polski1261 - 20 Lip 2012, 10:54 Temat postu: [MK3] Ford Fiesta 1.4i by polski12611. NICK: polski1261
2. IMIĘ: Marcin
3. MODEL: Ford Fiesta MK3
4. WERSJA: -
5. ROCZNIK: MK3, 1989r
6. SILNIK: 1.4i
7. OPIS AUTA: Wczoraj nabyłem Fiestkę po okazyjnej cenie od wujka, który to przesiada się na golfa IV i ten trupek był mu zbędny. Jest to Fiesta z 1989 roku, pod maską drzemie nie wysilona jednostka napędowa legitymująca się 1,4 litrowym silniczkiem benzynowym o mocy 75km. Jest to moje pierwsze wozidło (miałem kiedyś malucha ale był taty Auto jak widać na fotkach jest dość zaniedbane kosmetycznie. Zmatowiały lakier, w środku tona piasku i kurzu :/, cały ubłocony... Ale jutro obiecuję - biorę się za to! Z wyposażenia dodatkowego posiada obrotomierz oraz szyberdach. Mam plan umyć go (ją ) i odkurzyć wnętrze. Na polerkę poświęcę weekend ten lub kolejny (oczywiście foty z postępów w pracach będą na bieżąco - o ile będzie zainteresowanie tematem
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE:
Jak na razie to jeszcze nic przy niej nie robiłem...
9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE:
a. wizualne: polerka + przyciemniane szyby. Może pomaluję felgi na biało
b. mechaniczne: Raczej nic, lecz muszę wymienić filtry: powietrza i paliwa.
c. audio: Jest radio z CD+MP3 Hyundai 4x50W + 2x głośnik chiński 150W w drzwiach i 2x Blaze 200W na tyle W planie jakiś subek
Pozdrawiam!BuMeL - 20 Lip 2012, 11:58 Temat postu: Re: Ford Fiesta 1.4i by polski1261
polski1261 napisał/a:
o ile będzie zainteresowanie tematem
Zainteresowanie wzrasta wprost proporcjonalnie do postępu prac i zaangażowania autora.szczepan522 - 20 Lip 2012, 12:26
BuMeL napisał/a:
Zainteresowanie wzrasta wprost proporcjonalnie do postępu prac i zaangażowania autora.
a jak nie będzie tego i tego to możesz się do mnie zgłosić a odkupię od Ciebie tego brzydala Mariox003 - 20 Lip 2012, 12:35 powodzenia w pracach, obyś nie stawał w pracach, tak, jak ja muszeParzych - 20 Lip 2012, 13:55 polski1261, fajnie że zaprezentowałeś nam swoją Fiestę, a TUTAJ masz instrukcję jak wrzucić miniaturki... LOY - 20 Lip 2012, 15:17 juz na oko widać ze masz chyba niewłasciwe opony . pieknie zaniedbane auto . przynajmniej bedzie widac progres w trakcie odswiezania autayazimoo - 20 Lip 2012, 17:33 Jak zamierzasz polerkę zrobić?polski1261 - 20 Lip 2012, 21:31
szczepan522 napisał/a:
BuMeL napisał/a:
Zainteresowanie wzrasta wprost proporcjonalnie do postępu prac i zaangażowania autora.
a jak nie będzie tego i tego to możesz się do mnie zgłosić a odkupię od Ciebie tego brzydala
Heh jak na razie Fiesta nie na sell
Postępy w pracach już są wyczyszczone wnętrze, autko umyte. Naprawiony (zmieniony) wąż od spustu wody z szyberdachu. Był przerwany i ciekło mi niemilosiernie do auta. Teraz suszę podłogę bo troszke zamokła ale wszystko jest już ok. Niestety rozleciały mi się tylne głośniki podczas czyszczenia, lecz nie dziwie sie przecież były z Biedronki Parę nowych fotek:
Kolego LOY: Racja! Oponki są... zimowe ale tył para taka sama i przód także jedyne co jest przy kołach inne to zapewne ciśnienie nie no jedna felga jest inna od pozostałych.
