Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [MK1] Fiesta Mk1 model L pseudonim "Lalunia"

MarcinGw - 17 Cze 2012, 17:15
Temat postu: [MK1] Fiesta Mk1 model L pseudonim "Lalunia"
1. NICK: MarcinGwiazda
2. IMIĘ:Marcin
3. MODEL: Fiesta
4. WERSJA: L
5. ROCZNIK: MK1 1979r
6. SILNIK: 957ccm
7. OPIS AUTA: Autko ma 60tyś przebiegu , zużycie elementów wskazuje że tylko takie, oryginalne felgi posiadają odważniki forda a opony wyprodukowano w 1976 roku. Nowy lakier położony przez poprzedniego właściciela.

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: Bagażnik , felgi , dywaniki, poprawiony lakier
b. mechaniczne: hamulce, amortyzatory, oleje
c. audio: brak audio :)
d. inne:

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne:drugi komplet felg
b. mechaniczne: coś poradzić na przegrzewanie silnika
c. audio: konsola środkowa gdzieś leży , może wyląduje klasyczny kaseciak
d. inne

10. FOTKI AUTA

Więcej zdjęć :
Więcej zdjęć
Podziękowania dla siostry za sesję :) \
Pozdrawiam i zapraszam do komentowania.

vegetagt - 17 Cze 2012, 17:37

piękna jest :serduszka:
DZONY - 17 Cze 2012, 17:46

Piękne autko <wow> mam obecnie mk3 z 90 roku ale w planach chce mieć właśnie takie mk1 i mk2 do kolekcji.
A tak na marginesie czy ta Fiestka niebyła na sprzedaż za 7500zł jak dobrze pamiętam na tablicy.pl wystwiona bo już gdzieś ją widziałem ;/

van - 17 Cze 2012, 18:09

już skomentowałem zrobię jeszcze świeci się na prawdę zacnie, na trzecim zdjęciu to auto wygląda jak resorak :)
Rkalitka - 17 Cze 2012, 18:14

Najładniejsza fiesta mk1 w Polsce jaką widziałem :yes:

To, że jest oryginalna nawet z oryginalnymi oponami, odważnikami na felgach forda( :9: )
Daje tej fieście przewagę nad każdą inną u nas :yes:

Jaki był oryginalny kolor?? Podaj numer VIN nasi spece rozszyfrują ile się da i powiedzą czy kolor się zgadza również. Jeśli tak to na prawdę okaz.

Co do przegrzewania to wyciągnij chłodnicę wody i nagrzewnicę - przeczyść je i zobacz czy pomoże, Obserwuj poziom płynu chłodzącego - może gdzieś puszcza uszczelką

JoeMix - 17 Cze 2012, 18:14

Dokładnie, to ta,,, (się mi wydaje, nie tylko tablica, w wielu miejscach była ogłaszana) przyznaj się za ile wyrwałeś,,,
madek - 17 Cze 2012, 18:15

Wow, CUDO :)
BuMeL - 17 Cze 2012, 18:30

Ja pierdyle, ona chyba w muzeum całe życie stała :9:
Stunt_Man - 17 Cze 2012, 18:35

tam żółte tablice powinny być przykręcone
modell1 - 17 Cze 2012, 19:55

Dokładnie lalka stan cudo. Też widziałem ją na moto. Powadzenia i przyjemności z posiadania takiego cuda. :-) :-) :-) :-)
piecuO - 17 Cze 2012, 19:57

śliczna :ok: :ok: :ok:
DemptD - 17 Cze 2012, 20:10

kosmos :9:
Laskosz - 17 Cze 2012, 20:13

no to mamy 1.0 lalunie :) Vana smerfetke 1.3 która sie robi :) i MikeB4 xr2 :)

może kiedyś spot klasyków?

hehe trzeba zrobić przegląd w mojej łupie ;]

Parzych - 17 Cze 2012, 20:13

Jest piękna, pozwoliłem sobie zmienić fotki na miniaturki...
Daras84 - 17 Cze 2012, 20:15

fajne koła ;)
Szpila - 17 Cze 2012, 20:18

Tutaj bedzie dużo odwiedzin i postów, warto :jupi: przepiękny klasyk. Miłego wożenia życzę :ok: a z przegrzewaniem proponuje zobaczyć czy załącza się wentylator chłodnicy
szczepan522 - 17 Cze 2012, 20:20

