Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Szyba nie chce się podnieść (sterowanie elektryczne)

WarriorSpray - 28 Maj 2012, 21:11
Temat postu: [MK3] Szyba nie chce się podnieść (sterowanie elektryczne)
Przeszukałem forum ale nie mogę znaleźć odpowiedzi a z mechanizmem szyb mam do czynienia po raz pierwszy.
Otóż opuściłem do końca szybę w fieście i nie mogę jej teraz podnieść. Sterowanie mam elektryczne. Silniczek pracuje, linka przesuwa się w górę i w dół. Zauważyłem, że w jednym miejscu na lince jest walcowate zgrubienie.
Zrobiłem prowizoryczny rysunek (rys1):
http://outletgroup.home.pl/stock/fiesta.jpg
Zdjecie suwaka pozyczylem z innego postu :)

Czy linka w miejscu tego zgrubienia powinna być jakoś przymocowana do suwaka, ktory jest na prowadnicy? Mi to zgrubienie przechodzi swobodnie w obie strony (w gore i w dol) przez ten suwak podczas naciskania przycisków podnoszenia szyb.

Narazie poratowałem się szerokimi opaskami samozaciskowymi rys2), ktore zacisnalem nad tym zgrubieniem. Powstalo zgrubienie o wiekszej srednicy i teraz gdy podnosze szybe, to ten walec nie przechodzi przez suwak lecz podnosi cala szybe. Dzieki temu moge spokojnie zamknac auto na noc :)

Jednak docelowo potrzebuje to naprawic, bo fiesta jest zony i mam suszenie glowy teraz....

JoeMix - 28 Maj 2012, 21:38

tak, ten element na którym opiera się szyba ma jeździć razem z linka i wtedy linka go przesuwa (i razem z nim szybę)
WarriorSpray - 28 Maj 2012, 21:53

no właśnie... a da się to naprawić bez konieczności zakupu całego mechanizmu? Głównie chodzi o czas a nie o pieniądze :) Myślałem czy by nie przykręcić jakiejś małej śrubki nad tym suwakiem, tak aby pod był ten walec a nad śrubka i wtedy w zależności od tego w którą stronę chcemy przesunąć szybę to albo walec pcha ją do góry albo śrubka na dół :D Ale rzeźba :bigok:
Hans - 29 Maj 2012, 18:39

Tam w środeczku taki plasticzek powinien byc połączony i z linką i z tum na prowadnicy.Te walcowate zgrubienie właśnie powinno byc w takim jakby plastyczku gdzie ten plastyczek zamocowany jest do tego czegoś co porusza się po prowadnicy . Ja to miałem trochę połamane, przypuszczam że Ty też. Ja to ułamane dorabiałem za pomocą plastiku w tubce (taki 2-składnikowy w strzykawce Plastic coś) Ogólnie duzo zabawy bo nie wszystko da rady łatwo rozebrać na czynniki pierwsze no i do tego też dochodzą zdolności manualne. Najlepiej wyciąg cały mechanizm i dokładnie obejrzysz a napewno domyślisz się co już nie tak.

Prawdopodobnie trochę nie jasno opisałem, tak więc sorki ale niestety nie wiem jak nazwać pewne elementy w mechaniźmie.