Kolego yazimoo: Polerkę zamierzam robić pastą Tempo maszynką polerską. Dzisiaj szmatką próbowałem na kawałku klapy bagażnika i wyszlo piękinie. Jutro poleruję.LOY - 21 Lip 2012, 00:51
yazimoo napisał/a:
Jak zamierzasz polerkę zrobić?
no ja proponowałbym polerkę zrobić ...polerką ..heh jakie to odkrywcze
polski1261 napisał/a:
[
Kolego LOY: Racja! Oponki są... zimowe ale tył para taka sama i przód także jedyne co jest przy kołach inne to zapewne ciśnienie nie no jedna felga jest inna od pozostałych.
ę.
nie o tym pisałem ..samochody maja dedykowane rozmiary kół . Porównaj swoje do standartu tego modelustrugalsky - 21 Lip 2012, 09:21 Fajne nakładki na siedzenia ^^
Polerkę można zrobić przy użyciu gąbki albo tarczy polerskiej, wkręconej do zwykłej wkrętarki z akumulatorami polski1261 - 21 Lip 2012, 17:02 Zrobiony (przerobiony) filtr powietrza i przerobiony tłumik wywalony tłumik końcowy i wstawiona 3 calowa rura aluminiowa. Efekt uzyskany - ładnie pyrka foto i film potem bo teraz nie mam prądu...chamster - 21 Lip 2012, 19:48 Temat postu: Re: Ford Fiesta 1.4i by polski1261
polski1261 napisał/a:
A ja i tak zazdroszczę Ci silnika...polski1261 - 21 Lip 2012, 21:13 Temat postu: Re: Ford Fiesta 1.4i by polski1261
chamster napisał/a:
polski1261 napisał/a:
A ja i tak zazdroszczę Ci silnika...
Dlaczego? Coś nie tak? Nie wiem, pewnie się nie znam ale tak wyczytałem ze taką wersję mam chamster - 21 Lip 2012, 21:25 Ja mam fofi z silnikiem od kosiarki :p czyli jak 95 % innych na naszych drogach polski1261 - 21 Lip 2012, 21:48 Aha bo już się wystraszyłem że coś poknociłem w info...
Dzisiaj spaliłem 1,5l po przejażdżce 6km
Zaraz wrzucam film jak chodzi na "nowym" tłumiku
Oto on: Mariox003 - 21 Lip 2012, 22:05 gdzie ten film, bo nie widze?polski1261 - 21 Lip 2012, 22:17
Mariox003 napisał/a:
gdzie ten film, bo nie widze?
Przecież jest...
A jak nie działa to tu masz link: http://www.youtube.com/wa...player_embeddedpolski1261 - 22 Lip 2012, 21:55 Od 2 dni próbuję podłączyć w swoim autku radio. Jest to hyundai cd-mp3
Sprawa jest tego rodzaju. Radio pół roku temu chodziło elegancko. Wujek odłączył bezpiecznik, bo radio żarło prąd non stop i aku było do ladowania co 3 dni. Teraz jak mam Fiestę i chcę podłączyć radio tak jak było, to nie działa. Włożyłem bezpiecznik 10A i normalnie radyjko powinno się odezwać. A tu nic. Kombinowałem na różne sposoby. W końcu podłączyłem radio na krótko (czerwony + zółty pod AKU, czarny do masy w aucie) i spaliło mi bezpiecznik, włożyłem kolejny i kolejny (mniejszy, większy) - to samo! Bezpiecznik się przepala a radio nic. Co może być nie tak? Czyżby radio się spaliło? Co mogło się stać?
Proszę o pomoc.arecki - 22 Lip 2012, 22:00 machnąłeś się w opisie pod filmikiem polski1261 - 22 Lip 2012, 22:09
arecki napisał/a:
machnąłeś się w opisie pod filmikiem
Hehe no faktycznie pisałem szybko...