Rkalitka napisał/a:
Daje tej fieście przewagę nad każdą inną u nas
dokładnie aż dech zapiera :yes:
Mafios - 17 Cze 2012, 20:27

kiedys byla na allegro chyba za 6 tyś :D piękna :)
MarcinGw - 17 Cze 2012, 21:13

Dziękuję za przychylne opinie, pochwały i pomoc odnośnie przegrzewania. Krytykę i sugestie też rozważę.
Co do lali orginalne felgi stalowe i opony leżą w garażu , felgi które są założone kupiłem od kolesia który ogłaszał się na forum ( pytał ile są warte) felgi kupiłem za 170 zł z oponami a później dwa tygodnie roboty , piaskowanie, tarcie, malowanie tarcie , malowanie , tarcie, na to kolor i bezbarwny a później polerka tego co widać. Opony sie nadawały powiem nawet że 170zł warte były same opony. Do tego dokupiłem białe ringi i czekam jeszcze aż tokarz dorobi aluminiowe dekle. (oryginalne plastikowe są ale dwa mam peknięte i nie bardzo nadają się do lakierowania). Jezeli miałbym zaczynać jeszcze raz przygode z tymi felgami, zastanowiłbym się 3 razy:)

Bagażnik:
Projekt własny na bazie polskiego bagażnika do fiata 126p "bambino". Wykonany ze stali nierdzewnej, uchwytów do rur i listewek sosnowych:)

Dywaniki:
Projekt wałasny, koszt 110zł moge dac namiary na człowieka który wykonał mi je na podstawie rysunków z AutoCada, zrobił to bardzo solidnie tanio i szybko. Naszyte jest na nich "Fiesta 79' zieloną nicią.

Na przeglądzie wyszły amory. Trafiła się okazja za 100zł z przesyłkął Monroły dwie sztuki przednie. Hamulce tylnie równiez wyszły na przegłądzie, okazało się że zapieczone cylinderki :)

Co jest nie oryginalnego albo wartgo zrobienia:
-Tylnia półka, ktoś wywiercił dziury na głośniki, a poprzedni właściciel przykrył je sklejką i pomalował. Deske już mam musze ją tylko pomalowac w kolor tapicerki ( bo jest wyblaknięta) i założyć.
- Środek tapicerki na fotelach jest nieoryginalny. Kupiłem tapicerke siedzeń z czerwonej Fiesty z tego forum ale po dłuższej analizie doszedłem do wniosku że to jeszcze nie to.
- deska rozdzielcza ma dziurki ktoś kręcił do niej radio pod te głośniki w półce :)
- przegrzewanie , jeżeli dorwę chwilę czasu to przeczyszczę układ. Wentylator się włącza

Auto kupiłem dużo taniej niż było ogłaszane, zrezygnowałem z aluminiowych felg na których stała, do tego troche negocjacji i poszła , właścicel się przeprowadzał do bloku i niemiałby jej gdzie trzymać, okoliczności wsprzyjały.

Samochód zalałem półsyntetykiem Shella, skrzynia na pełnym syntetyku Shella Spirax

DZONY - 17 Cze 2012, 21:22

pochwal sie ile dałeś bo sam byłem chętny na nią ale niebyło mnie w polsce w tym czasie bo pracuje za granicą i musiałem odpóścić ;-(
Qlimaxss - 17 Cze 2012, 21:28

Brak mi słów Auto Cacuszko :-P :devil: :ok: :ok: :ok:
madek - 17 Cze 2012, 21:32

DZONY napisał/a:
pochwal sie ile dałeś bo sam byłem chętny na nią ale niebyło mnie w polsce w tym czasie bo pracuje za granicą i musiałem odpóścić ;-(

to napisz na priv i może się dowiesz, nikt nie ma obowiązku pisać takich rzeczy publicznie, uszanuj to :)

Fajnie że fiesta trafiła w dobre ręce, życzę 101% oryginalności :-)

