| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK6] Piana w p造nie ch這dniczym
kamilowski - 18 Lip 2012, 21:46 Temat postu: [MK6] Piana w p造nie ch這dniczym Pieni si� p造n w zbiorniczku wyr闚nawczym p造nu ch這dz帷ego. Zmrozi這 mnie bo to oznacza koniec uszczelki pod g這wic� ale to jakby jedyny objaw. W豉郾ie przed chwil� wymieni貫m p造n. Odkr璚i貫m korek na dole ch這dnicy(po prawej stoj帷 przed autem), odkr璚i貫m korek zbiornika, ustawi貫m ogrzewanie na maksa. P造nu zesz這 dziwnie ma這. Dmuchn掖em w zbiorniczek i odczeka貫m a� wyp造nie ca這嗆 - na oko by這 tego ok 2 litr闚 mo瞠 mniej. Zakr璚i貫m korek na dole i wla貫m nowy p造n. Czeka貫m a� poziom p造nu opadnie, ale w sumie wla貫m ok 2,5 litra a instrukcja m闚i 瞠 mam 5 litr闚 w uk豉dzie. Po zapaleniu silnika nadal si� pieni i to przy zamkni皻ym zbiorniku, plam oleju nie ma. Jak silnik si� zagrza� t p造nu nieznacznie uby這 w zbiorniku co chyba zrozumia貫.Wyciek闚 nie ma. Poziom p造nu w zbiorniku jest w okolicach kreski max i wcze郾iej te� tak by這.
Czy pada mi uszczelka? Czy ten uk豉d jest potwornie zapowietrzony? Mo瞠 co�, 幢e robi�?
Nie znalaz貫m na forum klarownej odpowiedzi.
Parzych - 18 Lip 2012, 22:14
Z czystej ciekawo軼i zapytam, jaki masz przebieg
kamilowski - 18 Lip 2012, 22:21
114 tysi璚y
JoeMix - 19 Lip 2012, 07:32
A ci郾ienie w uk豉dzie tez ro郾ie?
arecki - 19 Lip 2012, 08:15
te silniki lubi� si� zapowietrza�...
pawel182 - 21 Lip 2012, 21:56
Przed wlaniem p造nu powiniene� wcze郾iej odkr璚i� korek odpowietrzaj帷y.
Kondziu - 21 Lip 2012, 22:04
ja mam 1.3 8v i tez jak teraz zlewa貫m to zla貫m nie wiecej ni� 2,5 litra...
kamilowski - 26 Lip 2012, 16:51
Odkr璚i貫m korek wlewu w zbiorniczku. Potem na dole odkeci貫m korek - chyba spustowy - i spu軼i貫m p造n. Zakr璚i貫m korek na dole i dola貫m p造n od g鏎y. Poczeka貫m a� pobulgocze - jakie� 10 minut. Potem dola貫m do kreski. Ustawi貫m grzanie na maksa i odpali貫m silnik. P造nu nieco uby這 a potem zacz掖 si� pieni� przy zamkni皻ym zbiorniczku. Przejecha貫m 20 km i jak wr鏂i貫m pod dom to przez zamkni皻y zbiornik wyplu這 sporo p造nu a jego poziom jest w po這wie pomi璠zy kreskami i tak si� utrzymuje. Auto ani raz si� nie przegrza這 powyzej 90 stopni. Sprawdza貫m temp PCMSCANEM oraz testowym programem na wy鈍ietlaczu w aucie. Poziom oleju nie ro郾ie, nie baniek na bagnecie. P造n si� pieni jakby by� do spryskiwaczy. Szkoda ze pcmscan nie daje mozliwo軼i sprawdzenia kompresji. By這 by wszystko jasne.
Czas na 12 wizyt� u mechanika w tym roku.
MK 3 by這 mniej chumorzaste ni� ten nowoczesny badziew...
pawel182 - 26 Lip 2012, 18:08
Przy nalewaniu p造nu powiniene� odkr璚i� korek odpowietrzaj帷y i la� p造n do momentu a� zacznie z niego sie ulewa�. Wtedy zakr璚ach korek odpowietrzaj帷y i dolewasz p造ny do odpowiedniej warto軼i wed逝g wska幡ik闚 na zbiorniczku.
Nie zakr璚aj帷 korka od zbiorniczka p造nu ch這dniczego zapalasz silnik i 2 minuty trzymasz go na 3000obr/min. Po tej czynno軼i sprawdzasz poziom p造nu (jak trzeba dolewasz) zakr璚asz zbiornik i raz jeszcze 2 min 3000obr/min.
kamilowski - 26 Lip 2012, 19:17
Dzi瘯i! Tak uczyni�. Ten korek odpowietrzaj帷y to korek na dole ch這dnicy po prawej stoj帷 przed autem?
JoeMix - 26 Lip 2012, 21:18
| kamilowski napisa�/a: | | Ten korek odpowietrzaj帷y to korek na dole ch這dnicy po prawej stoj帷 przed autem? | Jak jest na dole i go odkr璚isz to zacznie lecie� p造n - to korek spustowy, odpowietrzaj帷y zawsze od g鏎y, bo powietrze idzie do g鏎y i korkiem si� je wypuszcza a� zacznie p造n lecie�,,,
kamilowski - 26 Lip 2012, 22:13
No to albo jestem 郵epy albo moje auto nie ma takiego korka. Na g鏎ze zlokalizowa貫m korek ale ten raczej 陰czy si� z przewodami klimy. Nie umiem znale潭 innego. Mo瞠sz mniej wi璚ej opisa� gdzie on si� znajduje. Je郵i to nie problem oczywi軼ie. Dzi瘯i
pawel182 - 28 Lip 2012, 13:54
| kamilowski napisa�/a: | | Dzi瘯i! Tak uczyni�. Ten korek odpowietrzaj帷y to korek na dole ch這dnicy po prawej stoj帷 przed autem? |
NIE. Stoj帷 przodem do auta korek odpowietrzaj帷y znajduje si� na g鏎ze ch這dnicy po lewej stronie od strony silnika. Jest identyczny z tym spustwym na dole ch這dnicy. Taki ma造 o 鈔ednicy ok 1cm.
kamilowski - 30 Lip 2012, 13:29
By貫m u mechanika. Komisyjnie we 3 stwierdzili, 瞠 ten uk豉d tak ma i musi si� pieni� ten p造n bo jest to normalna praca pompy. Jestem sceptyczny. Wydaje mi si�, 瞠 takie zachowanie p造nu ch這dniczego 鈍iadczy o awarii.. Co s康zicie??
|
|