Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka silnika - [MK3] Problem z zapłonem

gość222 - 1 Lis 2012, 21:30
Temat postu: [MK3] Problem z zapłonem
Moja Fiesta MK3 94r benzyna/LPG od pewnego czasu odmawia mi posłuszeństwa. Bez względu czy ciepły czy zimny silnik nie mogę jej odpalić. Myślałem że to wina paliwa lecz okazało się że nie ma iskry na wszystkich świecach. Próbowałem ruszać przewodami przy aparacie zapłonowym i innych sztuczek lecz nic nie pomagało. Po iluś próbach odpalenia zapala w najlepsze jak gdyby nic się nie stało. Problem powraca co kilka tygodni w najmniej oczekiwanym momencie. Przewody są dobre. Proszę o jakieś informacje. Pozdrawiam.
diodalodz - 1 Lis 2012, 21:42

na których świecach nie ma iskry ?
gość222 - 1 Lis 2012, 21:44

Na wszystkich 4
JoeMix - 2 Lis 2012, 06:20

Fiesta 94 rok, na pewno masz aparat zapłonowy? Jak ginie cały zapłon to najczęściej powodem jest czujnik położenia wału i/lub jego okablowanie.
gość222 - 2 Lis 2012, 10:14

Jest aparat zapłonowy. Po kilku próbach odpalenia wszystko wraca do normy. Przy filtrze oleju jest taka kopułka którą uważam za aparat zapłonowy z którego wychodzą 4 przewody na świec. Nie znam się za bardzo.
JoeMix - 2 Lis 2012, 12:13

gość222 napisał/a:
Przy filtrze oleju jest taka kopułka którą uważam za aparat zapłonowy z którego wychodzą 4 przewody na świec.
To że coś uważasz za aparat zapłonowy nie znaczy że nim jest,,, to dość ważne bo poszukiwania rozwiązania problemu są zupełnie inne,,, musisz to ustalić na 100% bo mając aparat zapłonowy nie masz czujnika prędkości i położenia wału,,, a od niego by wypadało zacząć w przypadku silnika HCS
diodalodz - 2 Lis 2012, 12:44

Najlepiej zrób zdjęcie.
szumi81 - 4 Lis 2012, 07:54

od kiedy jest tak że jeżeli jest aparat zapłonowy to nie ma czujnika położenia wału? We wszystkich moich samochodach oprócz 1.8D :V: Zawsze był aparat zapłonowy i czujnik położenia wału. który znajdował się w aparacie lub przy skrzyni.
JoeMix - 4 Lis 2012, 08:44

szumi81, aparat zapłonowy ma mechaniczny przerywacz lub bezstykowy czujnik Halla, i siedzi on wtedy w aparacie,,, mówimy tu o silnikach z Fiesty a nie ogólnie.
szumi81 - 4 Lis 2012, 11:02

Moja była fiesta 1.1 miała czujnik położenia wału oraz aparat zapłonowy... coś czuję że doszło do nieporozumienia :hahaha:
JoeMix - 4 Lis 2012, 11:14

szumi81, w HCS'ach z mk3 nie było aparatu zapłonowego, w OHV'kach z mk2 nie było czujnika położenia i prędkości wału,,, - jasne że doszło do nieporozumienia, jak pisałem to ze ktoś coś bierze za aparat zapłonowy nie znaczy że to jest aparat zapłonowy.
gość222 - 4 Lis 2012, 18:23

Byłem u kolegi mechanika który powiedział że moja Fiesta na pewno ma czujnik położenia wału i nie mam aparatu zapłonowego. Proponował mi żeby wyparzyć stary czujnik lub kupić używany bo nowe są zawodne.
JoeMix - 4 Lis 2012, 23:05

Ano właśnie, to jak pisałem obejrzyj dokładnie czujnik (kolega pokazał gdzie jest? stojąc przed autem na łączeniu silnika ze skrzynia poniżej kolektora wydechowego) jak przewód czy wtyczka nie będą budzić zastrzeżeń, to można spróbować wymienić czujnik, bo jak na wszystkich 4 świecach nie ma iskry to prawie na pewno on lub jego okablowanie,,, z drugiej możliwej strony może być problem z zasilaniem cewki (środkowy pin we wtyczce NN) na środku bałaganu jest komp i/lub sterownik zapłonu.
gość222 - 11 Lis 2012, 13:48

Kolega mi doradził żeby wykręcić czujnik i przemyć go benzyną. Czy to ma jakiś sens i czy trzeba później coś ustawiać czy wystarczy wkręcić ponownie?
diodalodz - 11 Lis 2012, 20:23

gość222 napisał/a:
Czy to ma jakiś sens i czy trzeba później coś ustawiać czy wystarczy wkręcić ponownie?

niema

gość222 - 2 Cze 2013, 10:32

Byłem ponownie u innego mechanika który powiedział że nie jest to wina czujnika położenia wału ponieważ nie paliłby mi wcale. Mam zadzwonić do niego gdy mi zgaśnie i nie będę mógł odpalić gdyż może być to wina pompy paliwa gdyż może się nie włączać. Byłem już u kilku mechaników i wszyscy nie wiedzą co to jest i czy czujnik musi być oryginalny.
JoeMix - 2 Cze 2013, 15:07

Ta,,, nie ma iskry na świecach, pewnie dlatego bo pompa paliwa się nie włącza,,,
gość222 - 2 Cze 2013, 20:53

A czujnik położenia wału musi być oryginalny czy może być podróba? Spróbowałbym jeszcze wymienić na nowy może to pomoże.
diodalodz - 4 Cze 2013, 17:37

może być zamiennik np FACET. Ale zanim go kupisz można zmierzyć jego opór - powinien mieć ok 290 om.
gość222 - 5 Lis 2013, 18:10

Jak wymienić czujnik położenia wału w Fordzie Fiesta mk3 '94
diodalodz - 5 Lis 2013, 23:09

odkręca się jedną śrubę na klucz 8 albo 10 i się go wyjmuje. Znajduje się nad rozrusznikiem.
gość222 - 3 Sty 2014, 17:29

Ok piszę aby zakończyć ostatecznie ten temat. Wymieniłem czujnik położenia wału i po wymianie problem z zapłonem zniknął. Dziękuję za pomoc.