Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK7] Plama oleju na górze silnika.

przemex - 17 Lis 2012, 16:15
Temat postu: [MK7] Plama oleju na górze silnika.
Panowie fiesta Mk7 2009 rocznik (1,25 benzyna) od jakiegoś czasu zauważyłem że pojawiła się plama na górze obudowy od silnika (mała z 10 cm) nie powiększa się nie obserwuję ubytku oleju

plama jest dokładnie na samej górze w tylnej części silnika (wystaje tam jakaś jakby śruba)

czy jechać z tym do mechanika ? to uszczelka od obudowy pokrywy silnika ? czy jak plama się nie powiększa obserować to poprostu ? to może być coś normalnego jednorazowego ??

plama pojawiała się po wymianie oleju w ASO półsyntetyczny zamienili syntetycznym wtedy plama wyskoczyła i już się nie powiększa (jest to 3 letni samochód więc to chyba nie jakieś rozszczelnienie)

czy jeżeli trzeba wymienić uszczelkę jest to związane odrazu z wymianą oleju ? czy wystarczy samą uszczelkę wymienić

jaki może być koszt ?

bo nie wiem czy się tym denerować czy poprostu zostawić jak jest

Stunt_Man - 17 Lis 2012, 17:29

raczej nie ma sie czym denerwować. troche sie przypociło.
lać sie tam nie bedzie bo i nie ma z czego

Parzych - 17 Lis 2012, 18:41

przemex, daj jakieś normalne foto, bo z tej miniaturki to widać tylko tyle że to silnik...
przemex - 17 Lis 2012, 19:10

foto tu chyba nie ma dużego znaczenia, mogę zrobić komórką większe, z tyłu za silnikiem masz jaką śrube chyba od obudowy silnika na górze przy niej się plama pojawiła (widać ją na brudnym silniku) i tyle, ale jeżlei to ma jakieś znaczenie moge zrobić większe jutro foto,chyba a że jesteś mechanikiem i potrafisz po tej plamie rozpoznać czy to wyciek i uszkodzenie silnika, po to potrzebujesz większe zdjęcie ?
Parzych - 17 Lis 2012, 19:36

przemex napisał/a:
moge zrobić większe jutro foto,chyba a że jesteś mechanikiem i potrafisz po tej plamie rozpoznać czy to wyciek i uszkodzenie silnika, po to potrzebujesz większe zdjęcie ?
Nie, mechanikiem nie jestem, ale to chyba Ty prosisz o pomoc i to Tobie powinno zależeć, abyśmy zobaczyli faktyczny problem a nie jakieś mikro foto poglądowe... W MK6 na tych tylnych śrubach nakręcone są "grzybki" do założenia obudowy filtra powietrza, jak również są dwoma z wielu śrub trzymających pokrywę zaworów, raczej nie stamtąd powstał wyciek, ale nawet paznokcia za to nie dam se uciąć...
Marcinowaty - 18 Lis 2012, 21:34

Pokrywa zaworów może się poluzowała, za małe zdjęcie.
przemex - 21 Lis 2012, 11:49

Panowie wstawiłem większe zdjęcia tak jak zalecaliście w pierwszym poście ? i co to jest to normalne taka plama ?

ruszałem ręką ale ta pokrywa zaworów ? nie jest luźna.

stafcio - 21 Lis 2012, 12:22

standardowa rzecz w nowych i w miare nowych autach. jak sam napisales zmienili na syntetyk z polsyntetyka. uszczelka juz troche wczesniej byla nieszczelna a teraz jak olej jest rzadszy, to bardziej wycieka. wymiana samej uszczelki (chyba ze jest na silikon) pomoze. potem umyj pokrywe i po zawodach.

pokrywa zaworów nie ma możliwości sie poluzować, nie wiem skąd takie pomysły :myśli:

Parzych - 21 Lis 2012, 13:00

Może wyda się śmieszne lub zabawne, ale sprawdź czy Ci nie cieknie ze spryskiwacza, ja miałem pękniętą rurkę kątową i mi płyn leciał na obudowę filtra powietrza, mniej więcej w podobnym miejscu...
stafcio - 21 Lis 2012, 13:12

Jacek, to jest zaciek olejowy. wiem bo prawie codziennie mam takie u siebie w robocie
Parzych - 21 Lis 2012, 13:18

stafcio, ale żeby olej szedł pod górę? No nie wiem, ale szpecem nie jestem...
przemex - 21 Lis 2012, 15:06

no dziwne, ale tam chyba jakieś ciśnienie jest może wyciek jest na tą śrubę i jakoś się odbija ? a pozatym silnik jest brudny piasek kurz i to może też wciąga ten olej co wylatuje (jak papier i plama się powiększa) dziwna sprawa...

naprawa ile może kosztować + - ?

MisiekT - 21 Lis 2012, 15:24

przetrzyj czyms rozpuszczajacym olej i obserwuj co pare tygodni czy nie pojawia sie znowu... i przestan sie przejmowac :rotfl:
Stunt_Man - 21 Lis 2012, 15:31

wymiana to koszt samej uszczelki i bez problemu zrobisz to sam :)
ale ja bym to olał. to nie wyciek tylko lekkie zapocenie

przemex - 21 Lis 2012, 15:34

oki, jeszcze pytanie czy w razie konieczności wymiany uszczelki będzie trzeba zmienić też olej (bo np wymieniając uszczelkę jakieś syfy się mogą dostać ?) czy nie jest to konieczne ? bo jakiś czas temu miałem zmianę i to dodatkowy koszt był zbędny

??

MisiekT - 21 Lis 2012, 15:51

nie ma potrzeby zmianiac oleju

PS. a skoro to sie pojawilo po wymianie, to pewnie przy nalewaniu kapnelo pare kropel oleju i po prostu zaschnal w taka plame...

stafcio - 22 Lis 2012, 22:46

MisiekT napisał/a:
przetrzyj czyms rozpuszczajacym olej i obserwuj co pare tygodni czy nie pojawia sie znowu... i przestan sie przejmowac :rotfl:

dokładnie. tylko zrób to porządnie i kup sobie zmywacz do hamulców lub podobny do czyszczenia w sprayu. pojezdzij troche i zobaczysz czy duzo leci