|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Silniki diesla - [MK6] Gaśnie nagle podczas jazdy.
jacek2704 - 30 Wrz 2012, 18:43 Temat postu: [MK6] Gaśnie nagle podczas jazdy. Witam wszystkich użytkowników tego forum
Mam ogromny problem z moją Fiestą 1.4TDCi 2007 r., z którym nie poradzili sobie nawet w serwisie Forda w Olsztynie!
A mianowicie, autko gwałtownie gaśnie podczas jazdy. Gaśnięcie nie jest poprzedzone zapaleniem się którejkolwiek z kontrolek. Również komputer nie notuje żadnych błędów, co sprawdzali mi w serwisie Forda.
Nie zanotowałem żadnych sensownych przyczyn tego gaśnięcia - dzieje się tak zarówno na zimnym jak i na rozgrzanym silniku.
Czasami zgaśnie mi raz w drodze do pracy, tj. na odcinku 10 km, a czasem 5 razy i więcej... Raz mi zgasł podczas wyprzedzania autobusu...aż mi się gorąco zrobiło wtedy
Nie wiem co mam z tym defektem zrobić, skoro w serwisie nawet nie wiedzą i KAZALI MI ZABRAĆ AUTO, AŻ SIĘ MOCNIEJ ZEPSUJE!
Wymieniłem ostatnio filtr paliwa i filtr powietrza. Paliwo tankuję na Orlenie.
A, i jeszcze ważne! Jak mi zaczyna gasnąć podczas jazdy i kilkakrotnie "podpompuję" pedałem gazu, to silnik zaskakuje i dalej jedzie już płynnie. Gdy jednak jadę wolno i mi zaczyna gasnąć, to nie zdążam "podpompować" i silnik definitywnie gaśnie.
I jeszcze ważne, że od razu po zgaśnięciu autko odpala mi normalnie i dalej jedzie do czasu kolejnego zgaśnięcia!
Nie zaobserwowałem też żadnego ubytku mocy, falowania obrotów, rwania... Po prostu gaśnie i już. Tylko że zdarza się to wyłącznie podczas jazdy. Nie zdarzyło mi się to nigdy na postoju.
Na początku gasł mi tylko na zimnym silniku zaraz po ruszeniu. Z czasem zaczął gasnąć coraz częściej....
Może ktoś mi pomoże, bo czuję się bezsilny.... a autka potrzebuję, bo mieszkam poza miastem i nie mam jak do pracy dojeżdżać...
vegetagt - 30 Wrz 2012, 20:10
Mi auto gasło z nienacka gdy niedokręciłem masy pod maską. Tyle, że u siebie ja popełniłem ten błąd podczas montażu. Może u Ciebie też była jakaś naprawa i ktoś czegoś niedokręcił ? Czyli odpalić auto, poruszać przewodami pod machą, przy masach pomajstrować. A nuż się trafi.
Ciężko zdiagnozować problem, którego nie można sztucznie wywołać
jacek2704 - 1 Paź 2012, 09:08 Temat postu: Re: O gaśnięciu auta spowodowanym niełączeniem z masą czytałem już gdzieś i sprawdziłem przewód podłączony do masy (jest OK).
Dzisiaj rano było dość chłodno i przy ruszaniu moją Fiestą na zimnym silniku miałem niebagatelny problem - gasła mi chyba z 10 razy! Później, jak silnik dostał temperatury, to zgasła mi już tylko jeden raz.
Poza tym dzisiaj zauważyłem, że na zimnym silniku autko ma problem z wejśćiem na wysokie obroty.
A może ktoś się orientuje, czy we Fieście poza filtrem paliwa przy silnku jest jeszcze jakiś inny, np. przy zbiorniku lub gdzieś na wężyku? Może gdzieś tam mi się coś przypchało?
AccessX - 1 Paź 2012, 12:13
Może pompa paliwa?
misiak - 1 Paź 2012, 13:11
Jakby pompa zdechła to ani rusz by było.
Poza elektrycznymi przyczynami to może rozrząd źle ustawiony, paliwo za późno jest wtryskiwane i zdycha. Przy wyższych obrotach paliwo jest wcześniej i dłużej wtryskiwane i temu może się przebudzać silnik przy depnięciu.
Filter paliwa to zdaje mi się jest tylko 1.
Chłodno to może i rano bywa, ale to na zawołanie powinno autko palić jeszcze. U mnie bez świec to przy -16 jeszcze odpalał.