Rkalitka - 17 Cze 2012, 21:38

MarcinGw napisał/a:
przegrzewanie , jeżeli dorwę chwilę czasu to przeczyszczę układ. Wentylator się włącza

Jeśli płynu nie ubywa to na szybko możesz dolać do układu z litr octu - niech pochodzi kilka- kilkanaście minut i spuść całość z układu zalej wodą i zobacz czy będzie poprawa - jeśli tak to zmiana na płyn i gitara :yes:

Przyjrzyj się też samej chłodnicy - zdejmij atrapę chłodnicy - może się okazać, że jest zasyfiona insektami, liścmi i tego typu sprawami - jeśli tak to ją przedmuchaj sprężonym powietrzem

Fajna sprawa z dywanikami - niedługo będę takie potrzebował ale z rocznikiem 82 - będę wtedy to Ciebie pisał o zorganizowanie takich - oczywiście nie za friko :piwkowanie:

Teraz to już czekać na zlot lub spot i obejrzeć z bliska :yes:

JoeMix - 17 Cze 2012, 22:52

Nie wiem kiedy zdjęcia były zrobione, ale obróć rurę dolotu o 90 stopni bo silnik zasilany jest powietrzem o temperaturze 80 stopni,,, i jak ma się nie przegrzewać.
MarcinGw - 17 Cze 2012, 23:03

Ciekawe spostrzeżenie z tym dolotem, przetestuje w poniedziałek. Zdjęcia dwudniowe
JoeMix - 17 Cze 2012, 23:11

To nie musi być przyczyna, ale na chłodniejszym powietrzu pewnie mniej będzie palić i troszkę żywsza będzie,,,
Obywatelka Higienistka - 17 Cze 2012, 23:18

Piękna i ten kolor - miodzio :) Powodzenia!
LOY - 18 Cze 2012, 00:10

zachwycająca ! kochaj i jeżdzij jak najmniej :-) ..bo szkoda.
Kolor przedziwnie inny .
Nie wazne za ile kupiłeś . Wazne ze kupiłes gotowca za kwote którs pewnie z trudem starczałaby na blacharkę złoma . Taka luzna mysl dla wielu napalonych na resto za wszelką cenę

MarcinGw - 19 Cze 2012, 12:30

Mam do was pytanie w związku z falą upałów :) Chciałbym zamontowac wentylatorek z epoki typu "elfik" ale brak w Lali zapalniczki. Ma może ktoś na sprzedaż zapalniczkę orginalną i czy jest kłopot z jej podłączeniem ?
Hans - 19 Cze 2012, 13:46

Zdecydowanie I Like It ;d
JoeMix - 19 Cze 2012, 14:06

MarcinGw napisał/a:
Ma może ktoś na sprzedaż zapalniczkę orginalną
Co rozumiesz przez orygianlną, bo ja mam w jedej oryginalną i jest zupełnie jak ta: http://allegro.pl/zapalni...2421649185.html tyle że bez obrazka a środek (co się wciska) był w kolorze zbliżonym do pomarańczowego, a w innej mam inna, tez niby ori,,,
MarcinGw napisał/a:
czy jest kłopot z jej podłączeniem
Nie, ori jest podpięta pod I pozycję stacyjki, ale w/g mnie lepiej zapalniczkę pod akumulator, nie trzeba wtedy kluczyka w stacyjce by działało,,,
MarcinGw - 19 Cze 2012, 14:31

JoeMix napisał/a:
Co rozumiesz przez orygianlną, bo ja mam w jedej oryginalną i jest zupełnie jak ta: http://allegro.pl/zapalni...2421649185.html tyle że bez obrazka a środek (co się wciska) był w kolorze zbliżonym do pomarańczowego, a w innej mam inna, tez niby ori,,, Nie, ori jest podpięta pod I pozycję stacyjki, ale w/g mnie lepiej zapalniczkę pod akumulator, nie trzeba wtedy kluczyka w stacyjce by działało,,,

oryginalną = pasującą, nie było różnych zapalniczek ze względu na kolor deski (brązowe/ czarne) ? jeśli ta z allegro pasuje ,a w sumie chodzi tylko o dziure (napewno nikt nie będzie w niej palił), a nie wkład to się pewnie zdecyduje
dzieki za wskazówki gdzie podłączyć :piwkowanie:

JoeMix - 19 Cze 2012, 14:38

MarcinGw napisał/a:
nie było różnych zapalniczek ze względu na kolor deski (brązowe/ czarne)
Nic mi o tym nie wiadomo,,,
MarcinGw napisał/a:
a w sumie chodzi tylko o dziure (napewno nikt nie będzie w niej palił)
Dziura jest standardowa,,, tak samo jak gniazdo,,,
MarcinGw napisał/a:
dzieki za wskazówki gdzie podłączyć
A może masz pod deską w okolicy luźną wtyczkę w kształcie litery T, to od zapalniczki właśnie.
Marcinowaty - 20 Cze 2012, 18:19

Te opony ze zdjęć na początku mają podobny bieżnik jka D-124
http://www.felgi-opony.co...,5_6_9_133.html

MarcinGw - 20 Cze 2012, 20:03

bo to są te opony, oryginały w garażu na felgach stalowych
DziDzia - 20 Cze 2012, 23:08

Te same, tylko rozmiar chyba troszkę nie ten... A innych (szerszych) nie ma...

Dawaj jej żółte blachy ;)

pozdro :!:

MarcinGw - 21 Cze 2012, 08:29

Zółte blachy w kalkulacji zysków i strat przegrywają z normalną rejestracją. Paranoją w przypadku pojazdu zabytkowego jest to że większą władzę nad pojazdem ma kraj niż własciciel auta. To jest pogwałcenie konstytucyjnego prawa do posiadania :p
szczepan522 - 21 Cze 2012, 08:33

MarcinGw napisał/a:
Paranoją w przypadku pojazdu zabytkowego jest to że większą władzę nad pojazdem ma kraj niż własciciel auta.

no właśnie i to był dla mnie fakt przekreślający staranie się o żółte tablice (w pewnym okresie użytkowania...) jak już raz łapę na nim położą to już nie puszczą....

Mariox003 - 21 Cze 2012, 08:34

ładniusia pinkniusia, nie ma co zaje**sta :yes: :ok:
JoeMix - 22 Cze 2012, 08:26

MarcinGw napisał/a:
Chciałbym zamontowac wentylatorek z epoki typu "elfik" ale brak w Lali zapalniczki.
Na chwile wrócę do tematu

Cyferki z zapalniczki: 81AG 15052 AA GEPROFT 63 12V (chyba 63)

bidżej - 2 Lip 2012, 20:23

o matko, ja tą lalkę wrzucam bezpośrednio na Fejsbukowy FanPage FKP!
trzeci - 2 Lip 2012, 20:34

Zajrzałem i ... było warto - ładniutka emkajedynka :)
Niech zostanie z Tobą jak nadłużej.
Pozdro ...

hanysek - 2 Lip 2012, 22:06

BOSKOO JES!!!!!! :-) niech Ci sie chlodzi i chodzi :ok: :ok: :ok: :ok:
Mustang - 3 Lip 2012, 00:45

ligowa furka! klasyk ze smakiem! Oby Ci służył jak najdłużej ;)
MarcinGw - 20 Paź 2012, 11:04

Witam
Parę zmian w Laluni.
Nowe aluminiowe dekle ( rzemiosło Polskie) :) :

Nowe felgi (niepodobają mi się więc są na sprzedaż ) :) Cos o felgach : felgi od Citroena BX (pełne) 4x108 rozstaw jak w Lali 185/60 R14. Wypiaskowane, dwa razy podkład akrylowy , dwa razy lakier baza, dwa razy bezbarwny. Dorobione uchwyty do dekli od VW Garbusa , dekle tez garbus. Efekt mizerka;p SPRZEDAM :)

a tak przed:

bidżej - 20 Paź 2012, 11:36

no wyszło to katastrofalnie! :P
MarcinGw - 20 Paź 2012, 12:15

dzięki :-)

Ponadto w autku doprowadziłem do porzadku tylnie hamulce, nowe cylinderki i tusunięcie rdzy z cięgien od ręcznego. Stado koni zatrzymuje się w miejscu.