A co z problemem z radiem?Mariox003 - 22 Lip 2012, 22:29 może głupie pytanie, ale czy patrzyłeś czy wszystkie kabelki dobrze podłączone?yazimoo - 23 Lip 2012, 09:26 Mam rozumieć podłączałeś radio na krótko ale do kabelków w aucie? Weź radio do ręki, idź pod akumulator, czerwony i żółty do plusa i czarny do minusa. Jeśli znów wywali bezpiecznik to radio musi mieć jakieś przebicie pewnie (ja bym rozebrał jeśli to konieczne i sprawdził w pierwszej kolejności przewody od radia).JoeMix - 23 Lip 2012, 09:53
yazimoo napisał/a:
idź pod akumulator, czerwony i żółty do plusa i czarny do minusa. Jeśli znów wywali bezpiecznik to radio musi mieć jakieś przebicie
Jak podłączy na krótko do aku to jaki bezpiecznik ma wywalić? Jak ma na kablu zasilającym tym przy kostce to nie musi do akumulatora podłączać - jak wywala to radio ma zwarcie, a jak tam nie ma bezpiecznika i na krótko podłączy to najwyżej coś wybuchnie lub się spali,,,polski1261 - 23 Lip 2012, 11:19 Bezpiecznik jest na zewnątrz radia pod kostką. Podłączyłem na krótko plus do aku a minus do śrubki w aucie. No nic sprawdze ostatni raz jak nic to do elektryka.JoeMix - 23 Lip 2012, 12:41 No to jak na kablu zasilającym radio jest bezpiecznik i go wywala przy podłączeniu to coś w radiu zapewne uwalone yazimoo - 24 Lip 2012, 11:56 Pisałem przecież 3 posty wcześniej, że jak wywala bezpiecznik nawet przy podłączeniu radia na krótko do aku to radio musi mieć jakieś przebicie czy coś w tym stylu...Ja bym zdjął obudowę radia i sprawdził kabelki. Różnie to jest, czasem są wlutowane kable, czasem do "płytki" od radia wlutowana jest od razu kostka. Jeśli są kable, lubią się urywać. Sam miałem taki przypadek, że odlutował się już nie pamiętam ale albo żółty albo czerwony i też się zwarcie robiło (jak np. dotknął obudowy radia) i oczywiście nie włączało się wcale.polski1261 - 25 Lip 2012, 11:45 Radio oddane do naprawy.
A tymczasem... Fiesta dostała sportowy wygląd
Oto kilka fot:
Więcej na BP: http://bikepics.com/members/polski1261/p2/BuMeL - 25 Lip 2012, 12:07 Tylko niepotrzebnie ten sportowy wygląd wieśnymi naklejkami zasłoniłeś, nic nie widać. Podobają mi się na bocznym profilu sportowe nadkola w stylu rosta, ciekawe ile hopek podłoga wyczymie.Stunt_Man - 25 Lip 2012, 12:25 sportowy pełną gębą tajmus - 25 Lip 2012, 16:25 BuMeL - 25 Lip 2012, 16:27 Dobra, dość już chłopaki bo księciunio pogoni. Poza tym mam nadzieję, że chłopak pójdzie po rozum i chociaż sportowych dziur po rdzy się pozbędzie. Poza tym to jego fura, nie Nasza.chamster - 25 Lip 2012, 17:21 Kolego FREEMAN, o ile jeżeli mogę Ci mówić "kolego". Mój nick nie jest synonimem słowa "CHAM", dla Twojej wiadomości pochodzi z języka angielskiego od słowa "Hamster" (Chomik). "C" na początku mojego nicku to nieco figlarne zwrócenie uwagi na pisownię angielskich słów po polsku. Mój komentarz nie miał za zadanie ani nikogo obrazić ani nikogo gnębić. Skoro i tak już żeś szanowny (że tak zażartuję) kolego, grzebał coś przy moim poście to ja zwijam kapcie. Pozdrawiam.
P.S. Też kiedyś myślałem o pasach na mojej fofi...
Gratuluję odwagi Freeman - 25 Lip 2012, 19:05 chamster, wygasiłem Twój post bo oprócz obrażania nic innego nie wnosił do tematu.polski1261 - 25 Lip 2012, 19:41 Koledzy spokojnie! To tylko taka próba... Naklejka na szybie jak i paski to wszystko jest z bardzo slabej jakości nalepki. To wszystko jest "piękne" do pierwszego deszczu i tak nie mam zamiaru tego długo trzymać więc jak zamokną to ładnie je zdejmę i po problemie. Rozumiem że to jest forum pasjonatów marki i nie podoba się Wam takie zwieśniacznie fajnego autka. Mam także konto na innym forum akurat pasjonatów Simsona, którego także posiadam i wiem, że nawet najmniejszy element nie tak jak trzeba jest uważany przez innych za wieś i zbezczeszczenie Ale wracając do tematu. Fiesta została wyzłomowana więc można powiedzieć że jej nie ma... a ja ją dostałem "żeby zakatować i sprzedać na złom" (słowa wujka) ale mi jest szkoda jej dlatego wolałem ją zwieśniaczyć lecz zostawić w dobrej kondycji technicznej
Wiem że i tak nadal będą komentarze typu "ale wieś" ale ja o tym wiem i na razie nic z tym nie zrobię a dzieci i małolaty na ulicy i tak się oglądają
pozdro polski1261 - 26 Lip 2012, 18:10 Mała próba co to autko potrafi na "torze" http://www.youtube.com/wa...O4&feature=plcpFreeman - 26 Lip 2012, 19:04 Brakuje tylko "Ku...a moje pole".BuMeL - 26 Lip 2012, 19:56 Patrz, on też tak umie :
http://www.youtube.com/wa...feature=relatedMariox003 - 27 Lip 2012, 02:35 BuMeL, diesel?BuMeL - 27 Lip 2012, 08:36 A widział Ty kiedy 1.4 dizel w Fieście ?szczepan522 - 27 Lip 2012, 08:41
polski1261 napisał/a:
film jak chodzi na "nowym" tłumiku
jak każda kosiarka bez końcowego...
polski1261 napisał/a:
Mała próba co to autko potrafi na "torze"
Jak znudzi się tobie pałowanie autka po polach i innych rzeczy związanych z nudą, na dodatek będziesz chciał zarobić parę złotych (tym bardziej że fiesta jest już zezłomowana) odezwij się do mnie odkupię ją od Cibie... Serce posłuży do bardziej sensownych celów...Mariox003 - 27 Lip 2012, 11:45
BuMeL napisał/a:
A widział Ty kiedy 1.4 dizel w Fieście ?
nie no po prostu dymi jak dieselmieszko - 27 Lip 2012, 12:20
BuMeL napisał/a:
A widział Ty kiedy 1.4 dizel w Fieście ?
paczaj na lewo
<-
<-
<-
1.4 dizel
jakbym miał możliwość wypchnąć ją za ogrodzenie to z chęcią kupiłbym i taką za grosze do poćwiczenia BuMeL - 27 Lip 2012, 12:25 Do mk5 nie było a tamta o ile dobrze patrzę to MK2 ? A kopci bo nie ma pierścieni ;ppolski1261 - 27 Lip 2012, 14:47
szczepan522 napisał/a:
polski1261 napisał/a:
film jak chodzi na "nowym" tłumiku
jak każda kosiarka bez końcowego...
polski1261 napisał/a:
Mała próba co to autko potrafi na "torze"
Jak znudzi się tobie pałowanie autka po polach i innych rzeczy związanych z nudą, na dodatek będziesz chciał zarobić parę złotych (tym bardziej że fiesta jest już zezłomowana) odezwij się do mnie odkupię ją od Cibie... Serce posłuży do bardziej sensownych celów...
A jak ma chodzić???
No jak będę się chciał pozbyć to dam znać...Parzych - 27 Lip 2012, 15:21
polski1261 napisał/a:
jak będę się chciał pozbyć to dam znać...
Tylko jak zarżniesz silnik, to daj znać szrotowi że im wstawisz to co zostało z Fiesty... polski1261 - 27 Lip 2012, 17:46
Parzych napisał/a:
polski1261 napisał/a:
jak będę się chciał pozbyć to dam znać...
Tylko jak zarżniesz silnik, to daj znać szrotowi że im wstawisz to co zostało z Fiesty...
tak szybko jej nie zarżnepolski1261 - 2 Sie 2012, 15:14 Skromne palenie laczka Fiestą http://www.youtube.com/wa...dE&feature=plcpBezimienny - 2 Sie 2012, 17:15 Biedna ta fiesta, obyś szybko ją zajeździł i choć na zlom oddał bo lepsze to niż długa agonia w męczarniach szczepan522 - 2 Sie 2012, 23:06
polski1261 napisał/a:
Skromne palenie laczka Fiestą
Jak widzę takie rzeczy to mi się nóż w kieszeni otwiera...
polski1261, Post wyżej napisałeś...
polski1261 napisał/a:
tak szybko jej nie zarżne
A jednak wydaje mi się że zrobisz to bardzo szybko... Powodzenia Mariox003 - 3 Sie 2012, 00:37
polski1261 napisał/a:
a ja ją dostałem "żeby zakatować i sprzedać na złom" (słowa wujka)
i tak robisz, a skoro
polski1261 napisał/a:
Fiesta została wyzłomowana
to może powinna być na złomiepolski1261 - 3 Sie 2012, 12:34 Szkoda mi to czytać! Wasze posty są zbędne!Parzych - 3 Sie 2012, 12:49 polski1261, ochłoń i uspokój się, takie katowanie Fiesty jest tu po prostu NIEMILE widziane... Nie dziw się że są takie komentarze... I wcale nie są zbędne...
PS.
Nam jest szkoda patrzeć jak zabijasz Fiestę...Kusiu - 3 Sie 2012, 12:54 Patrzac na te filmiki mam wrazenie , ze masz jakies 17 lat i chcesz sie popisac przed kumplami ....Sprzedaj ta fieste, bo w twoich rekach to ona dlugo nie pociagnie...Mariox003 - 3 Sie 2012, 14:14
Kusiu napisał/a:
ze masz jakies 17 lat i chcesz sie popisac przed kumplami
wypraszam sobie ja mam jeszcze 17 , i takich jaj nie robie, a napewno nie na swoim aucie vegetagt - 3 Sie 2012, 14:30 Kusiu, odezwał się stary :>
Jego auto, jego sprawa. Może kiedyś się nawróci, może nie.
A że wrzucanie takich filmów tutaj ma zawsze taki sam koniec, to wiadomo od dawna yazimoo - 3 Sie 2012, 14:36
polski1261 napisał/a:
Szkoda mi to czytać! Wasze posty są zbędne!
A nam szkoda oglądać zajeżdżania dobrej fiesty...Ja rozumiem, że można czasem coś dla jaj/szpanu/z nudów odwalić. Mi się też zdarzy wejść na jakiś parking na ręcznym czy jadąc przez polną drogę troszkę zaszaleć. Ale znów bez przesady. O autko trzeba dbać jak o kobitkę. Chłopie daj sobie spokój z takim czymś bo i tak tutaj nikogo to nie bawi.
Nie chce Cię urazić ale gdy założyłeś temat, przeczytałem plany to myślałem, że wyjdzie z tego coś dużo ale to dużo ambitniejszego...Kusiu - 3 Sie 2012, 16:33
Cytat:
Kusiu, odezwał się stary :>
no dobra, no ale to ze jestem mlody, to nie znaczy ze tak samo jak kolega katuje swoja fieste, czy jakiekolwiek inne autoBezimienny - 3 Sie 2012, 17:41
polski1261 napisał/a:
Szkoda mi to czytać! Wasze posty są zbędne!
To nie kółko wzajemnej adoracji, jak ktoś robi coś głupiego lub nieodpowiedniego w oczach niektórych (bądź większości) to może liczyć też na negatywne opinie a nie same pochwały i lizanie du.. jak sie nie podoba to zawsze możesz jak to mówią "zabrać zabawki i iść sie bawić gdzie indziej"Lary - 4 Sie 2012, 09:11 Niektórzy się widzę niepotrzebnie spinają.
Fiesta kolegi polski1261 to typowa kosiareczka z rudzielcem i wyrejestrowana. Co ma robić z tym autem jak nie się nim pobawić i oddać na złom? Odbudowywać tego przecież nie ma co.
Ja wiem że wam się serce kraje ale bez przesady to tylko fiesta trójka a nie jakiś unikat
Chill out polski1261 - 6 Sie 2012, 23:48 Hehe jeden Lary co mnie poparł
Ale można powiedzieć że się nawróciłem. Ostatnio Fiesta zaczęła się coś dławić, prezrywać, gasnąć. Pomyślałem od razu - "wiem, masz dość. To była tylko taka próba. Teraz sobie odpoczniesz... Zadbam o ciebie" Poczytałem trochę i wiem, że do wymiany mam filtr paliwa. Próbowałem go wyciągnąć i obadać ale jest straszne dojście (mam tą dużą puchę pod aku). W czwartek wymiana!
Żal mi się jej zrobiło i ją oszczędzam. Wiem też że nie będę miał kasy na nowe auto gdy zdobędę prawko więc doprowadzę ją do porządku, jakaś polerka oczywiście wylecą wieśpaski i nadmiar wlepek pomaluję ładnie na czarno felgi no i to chyba tylee.
Zaraz po zakupie Fieściora ojciec wyjechał do roboty. Jak wrócił to popytałem się go i wyszło na to że autko ma papiery! Zostalo wycofane OC a tak to posiadam wszystko czyli jak znalazł na 1 auto
Jest jeszcze opcja zrobić ją na a'la KJS (bo i tak nie mam kasy na start w tej imprezie) ale po co marnować czas i pieniądze których i tak nie mam...
Kusiu napisał/a:
Patrzac na te filmiki mam wrazenie , ze masz jakies 17 lat i chcesz sie popisac przed kumplami ....Sprzedaj ta fieste, bo w twoich rekach to ona dlugo nie pociagnie...
Trafiłeś w dychę! Mam właśnie 17 lat i JoeMix - 7 Sie 2012, 00:07 To jest wyrejestrowana czy nie? Bo wyrejestrowanego auta już w Polsce nie zarejestrujesz,,, i wtedy co? Bez papierów będziesz?Bezimienny - 7 Sie 2012, 00:12 Teraz za brak ciągłości OC ma być coś chyba 3tys zł kary, radze załatwić wszystko formalnie zanim sie do du.. dobiorą.szczepan522 - 7 Sie 2012, 08:45 polski1261, kręcisz coś... Zdecydować się nie możesz jednego dnia ją ratujesz następnego katujesz i się chwalisz, jednego dnia nie ma papierów następnego już ma ale bez OC... Zaraz okaże się że ma OC... To jak to w końcu jest ?
p.s. Kup sobie Rower !!!arecki - 7 Sie 2012, 08:54
JoeMix napisał/a:
To jest wyrejestrowana czy nie?
wyrejestrowane auto nie ma tablic...a ten ma JoeMix - 7 Sie 2012, 09:16 arecki, Ja mam wyrejestrowane auta i tablice mają
Teoretycznie tablice trzeba zdać,,, a praktycznie można na takie auto założyć jakiekolwiek,,,
Ale mniejsza o to,,,Lary - 7 Sie 2012, 11:47 Też mi świtało że polski pisał że auto wyrejestrowane więc na pierwsze auto to się już nie na da dlatego nie szkoda mi było go zakatować.
Polski określ się polski1261 - 7 Sie 2012, 19:43 No to się określam
Fiesta jest wyrejestrowana, bo wujek jechał do WK i zgłosił że sprzedał. Wycofane OC.
Nic nie kręce szczepan522 po prostu już dałem jej spokój i nie "katuje" (to nawet nie był kat ale dobra).