|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK6] Zapala się kontrolka temperatury silnika.
grzesiu1982 - 15 Lis 2012, 23:53 Temat postu: [MK6] Zapala się kontrolka temperatury silnika. Witam, ostatnio zakupiłęm własnie taka fiestę, i dziwne zjawisko mi sie okazuje.....gdy jade samochodem, i tak jak by sie termostat otworzył, zapala sie kontrolka od płynu w chłodnicy, i mryga temperatura, że jak by było za gorący silnik, ale po ok. 10 sekundach kontrlka gaśnie i wszystko jest ok.
Gdy pierwszy raz mi się zapaliła, to az zgasiłem silnik żeby zobaczyć co i jak, ale wszystko było ok, więc teraz zawsze czekam do ok. 10s. i gdy gaśnie, to kamień spada mi z serca.
Powiedzcie mi czy jest to normalne w tym modelu czy co mam myśleć.
JoeMix - 16 Lis 2012, 07:33
Poziom i krzepliwość płynu?
yabol - 17 Lis 2012, 07:12
mialem taki sam objaw i u mnie winowajcą byl czujnik temperatury plynu . Po wymianie tegoz czujnika objawy zniknely
grzesiu1982 - 17 Lis 2012, 16:31
Poziom płynu jest ok, tak więc chyba pozostaje wymiana tego czujnika. NO chyba że układ chłodzenia, jest gdzieś zapowietrzony???
grzesiu1982 - 8 Sty 2013, 16:15
A więc......wymieniłem 3 dni temu czujnik temperatury wody, i od 3 dni ani razu nie zaświeciła się kontrolka. Co znaczy i potwierdza teorię, że czujnik był zepsuty.
W takim razie, mogę śmiało powiedzieć, że przyczyną zapalania się i gaśnięcia kontrolki temperatury wody, z zimnego silnika, jest/był wadliwy czujnik temperatury wody.
W związku z tym, temat uważam za zamknięty.
|
|