Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK5] Sprzęgło z focusa do mk5 sport

mmbu - 6 Sie 2012, 11:30
Temat postu: [MK5] Sprzęgło z focusa do mk5 sport
Ktoś już może próbował takiej zamiany? Bo sprzęgło w sporcie jest tak cieniutkie, że nie wiem kto to projektował. Średnice oczywiście są różne , bo sport ma 210mm, a focus 220mm, ale obstawiam, że zmiana koła zamachowego na focusowe rozwiąże sprawę. Oczywiście jedno, to wygląd, grubość i średnica, a drugie , to sprzęgło do focusa nie dość, że wytrzymalsze , to jest o połowę tańsze.
Puff - 6 Sie 2012, 12:31

Pytanie czy ilość zębów na wałku się będzie zgadzać...
mmbu - 6 Sie 2012, 12:32

ta sama ilość 17
Parzych - 6 Sie 2012, 21:55

Ja nie ryzykowałem zamachu ze sprzęgłem z Foki, kupiłem z Fiesty 1,6... A rozstaw śrub w kole zamachowym taki sam :?:
Fordon - 6 Sie 2012, 23:05

mmbu, najprostrza sprawa jedziesz do znajomego w sklepie zamawiasz sprzeglo focusa kpl REP SET LUK, oraz REP SET do sporta... bierzesz focusa sciagasz skrzynie i jazda przymierzasz sprzeglo z Focusa... jak nie pasie to docisk dajesz Sporta tarcz Focusa oddajesz 1 zestaw i koniec :) Jak ci mowie obstawiam ze to wsio chooy bo skrzynie sa takie same silniki tez wiec samego zamachu watbie by sie wyrzekli....
mmbu - 7 Sie 2012, 07:10

Parzych, A ile kosztował ten Twój nowy zestaw?

Fordon, Po pierwsze primo: choćby nie wiem jak mnie kochał ten sprzedawca, to nie zamówi mi sprzęgła za 1000 żeby mu później leżało na półce. Takie sprzęgło ma tylko fiesta sport i puma 1,6
Po drugie primo zakładając tarczę z foki , a docisk z fiesty nie rozwiązuje się problemu małej powierzchni styku docisku z tarczą(tam jest chyba niecałe 2 cm)
Ale znalazłem u mojego znajomego handlarza używkami cały zestaw koło+tarcza+docisk od foki i tak chyba zrobię na próbę, żeby nie wypier.... pieniędzy w błoto.
Ciekawe jest, to że u angoli na zdjęciach sprzęgło od sporta wygląda prawie jak , to z foki. Nr części niby ten sam , ale może coś poprawili w późniejszym czasie , a Polskę ta info ominęła. Do znajomego z działu części forda dzwoniłem, to mi powiedział, że taki samochód , to on tylko w katalogach widział.

Parzych - 7 Sie 2012, 12:07

Kupiłem używany komplet za 300...
mmbu - 8 Sie 2012, 10:30

A ja sobie kupię używany kpl od foki za 100. Ale teraz , to jadę na urlop, więc więcej w temacie będzie we wrześniu
mmbu - 30 Sie 2012, 14:07

Koło+śruby+tarcza+docisk i można montować sprzęgło z focusa. Pipa jestem , bo kół zamachowych nie zważyłem. Kpl części 100 + nowa okładzina 50 i jest różnica niebo a ziemia.
Ja eksperymentowałem, ale nowe kpl sprzęgło do foki można kupić już za 200, a LUKa kosztuje 350-400. Co dziwne sama tarcza bez docisku kosztuje tyle samo co kpl