Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - [MK6] Stopiony plastik w reflektorach

herszt - 21 Maj 2012, 19:57
Temat postu: [MK6] Stopiony plastik w reflektorach
Witam,

mam dość nietypowy problem. Otóż jakiś czas temu gdy zakupiłem moją Fieścinkę mechanik w warsztacie przy wymianie pierdół takich "co trza" (olej itp.) wymienił mi żarówki od świateł postojowych (te małe od razu pod "żabimi" oczami w wersji po liftingu). Jedną z żaróweczek wsadził chyba niedostatecznie głęboko i dość szybko obie przestały świecić. W końcu zebrałem się w sobie i chciałem je wymienić, ale się okazało że z jednej strony plastik się stopił. Wyciągnąłem żarówkę na siłę, plastik jakoś pilniczkiem wyszlifowałem, ale jak wsadzałem żarówkę to pękła objemka plastikowa od niej (widocznie temperatura i ją zniszczyła). Czy można zakupić osobno takie objemki i plastik "odblaskowy" z wnętrza reflektora? Czy jest on w ogóle rozbieralny (przy piłowaniu trochę ubrudziłem wnętrze)?

z góry dzięki,
pozdrawiam
herszt

Puff - 21 Maj 2012, 20:27

Jak masz uszkodzony odbłyśnik, to wyjścia masz dwa:
-zregenerować lustro i przeszczepić skądś odpowiednią wtyczkę
-kupić nowy reflektor

Opcja nr 1 może kosztować plus-minus 150-200zł + cena wtyczki (wtyczek?) - tj. o ile da się odbłyśnik zregenerować, bo nie jest dokumentnie zniszczony.

Parzych - 21 Maj 2012, 21:30

herszt napisał/a:
Czy można zakupić osobno takie objemki i plastik "odblaskowy" z wnętrza reflektora?
Nie można... Odblask postojówki jest jednym odlewem z chromowaną obwódką mijania/drogowych, możesz kupić uszkodzoną lampę i przeszczepić, oprawki żarówek nie występują jako części - tylko razem z całą wiązką (dowiadywałem się w ASO), możesz na szrocie wyciąć takową...
herszt - 22 Maj 2012, 22:32

Dzięki za porady. Spróbuję coś na jakimś szrocie wyciągnąć i dokonać transplantacji. Rozumie, że ten reflektor po rozłożeniu da się złożyć? ;)

z góry dzięki
pozdrawiam

Parzych - 22 Maj 2012, 22:41

TUTAJ powinno być opisane jak rozkleić i skleić lampy w MK6...