DziDzia - 20 Paź 2012, 14:06

Bardzo mnie się podoba to "rzemiosło polskie". Też takie ce :!:

A co do felg - jak dla mnie fajny pomysł. Ale nie do Twojego auta. Pasowałyby do jakiegoś germanstajla albo coś, najlepiej pod kolor auta.

MarcinGw - 21 Paź 2012, 17:00

Mogę zlecic wykonanie takich dekielków. Koszt 60zł bodajże. Tylko jest problem z montażem gdyż aluminiowe wąsy nie są tak podatne jak plastikowe (oryginalne), ja zamontowałem je na oringu. Gdyby ktoś był takimi zainteresowany to prosż episać na prv.
Pozdrawiam Marcin :)

DziDzia - 21 Paź 2012, 18:30

No, może bym się zgłosił, ale to bliżej przyszłego sezonu. I tak będę miał spore wydatki na auto w zimie...

Marcinowaty - 21 Paź 2012, 20:51

Te fele od francuza fajne tylko troche nie tak kolorystycznie jak dla mnie.
JoeMix - 22 Paź 2012, 08:23

MarcinGw napisał/a:
Efekt mizerka
1. Felgi w kolor auta, 2. Na deklu czarna kropka odpowiedniej wielkości co by złamać ten chrom (jak na zderzaku) i wydaje mi się ze efekt by był dozo lepciejszy,,,
MarcinGw - 22 Paź 2012, 22:42

Dobry pomysł z tym złamaniem chromu, jest go troche za duzo. Co do koloru to zostało mi troche lakieru z aluminiowych Ghia, prysne jedną i wrzuce do porównania. Dzieki za wskazówki i opinie :)
Pozzdrawiam Marcin

JoeMix - 23 Paź 2012, 08:10

Idealne by była dekielki z płaskim denkiem :yes: ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma, myślę że kropa matowa lub błyszcząca (to do porównania jak lepiej będzie wyglądać) powinna być wielkości mniej więcej takiej by "zakryć" śruby na feldze.
bidżej - 23 Paź 2012, 08:29

z tą kropką to będzie chyba w ogóle choinka...
JoeMix - 23 Paź 2012, 08:43

bidżej, czarna kropka,,, tak samo jak jest pasek na zderzaku,,, złamie tę ogromną ilość chromu na dekielku, zrobi się tylko ładny pierścień,,, do tego jak felga będzie w kolorze auta to powinno dobrze wyglądać (chyba :-P )
MarcinGw - 2 Mar 2013, 17:55

mała rzecz a cieszy :V:

van - 2 Mar 2013, 20:16

oooooo od Mafiosa?... miałem też chęć ale najpierw potrzebuje ładny akumulator :hihihi:
:ok:

MarcinGw - 2 Mar 2013, 22:45

Jeśli Mafioos to ździerca i sprzedawał to na allegro za kupe kasy- to tak od niego ;p
van - 2 Mar 2013, 23:02

MarcinGw napisał/a:
Jeśli Mafioos to ździerca i sprzedawał to na allegro za kupe kasy- to tak od niego ;p
to łonn :hahaha:
MarcinGw - 3 Mar 2013, 09:53

też potrzebuje ładny akumulator :( narazie pod pokrywka siedzi czerwona TOPLA i nijak się ma do całości
tadzias - 4 Mar 2013, 00:21

MarcinGw napisał/a:
pod pokrywka siedzi czerwona TOPLA i nijak się ma do całości

znacznie lepiej wyglądał by Motorcraft i nie miałbyś koszmarów po nocach :P

MarcinGw - 27 Mar 2013, 12:57

pierwowzór ;p

Znalazłem siostre bliźniaczke :) :serduszka:

Kto zrobi sobie ze mną pokoleniowe zdjęcia ? Jakas Mk7 z okolic Tarnowa ?

van - 24 Sie 2015, 20:59
Temat postu: Re: [MK1] Fiesta Mk1 model L pseudonim "Lalunia"
jak tam Lalka ?