Forum FiestaKlubPolska -

Nasze auta - [MK3] '94 Fiestonolfa

DrPromil - 12 Kwi 2012, 01:09
Temat postu: [MK3] '94 Fiestonolfa
1. NICK: DrPromil
2. IMIĘ: Mateusz
3. MODEL: Fiesta
4. WERSJA: CLX
5. ROCZNIK: MK3, 94r.
6. SILNIK: 1.3 + LPG
7. OPIS AUTA: Pierwszy, jeżdżący samochód. Kupiłem na spontanie. Kolor : Srebrny. Pierwsza była "renata" czyli Renault 19 którym nie zrobiłem nawet 1km dlatego, że hamulce padły. Jak się później okazało, silnik jest tak padnięty, że trzeba go całego wywalić i wsadzać drugi. Renate kupiłem od kumpla, więc zadzwoniłem do niego i przedstawiłem sytuację. 30 min poźniej dowiedziałem się, że kumpel zabiera z powrotem renatę, oddaje mi kasę i renia na złom ;) Z racji tego, że samochód mi był potrzebny na gwałt zakupiłem fiestę. Mojej dziewczyny dziadek miał do oddania, więc wziąłem za śmieszne pieniądze. Na wyposażeniu jest : wspomaganie (niestety w tej chwili uszkodzone), szyby el. z przodu, el. otwieranie bagażnika, centralny zamek, 2x air bag, tapicerka welurowa, szyberdach, podgrzewana przednia szyba (Jak coś jeszcze zauważę, to dopiszę).

8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: Nowe kołpaczky :-)
b. mechaniczne: filtry, płyny duperele takie
c. audio: Radio noname "apollo" + głośniki JBL :rotfl:
d. inne: -

9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: Czekam na sensowne felgi w sensownej cenie, bo teraz nawet ze sticker bombem ni w du*e ni w oko
b. mechaniczne: Zostało do roboty cieknące wspomaganie :9:
c. audio: Wystarczy to, co jest
d. inne: Zarobimy - zobaczymy :ok:

10. FOTKI AUTA

Parzych - 12 Kwi 2012, 02:02

DrPromil napisał/a:
Pytanie mam do Was, forumowicze, jaka to jest wersja wyposażenia?
Podaj VIN w odpowiednim temacie w Hyde Parku to Ci ktoś sprawdzi i poda co za wersję masz...
Skfarek - 12 Kwi 2012, 11:02

Bez zdjęć się nie liczy :devil:
DrPromil - 12 Kwi 2012, 23:02

Zdjęcia zrobię lepsze. Te cyknąłem pod blokiem jak wreszcie zjechałem do domu. Jak to mówi mój dziadek : lepsze to niż koza z nosa :D
DrPromil - 14 Kwi 2012, 04:46

Podbijam temat. Dzięki pomocy kolegów z forum (DziDzia, brewa7) dowiedziałem się wiele ciekawych rzeczy ;)
http://zapodaj.net/f93d0cd1da81.jpg.html
http://zapodaj.net/3b97ac187ef0.jpg.html
http://zapodaj.net/84e41338aa42.jpg.html
http://zapodaj.net/9474b067a7f6.jpg.html

Dzisiaj poszedł do wymiany pasek (2min roboty) i zlikwidowany ogromny luz :P Kierownica latała "jak żyd po pustym sklepie" ale teraz już wszystko ogarnięte. Zostaje wymiana tłumików i ogarnięcie lewego progu. No, może jeszcze jedna sprężyna z tyłu do wymiany i wsio :yes: :yes:

EDIT: Pytanie jeszcze co do szyberdachu. Co to znaczy "z przechylnym i wyjmowalnym dachem"? Mam przez to rozumieć, że jak sobie go odkręcę, to będzie w 100% otwarty czy on sam w sobie jest jakimś cudem przystosowany do tego żeby go całkowicie otwierać? Owszem, uchyla się ale to mi nie wystarcza i szukam jakiegoś zastosowania żeby szyberdach otwierał się całkowicie.

Ad@mus - 14 Kwi 2012, 08:06

szybera mozna wyciagnac, ale po co
profi - 14 Kwi 2012, 09:50

Uchyla i otwiera tzn, przynajmniej ja mam tek w Orionie, że albo go otwierasz całkowicie, tak, ze masz dziure w dachu, albo tylko sama jego tylnia część idzie do góry (bardzo przydatne na autostradach)
maciejek - 14 Kwi 2012, 13:09

zawsze podobały mi się srebrne auta :D

Dbał chociaż o niego dziadek?

wspomaganie już działa?

Miłego i bezawaryjnego użytkowania życzę :)

DrPromil - 14 Kwi 2012, 18:27

Wspomaganie niestety nie śmiga i nie mam czasu kiedy to ogarnąć. Dziadek dbał o auto pod względem mechanicznym ale dość mocny syf był niestety w środku. Wszystko do wysprzątania. Zaraz wrzucę zdjęcia, które zrobiłem w końcu za dnia! :)
DrPromil - 14 Kwi 2012, 19:22

Nowe fotki zamienione za stare. :yes:
DrPromil - 30 Kwi 2012, 00:08

Fiesta dostała sticker bomba, wszystkie potrzebne rzeczy wymienione, środek wyczyszczony solidnie dzięki pomocy mojej drugiej połówki (Męska ręka nigdy tak dokładnie nie posprząta jak kobieca :V: ) . Czekam na felgi, a później fiesta zostaje jako drugi samochód i będę w niej rzeźbił małego potworka do śmigania w weekendy i objeżdżania "beemek" i innych niby mocnych furmanek.

