jak masz rozstrzał, to czeka Cię wizyta na stacji diagnostycznej.

killer666 - 19 Lis 2012, 20:59

Pufcio napisał/a:
killer666 napisał/a:

Jak spojrzysz na reflektory przez blachę (masz okrągłe dziury w pasie z przodu), to zobaczysz miejsca na imbusy - tam się wkłada stosowny klucz i reguluje. Tak czy siak jak masz rozstrzał, to czeka Cię wizyta na stacji diagnostycznej.

Dzięki! Znalazłem :ok: