|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK6] Piana w p³ynie ch³odniczym
kamilowski - 18 Lip 2012, 21:46 Temat postu: [MK6] Piana w p³ynie ch³odniczym Pieni siê p³yn w zbiorniczku wyrównawczym p³ynu ch³odz±cego. Zmrozi³o mnie bo to oznacza koniec uszczelki pod g³owic± ale to jakby jedyny objaw. W³a¶nie przed chwil± wymieni³em p³yn. Odkrêci³em korek na dole ch³odnicy(po prawej stoj±c przed autem), odkrêci³em korek zbiornika, ustawi³em ogrzewanie na maksa. P³ynu zesz³o dziwnie ma³o. Dmuchn±³em w zbiorniczek i odczeka³em a¿ wyp³ynie ca³o¶æ - na oko by³o tego ok 2 litrów mo¿e mniej. Zakrêci³em korek na dole i wla³em nowy p³yn. Czeka³em a¿ poziom p³ynu opadnie, ale w sumie wla³em ok 2,5 litra a instrukcja mówi ¿e mam 5 litrów w uk³adzie. Po zapaleniu silnika nadal siê pieni i to przy zamkniêtym zbiorniku, plam oleju nie ma. Jak silnik siê zagrza³ t p³ynu nieznacznie uby³o w zbiorniku co chyba zrozumia³e.Wycieków nie ma. Poziom p³ynu w zbiorniku jest w okolicach kreski max i wcze¶niej te¿ tak by³o.
Czy pada mi uszczelka? Czy ten uk³ad jest potwornie zapowietrzony? Mo¿e co¶, ¼le robiê?
Nie znalaz³em na forum klarownej odpowiedzi.
Parzych - 18 Lip 2012, 22:14
Z czystej ciekawo¶ci zapytam, jaki masz przebieg
kamilowski - 18 Lip 2012, 22:21
114 tysiêcy
JoeMix - 19 Lip 2012, 07:32
A ci¶nienie w uk³adzie tez ro¶nie?
arecki - 19 Lip 2012, 08:15
te silniki lubi± siê zapowietrzaæ...
pawel182 - 21 Lip 2012, 21:56
Przed wlaniem p³ynu powiniene¶ wcze¶niej odkrêciæ korek odpowietrzaj±cy.
Kondziu - 21 Lip 2012, 22:04
ja mam 1.3 8v i tez jak teraz zlewa³em to zla³em nie wiecej ni¿ 2,5 litra...
kamilowski - 26 Lip 2012, 16:51
Odkrêci³em korek wlewu w zbiorniczku. Potem na dole odkeci³em korek - chyba spustowy - i spu¶ci³em p³yn. Zakrêci³em korek na dole i dola³em p³yn od góry. Poczeka³em a¿ pobulgocze - jakie¶ 10 minut. Potem dola³em do kreski. Ustawi³em grzanie na maksa i odpali³em silnik. P³ynu nieco uby³o a potem zacz±³ siê pieniæ przy zamkniêtym zbiorniczku. Przejecha³em 20 km i jak wróci³em pod dom to przez zamkniêty zbiornik wyplu³o sporo p³ynu a jego poziom jest w po³owie pomiêdzy kreskami i tak siê utrzymuje. Auto ani raz siê nie przegrza³o powyzej 90 stopni. Sprawdza³em temp PCMSCANEM oraz testowym programem na wy¶wietlaczu w aucie. Poziom oleju nie ro¶nie, nie baniek na bagnecie. P³yn siê pieni jakby by³ do spryskiwaczy. Szkoda ze pcmscan nie daje mozliwo¶ci sprawdzenia kompresji. By³o by wszystko jasne.
Czas na 12 wizytê u mechanika w tym roku.
MK 3 by³o mniej chumorzaste ni¿ ten nowoczesny badziew...
pawel182 - 26 Lip 2012, 18:08
Przy nalewaniu p³ynu powiniene¶ odkrêciæ korek odpowietrzaj±cy i laæ p³yn do momentu a¿ zacznie z niego sie ulewaæ. Wtedy zakrêcach korek odpowietrzaj±cy i dolewasz p³yny do odpowiedniej warto¶ci wed³ug wska¼ników na zbiorniczku.
Nie zakrêcaj±c korka od zbiorniczka p³ynu ch³odniczego zapalasz silnik i 2 minuty trzymasz go na 3000obr/min. Po tej czynno¶ci sprawdzasz poziom p³ynu (jak trzeba dolewasz) zakrêcasz zbiornik i raz jeszcze 2 min 3000obr/min.
kamilowski - 26 Lip 2012, 19:17
Dziêki! Tak uczyniê. Ten korek odpowietrzaj±cy to korek na dole ch³odnicy po prawej stoj±c przed autem?
JoeMix - 26 Lip 2012, 21:18
kamilowski napisa³/a: | Ten korek odpowietrzaj±cy to korek na dole ch³odnicy po prawej stoj±c przed autem? | Jak jest na dole i go odkrêcisz to zacznie lecieæ p³yn - to korek spustowy, odpowietrzaj±cy zawsze od góry, bo powietrze idzie do góry i korkiem siê je wypuszcza a¿ zacznie p³yn lecieæ,,,
kamilowski - 26 Lip 2012, 22:13
No to albo jestem ¶lepy albo moje auto nie ma takiego korka. Na górze zlokalizowa³em korek ale ten raczej ³±czy siê z przewodami klimy. Nie umiem znale¼æ innego. Mo¿esz mniej wiêcej opisaæ gdzie on siê znajduje. Je¶li to nie problem oczywi¶cie. Dziêki
pawel182 - 28 Lip 2012, 13:54
kamilowski napisa³/a: | Dziêki! Tak uczyniê. Ten korek odpowietrzaj±cy to korek na dole ch³odnicy po prawej stoj±c przed autem? |
NIE. Stoj±c przodem do auta korek odpowietrzaj±cy znajduje siê na górze ch³odnicy po lewej stronie od strony silnika. Jest identyczny z tym spustwym na dole ch³odnicy. Taki ma³y o ¶rednicy ok 1cm.
kamilowski - 30 Lip 2012, 13:29
By³em u mechanika. Komisyjnie we 3 stwierdzili, ¿e ten uk³ad tak ma i musi siê pieniæ ten p³yn bo jest to normalna praca pompy. Jestem sceptyczny. Wydaje mi siê, ¿e takie zachowanie p³ynu ch³odniczego ¶wiadczy o awarii.. Co s±dzicie??
|
|