|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Piszczy, skrzypi - tarcze/klocki ?
DewREW - 30 Lip 2012, 12:49 Temat postu: [MK4] Piszczy, skrzypi - tarcze/klocki ? Witam. Ostantio slyszalem dziwne dzwięki, jakby skrzypiące zawiasy starych drzwi od stodoły. dobiegało to z lewego koła. postanowiłem zdjąć koło i oto efekt. Co sądzicie o tych tarczach i klockach? Klocki przy lekkim hamowaniu piszczą cichutko. Niestety to skrzypienie które dało mi się słyszeć podczas jazdy nie zostało nagrane na filmie, ale mniej więcej chyba dobiega to właśnie z hamulców. Ponadto slychac takie cykliczne uderzenie, trochę mnie to martwi.
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Marcinowaty - 30 Lip 2012, 15:15
Rozbierz zaciski i pokaż klocki jeszcze. Ranty spore masz na tarczach co może świadczyć o ich zużyciu i zwichrowaniu. Może stąd to cykliczne uderzanie?
DewREW - 30 Lip 2012, 15:34
klocki pewnie i tak sa do wymiany. zreszta jak i tarcze. mam ten samochod poltorej roku i nie ruszałem hamulców z przodu, wiec pewnie ktos przede mna tego tez nie ruszał dobre lata, sądząc po 'zadbaniu' innych zespołów samochodu..
co ciekawe. po dociążeniu kołem to stukanie ustało, pozostał tylko szmer i skrzypienie klocków.
|
|