Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Nieotwierające się od zewnątrz drzwi i część panelu

strugalsky - 8 Lip 2012, 14:26
Temat postu: [MK3] Nieotwierające się od zewnątrz drzwi i część panelu
Otóż nie wiem dlaczego, ale od zewnątrz nie otwierają mi się drzwi pasażera. Ani tego kluczem ruszyć, ani klamką. Zdejmowałem już tapicerkę z drzwi, jednak nie doszedłem jak to zrobić. Ile mogę zapłacić u 'pana Henia za blokiem', żeby mi to zrobił? Ewentualnie jak samemu dojść do tego?

Drugim pytaniem jest: w jaki sposób odkręcić ten cały szary panel?

Dwie śruby są na dole, jedna pod radiem. Na tym się moja wiedza kończy.

Mariox003 - 8 Lip 2012, 14:40

jak masz zdemontowaną tapicerkę, to patrz w środku i w tym samym momencie ciągnij klamkę, wtedy diagnozuj. mi taki haczyk wyskoczył, i trzeba było go z powrotem wsadzić.
strugalsky - 8 Lip 2012, 14:42

No właśnie próbując otwierać od zewnątrz w środku raczej żadnych zmian nie widać.
Mariox003 - 8 Lip 2012, 14:50

a nie zwisa tam, żadna "dodatkowa" rzecz?
najlepiej zrobię fotkę i powiesz czy tak masz

Pietrekk - 8 Lip 2012, 15:00

Panel jak to mówisz to wyjąć radio jeszcze, a potem panel nawiewu musisz jeszcze z zaczepów sciągnać, z czego musisz wcześniej z suwaków sciągnać nakładki.
strugalsky - 8 Lip 2012, 15:24

No radio to normalnie już mam odłączone, a ten wywiew to spróbuję później zdjąć :)

Byłoby miło, gdybyś zrobił tą fotkę :>

JoeMix - 8 Lip 2012, 15:34

Cytat:
Równie dobrze Ty możesz zrobić u siebie i ktoś inny Ci powie czy ma tak samo,,,
strugalsky - 8 Lip 2012, 15:39

JoeMix napisał/a:
Cytat:
Równie dobrze Ty możesz zrobić u siebie i ktoś inny Ci powie czy ma tak samo,,,

Na razie jestem zajęty sprzątaniem w domu, do auta pójdę dopiero koło 17-18, a on może fotkę zrobić szybciej (jeśli chce) :)

Mariox003 - 8 Lip 2012, 18:53

to o czym pisałem powinno wyglądać tak:

każde cięgno powinno być podłączone z czerwonym odpowiada za zamykanie/otwieranie kluczykiem, a zielone za otwieranie klamką zewnętrzną

mick1973 - 9 Lip 2012, 07:29

Te zielone bywają czarne i troche trudniej się je wypina ,ale nie zmienia to funkcji. Jeśli nie widzi żadnych zmian to chyba cięgna mu wypadły albo pan Heniu z za bloku zapomniał założyć :-)
strugalsky - 9 Lip 2012, 08:36

Wczoraj ten 'panel' zdjąłem bez problemów (trzeba było wyciągnąć suwaki i usunąć pokrętło).

Za jakiś czas pójdę te drzwi rozebrać i obadać :>

diablusia - 9 Lip 2012, 10:22

Miałam problem z drzwiami od pasażera :) z otwarciem i zamknięciem niestety u mnie okazało się że w środku wypadła sprężyna najlepiej wymontuj tą część z drzwi - trzy śruby chyba krzyżakowe - i podepnij to jeszcze raz kolega wyżej dodał zdjęcie jak to powinno wyglądać;)
strugalsky - 9 Lip 2012, 14:26

Więc... u mnie dostęp do tych cięgien jest zablokowany przez wbudowanie jakiejś blaszki/pojemnika - nie wiem po co to tam, ale nie mogę nic praktycznie zrobić. Odkręcałem śruby związane z tamtym miejscem, ale mogłem poruszyć jedynie o pół cala w górę/dół.
Mariox003 - 9 Lip 2012, 22:42

zrób foto
cind12 - 10 Lip 2012, 06:00

Taki czarny jakby pojemnik on się trzyma na jednej śrubie jak są te trzy krzyżakowe to niżej nich jest jeszcze jedna odkręć ja i wtedy to ma wyjść bez problemu
strugalsky - 10 Lip 2012, 07:06

Lecę teraz oddać krew, jak wrócę to rozkręcę te drzwi po raz kolejny :P
strugalsky - 10 Lip 2012, 15:34

Czego tutaj brakuje?

Mariox003 - 10 Lip 2012, 19:58

a czemu ściągnąłeś ten zamek?
strugalsky - 10 Lip 2012, 21:58

Mariox003 napisał/a:
a czemu ściągnąłeś ten zamek?

Dzisiaj podjechałem do takiego miejscowego mechanika garażowego, zdjął mi go i powiedział, że brakuje czegoś, sprężyny prawdopodobnie - nie umiał określić. Dodał, żebym podjechał na szrot zobaczyć za takimi zamkami, niestety nie znalazłem. Wmontowałem go z powrotem i nadal nie otwierają mi się drzwi od zewnątrz - wewnętrzna klamka nie stwarza problemów.

Mariox003 - 10 Lip 2012, 23:06

a wcześniej się otwierały normalnie?
i jaszcze jedno, sprawdzałeś czy klamka ciągnie cięgno? bo to nie koniecznie wina zamka

strugalsky - 11 Lip 2012, 07:17

Niee, nie otwierały się od zewnątrz w ogóle. Klamka i zamek ciągną cięgna, ale nic więcej.
mick1973 - 13 Lip 2012, 10:23

A gdzie ty masz linke od klamki wewnęcznej. Jeśli nie miałeś jej połaczonej z zamkiem to pewnie wyczepiła się lub urwała a zamek jest w pozycji zamknięte.