|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK4] Amortyzatory
-adi- - 20 Cze 2012, 15:45 Temat postu: [MK4] Amortyzatory Witam ,
Szukalem juz odpowidzi na to pytanie ale nic takiego nie znalazlem.
Zamowilem do swojej fiesty amortyzatory na przód - sachs advantage, po rozpakowaniu przesyłki zaczalem je ogladac i zauważyłem, że jeden amortyzator wciska się dużo lżej niż ten drugi.
Mam pytanie czy może być z nim cos nie tak, czy dopiero po założeniu będzie mozna coś stwierdzić. Oba amorki są nowe (gazowe).
Puff - 20 Cze 2012, 16:38
Zdaje się, że powinny być tak samo twarde... amor nagle nie zmieni charakterystyki i nie stanie się twardszy jak go przykręcisz śrubami do auta... a montować tylko po to, żeby jechać na stację diagno i dostać wykres, że jeden jest nie w porządku to strata czasu i kasy... Dlatego takie rzeczy lepiej kupować osobiście... W tej chwili zostaje Ci pogadanie ze sprzedawcą i zwrot (przy sprzedaży wysyłkowej masz 10 lub nawet 30 dni [ale jest specjalny wymóg] czasu, żeby ot tak, po prostu, zwrócić towar) lub wymiana na inny komplet.
vegetagt - 20 Cze 2012, 16:46
-adi-, zobacz, czy po kilkukrotnym wciśnięciu amortyzator nie złapie twardości.
-adi- - 21 Cze 2012, 17:04
po kilkukrotnym wciskaniu zaczął chociaż odbiajć szybciej, jednak jest bardzo miękki, tak że bez najmniejszych oporów da rade wdusić go do samego końca jedną ręką, z drugim jest o wiele ciężej i trzeba uzyc sporo siły i czuć że mocno duży opór a w tym drugim nic, tak jakby z 2kg położyć to by został wduszony a ile auto wazy to wiadomo. a sprzedawca mi odpisał tak:
"Sprawności amortyzatora nie sprawdza się ręcznie ale na stanowisku diagnostycznym.
Proszę zamontować i sprawdzić podczas jazdy a potem na testerze. Jeżeli będzie coś źle będziemy składać reklamacje. Sachs to raczej wyższa jakość ale wszystko jest możliwe."
i mam pytanie czy napisać że jednak chce zwrócić na gwarancji czy po prostu oddać albo zamontować i sprawdzić(chociaż to mi się wydaje najmniej korzystne, tym bardziej że sam nie będę tego robić a wiadomo każdy sobie kase woła"
Puff - 21 Cze 2012, 18:25
Masz prawo w ciągu 10 dni od odbioru przesyłki poinformować sprzedawcę, że odsyłasz towar, odstępując od umowy kupna-sprzedaży, a on to musi przyjąć Jeśli nie zostałeś nigdzie poinformowany, że masz na to 10 dni, to masz 30.
JoeMix - 25 Cze 2012, 11:00
-adi- napisał/a: | trzeba uzyc sporo siły i czuć że mocno duży opór a w tym drugim nic, tak jakby z 2kg położyć to by został wduszony a ile auto wazy to wiadomo | Amortyzator jak nazwa wskazuje amortyzuje, ciężar auta opiera się na sprężynie a nie na amortyzatorze,,, olejowe bez problemu wciśniesz do końca jednym palcem i tak już zostaje, tak zwane gazowe stawiają pewien opór bo wciskając go sprężasz gaz a ten stara się rozprężyć więc wypycha tłoczysko na zewnątrz (dlatego transportuje się je wciśnięte i zablokowane w tej pozycji) z tego samego powodu przy tej samej sprężynie zawieszenie z amorkiem gazowym jest sztywniejsze niż z olejowym,,, co do problemu wydaje mi się że oba powinny zachowywać się podobnie.
DziDzia - 25 Cze 2012, 17:31
Joe, zdecydowanie powinny zachowywać się podobnie. JoeMix napisał/a: | (dlatego transportuje się je wciśnięte i zablokowane w tej pozycji) |
Tu wato jeszcze rozróżnić przód/tył. Kolejne amorki które miałem w ręku wyglądały tak samo - tylne ściśnięte, zdecydowanie cięższe do wciśnięcia a przednie luźne, łatwiejsze do wciśnięcia (gazowe).
-adi-, odsyłaj towar (jako zwrot), procedury gwarancyjne są dłuższe..
pozdro
|
|