Nikt się nie grzebał przy sterowniku ? (amatorskie chipy, wirusy, mody i tym podobne)
jak rano będzie zimno to nagraj filmik jak odpala i wstaw to zobaczymy jak to wygląda. Ważne żeby dźwięk był w miarę dobry.
jacek2704 - 2 Paź 2012, 09:24
Dzisiaj autko spędziło noc w ciepłym garażu i na 10-cio kilometrowej trasie do pracy przygasło "tylko" dwa razy...
Jestem umówiony do znajomego mechanika na sobotę i zostawię mu auto na dłużej do obserwacji, więc może coś sensownego stwierdzi. Oczywiście podzielę się wynikami diagnozy na forum:)
Znajomy wspominał mi, że miał w swoim aucie usterkę zbliżoną do mojej (nagłę gaśnięcie) i u niego problem był z zaworem EGR, który podawał błędne dane do komputera. Mam nadzieję, że to samo nie występuje u mnie, bo to chyba duży koszt naprawy....
jacek2704 - 2 Paź 2012, 09:27
A, jeszcze dodam, że przy sterowniku mojego samochodu nikt nie grzebał.
Nagranie wstawię, jak tylko rano szybciej się ogarnę i będę miał jeszcze czas na zabawę z nagraniami;)
Parzych - 2 Paź 2012, 12:11
jacek2704 napisał/a: | Znajomy wspominał mi, że miał w swoim aucie usterkę zbliżoną do mojej (nagłę gaśnięcie) i u niego problem był z zaworem EGR, który podawał błędne dane do komputera. Mam nadzieję, że to samo nie występuje u mnie, bo to chyba duży koszt naprawy.... | EGR można po prostu zatkać, autko ponoć staje się żwawsze, poczytaj tu: http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=55885 I nie wal posta pod postem, na górze po prawej masz przycisk "edytuj"...
misiak - 2 Paź 2012, 12:45
EGR możemy se zatkać pod warunkiem, że jest czyste i faktycznie zawór opadnie. Poza tym w takim roczniku może być już elektroniczny zawór egr, więc to robota inna niż odczepienia podciśnienia i zaślepienie go
szumi81 - 3 Paź 2012, 09:59
W tym roczniku zawór egr sterowany jest przez komputer. Koszt nowego to ok 750zł. Nie można go tak po prostu odłączyć. Komp po odłączeniu przejdzie w tryb awaryjny i nagle będzie jeździć normalnie ale spalać ze 20l/100km.
misiak - 3 Paź 2012, 10:37
EGR elektroniczny da się wyłączyć komputerem serwisowym. Jakoś w DDiS jak się go wyłączy to nadal jeździ tak trzeba i pali jak trzeba a nie 20 na 100
mirek - 16 Gru 2012, 16:05
mam bardzo podobny problem z moją fiestą. Możesz kolego odpisać co było przyczyną tej usterki u Ciebie.
art202 - 28 Gru 2012, 23:27 Temat postu: miałem to samo też szukałem odpowiedzi, rozwiązanie okazało się prozaiczne przewód który szedł od filtra do czegoś tam nie był wciśnięty zrobiło pstryk i nie zgasł od pół roku (jak coś jutro zrobię fotkę i zaznaczę co i jak) a nóż widelec masz to samo
jacek2704 - 27 Sty 2013, 08:06
mirek napisał/a: | mam bardzo podobny problem z moją fiestą. Możesz kolego odpisać co było przyczyną tej usterki u Ciebie. |
Jak się ostatecznie okazało, gaśniecie w mojej Fieście powodował wadliwie działający czujnik położenia wału korbowego... Problem został rozwiązany dzięki doświadczeniu pracownika warsztatu, a nie dzięki błędom z komputera, których o dziwo nie było, choć zazwyczaj usterki czujników w autach są sygnalizowane odpowiednimi komunikatami w kompie...
Sztandi - 29 Sty 2013, 00:48
jacek2704 napisał/a: | mirek napisał/a: | mam bardzo podobny problem z moją fiestą. Możesz kolego odpisać co było przyczyną tej usterki u Ciebie. |
Jak się ostatecznie okazało, gaśniecie w mojej Fieście powodował wadliwie działający czujnik położenia wału korbowego... Problem został rozwiązany dzięki doświadczeniu pracownika warsztatu, a nie dzięki błędom z komputera, których o dziwo nie było, choć zazwyczaj usterki czujników w autach są sygnalizowane odpowiednimi komunikatami w kompie... |
Przerabialiśmy to z Peugeotem, błędów zero a auto gasło, ostatecznie cały układ wtryskowy wymagał regeneracji, a auto i tak poszło w obce ręce Ciesz się, że to tylko czujnik położenia wału
|
|