Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK6] 1.4tdci zmiana głowicy na 16V z hdi

misiak - 11 Maj 2012, 08:12
Temat postu: [MK6] 1.4tdci zmiana głowicy na 16V z hdi
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie szatański pomysł znalezienia głowicy 16 zaworowej od 1.4 hdi. Zastanawia mnie czy oprócz układu rozrządu i kolektora dolotowego trzeba będzie coś jeszcze trzebaby wymieniać. Z tego co wyczytałem to 1.4 hdi 16V jest rzadko spotykany bo był krótko produkowany ze względu na normy czystości spalin.
Skfarek - 11 Maj 2012, 15:23

misiak napisał/a:
Z tego co wyczytałem to 1.4 hdi 16V jest rzadko spotykany bo był krótko produkowany ze względu na normy czystości spalin.

pytanie jak rzadko i w związku z tym czy w ogóle takie cudo upolujesz i za jaką kasę? By się nie okazało że za cenę samej głowicy masz kpl. 1.6 :-P
Ile takie 16v miało? Nie taniej wyjdzie wirusa zrobić? Albo lepiej suszarkę/wtryski podmienić na większe i wystroić?

misiak - 14 Maj 2012, 11:39

Nie no oczywiście że zależy za jaką kasę. Bo jak w cenie silnika 1.6 to nawet nie ma co się zastanawiać i brać 1.6. Powiem szczerze że nie wiem czy się opłaca wirus do 1.4. Kupiłem powerboxa za 1/3 ceny wirusa w normalnej firmie. Seria 70 koni, 170Nm z powerboxem na 100% ustawionym plus doładowanie zwiększone do 1,2 bara 94km 208Nm pokazało na hamowni. Więc efekt jest podejrzewam podobny. Zmienię sprzęgło i wymienię podkładki pod wtryskami to jeszcze pokombinuję z takimi cudami jak intercooler. No w każdym razie teraz i tak jeżdżę na serii bo mi sprzęgło umiera. Kupione mam tylko wymienić nie ma kiedy ;/
Blazi - 2 Kwi 2013, 17:38

ja dobrze słyszę że powerbox dał silnikowi 1.4 tdci 94 hp? JAK JAK JAK?