|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK4] Podłączenie świateł dziennych led.
koblant - 31 Maj 2012, 16:50 Temat postu: [MK4] Podłączenie świateł dziennych led. Witam posiadam fiestę z 1997 roku, i zakupiłem zestaw świateł dziennych Led
http://allegro.pl/swiatla...2355131200.html
i chciałem się zapytać gdzie mam podłączyć, jeden kabelek musi iść do zapłonu ze stacyjki, i czy ja mogę go podłączyć gdzieś pod maska?? Będę bardzo wdzięczny za pomoc pozdr.
JoeMix - 31 Maj 2012, 17:00
Jak znajdziesz odpowiedni przewód to tak,,,
koblant - 31 Maj 2012, 17:27
dla tego właśnie mam prośbę abyście mi podpowiedzieli jak mam to zrobić.
zabka35i - 31 Maj 2012, 18:14
Miernik w rękę , podnosisz maskę i w skrzynce bezpieczników szukasz +12 przy włączonym zapłonie, później wyłączasz zapłon i jak zanika prąd to masz właściwe miejsce. Ale jeżeli nie do końca ogarniasz instalację to lepiej zleć to elektrykowi samochodowemu.
Puff - 31 Maj 2012, 18:58
Już była mowa o tym, że nie można podpiąć świateł dziennych tak po prostu po +12 po stacyjce, bo one muszą się wyłączać, gdy włączamy światła mijania (krótkie)... Jasne, że wszystko można zrobić na przycisku, ale logiki w tym żadnej nie będzie, jak trzeba będzie pamiętać o włączaniu/wyłączaniu wszystkiego ręcznie.
zabka35i - 31 Maj 2012, 20:24
Ale tel światła które kupił mają wbudowany automat, więc wystarczy ja podłączy +12 po stacyjce a drugi odpowiedni przewód podłączy pod światła postojowe. A jeżeli nie miał by wbudowanego automatu to wystarczy zastosować przekaźnik.
koblant - 31 Maj 2012, 20:50
zabka35i napisał/a: | Ale tel światła które kupił mają wbudowany automat, więc wystarczy ja podłączy +12 po stacyjce a drugi odpowiedni przewód podłączy pod światła postojowe. A jeżeli nie miał by wbudowanego automatu to wystarczy zastosować przekaźnik. |
Dokładnie jak mówisz. a progowka zwykła 12 v starczy mi ??
JoeMix - 31 Maj 2012, 21:23
Cytat: | Już była mowa o tym, że nie można podpiąć świateł dziennych tak po prostu po +12 po stacyjce, bo one muszą się wyłączać, gdy włączamy światła mijania (krótkie)... | A to nie wiesz jak jest w instrukcji? Podłączyć do masy - OK,,, podłączyć do świateł mijania - OK,,, Podłaczyć do 12V za stacyjką,,, i jest problem, ciągnąc jeden kabel do stacyjki czy samemu szukać tego 12V pod maską,,, na forum najlepiej.
Szpila - 31 Maj 2012, 21:36
One muszą być na stałe podłączone pod stałe +12V jak pisał zabka35i Czyli to jest tak sa trzy kable ; biały, czarny i czerwony
czarny to masa stala
bialy to 12V+ swiatla mijania
czrwony 12V+ byle gdzie z obwodu tylko ze po przekręceniu stacyjki
koblant - 31 Maj 2012, 22:07
Wiec tak znalazłem bezpiecznik nr. 29 ( pod logo z wykrzyknikiem) i jest prąd jak przekręcę stacyjkę, czyli jak włożę kabelek miedzy bezpiecznik a wejście bezpiecznika w gniazdo to będzie ok ?? Ogólnie są 3 takie bezpieczniki które dają prąd po przekręceniu stacyjki. 2 x z logo z wykrzyknikiem i 1 od pompy czy diagnostyki silnika, ale chyba lepiej pod ten wykrzyknik co nie ??
zabka35i - 31 Maj 2012, 22:16
A nie masz czasem wolnego gniazda na bezpiecznik z +12 po stacyjce? ja tak mam właśnie i tam mam ledy podłączone. A jeżeli nie masz tak to podłącz się pod obojętnie który z odpowiednim napięciem.
koblant - 31 Maj 2012, 22:30
zabka35i napisał/a: | A nie masz czasem wolnego gniazda na bezpiecznik z +12 po stacyjce? ja tak mam właśnie i tam mam ledy podłączone. A jeżeli nie masz tak to podłącz się pod obojętnie który z odpowiednim napięciem. |
wolnego miejsca nie mam, ogólnie to ja nie patrzyłem jakie napięcie gdzie jest po prostu sprawdziłem gdzie jest prąd po przekręceniu stacyjki. \
P.S ważne jest gdzie jakie napięcie ?? ma to coś do tego ??
zabka35i - 31 Maj 2012, 22:44
Musi to być przynajmniej 12V bo takie masz ledy
koblant - 31 Maj 2012, 23:07
zabka35i napisał/a: | Musi to być przynajmniej 12V bo takie masz ledy |
no to czyli jak sprawdzałem żarówka samochodowa halogenowa i świeciła sporym światłem to ok ???
JoeMix - 31 Maj 2012, 23:14
Szpila napisał/a: | One muszą być na stałe podłączone pod stałe +12V jak pisał zabka35i | Albo stałe 12V albo po stacyjce - nie widzę sensu by takie światła miały stałe zasilanie.
zabka35i - 1 Cze 2012, 20:47
Nie no jeden przewód ma mieć stałe +12 a drugi po stacyjce. Oczywiście masa jeszcze i przewód od ozycyjnych plusowy i wszystko śmiga jak trzeba.
JoeMix - 1 Cze 2012, 22:28
Po co w takich światłach stałe 12 to nie wiem,,,
zabka35i - 1 Cze 2012, 22:57
Po co to ja też nie wiem ale zawsze w każdym schemacie potrzebują stałego +12
koblant - 1 Cze 2012, 23:46
Podpiąłem pod bezpiecznik nr. 29 i działa jak ta lala, super efekt. postojowe włączam a Ledy gasną
|
|