Zdjęcia w pierwszym poście.

Parzych - 30 Kwi 2012, 00:27

DrPromil napisał/a:
Fiesta dostała sticker bomba
Z przodu coś jakby niedokończony ten bomb... :9:
DrPromil - 30 Kwi 2012, 11:03

No niestety nie mogłem dokończyć, bo mi kawałek rdzy zostało i muszę zrobić zaprawkę żeby dokończyć :) |Dajcie trochę czasu :D Podoba się choć trochę?
Skfarek - 30 Kwi 2012, 14:35

DrPromil napisał/a:
bo teraz nawet ze sticker bombem ni w du*e ni w oko

myślę że to oddaje całość, aż prosi się o jakieś felgi i wtedy będzie lepiej :-P

DrPromil - 30 Kwi 2012, 16:18

Kupiłem dzisiaj i zamontowałem głośniki JBL GT6-5. Grają ładnie, czysto z dobrym basem. Wychaczyłem je za 119zł i to jeszcze z mojego miasta ;) . Felgi pewnie będą dzisiaj wieczorem. Takie jak na zdjęciu tylko, że bialutkie malowane tydzień temu.
http://img841.imageshack....3/p1040720i.jpg Moim zdaniem ładne chociaż nie wiem czy białe będą mi pasowały, się zobaczy. Skręcane, 15 cali z oponami za very git cene :ok:

DrPromil - 2 Maj 2012, 11:39

Felgi jednak 4x100, wiec lipka. Szukam innych
Skfarek - 4 Maj 2012, 10:58

DrPromil, ale te co pokazałeś na zdjęciu to mają 5 śrub?
DrPromil - 5 Maj 2012, 01:20

To było zdjęcie przykładowe ;)
DrPromil - 8 Maj 2012, 01:11

Zamontowałem radio noname "apollo" :ok: . Gra wystarczająco z tymi głośnikami JBL. Polecam :P Całe 119zł :nawalony:
DrPromil - 20 Maj 2012, 03:18

Z racji tego, że silnik na wykończeniu i mam turbinkę ciekawą na półce w garażu : BĘDZIEMY MODZIĆ! Będzie fiesta 1.3T i pojeździ pewnie z miesiąc, więc wyrzuci się ten silnik jak już się rozpadnie i będzie wsadzane prawdopodobnie 1.8 zetec. Tak, wiem znowu kolejna fiesta z zeteckiem ale kij w to. Ma to jeździć sprawnie i będzie śmigało. Oczywiście hamulce też lecą do wymiany żeby to też hamowało, a nie tylko przyśpieszało. Powracając do tego starego silnika, to akurat wszystko mogę załatwić bardzo tanim kosztem, więc będzie na miesiąc kupa śmiechu i zabawy. Jak coś ruszy, to dam więcej szczegółów z turbinką i porobię fotki.

Pozdrawiam :)

inno - 20 Maj 2012, 06:47

ciekawe czy to w ogóle dojdzie do skutku.
DrPromil - 20 Maj 2012, 12:50

Też mnie to zastanawia, jutro zaczynam nową pracę i nie wiem jak będę stał z czasem. Zrobię co w mojej mocy żeby to doszło do skutku.
haker12329 - 20 Maj 2012, 13:00

DrPromil, ja miałem taki sam identyczny lakier tylko z nie wiadomych dla mnie przyczyn ktoś to auto przemalował na ciemny śliwkowy :P
Pietrekk - 20 Maj 2012, 13:01

Nie jeden juz chcial hcsa turbic :) zobaczymy :)
madek - 20 Maj 2012, 13:05

Bez urazy ale ten temat wyglada jak każdy inny zakładany przez biszkopta który dostał samochód od dziadka :)
Pochwal sie jakimiś postępami bo takich co pisało o swapach na 1.8 po miesiącu posiadania auta było wielu :twisted:

Poza tym pisanie:
DrPromil napisał/a:
wiem znowu kolejna fiesta z zeteckiem ale kij w to.

jest śmieszne w momencie kiedy nawet z takim silnikiem nie miałeś jeszcze do czynienia. proponuję troche pokory bo podejrzewam że możliwości tego silnika są duuużo większe niż Twoje umiejętności :yes:

vegetagt - 20 Maj 2012, 14:05

madek napisał/a:
Bez urazy ale ten temat wyglada jak każdy inny zakładany przez biszkopta który dostał samochód od dziadka :)

Wcale nie ;) Wspomniał coś o hamulcach, a zawsze jest tak: "chcem mieć 500kuni i mam nadzieje, że sam ręczny wystarczy do hamowania, bo z przodu się okładziny skonczyly" ;)

Skoro silnik jest na wykonczeniu, to w sam raz do eksperymentów. Jak korba wyjdzie bokiem, to nie będzie bolało. A może pojezdzi dłużej, niż powinno? Heh, niepoprawny optymista :)

DrPromil - 20 Maj 2012, 14:49

madek, Miałem okazję jeździć dużo mocniejszymi samochodami niż 130 konną fiestą, uwierz. Na samochód SAM zarobiłem, SAM leję do baku, SAM kupuję części, więc nie pierdziel mi tu, że jestem jakimś tam "biszkoptem". Jedynie co mi zrobił mechanik, to gaz wyregulował, bo akurat na tym się nie znam.

W tym tygodniu będę robił progi i ten kawałek rdzy z przodu. Nadkola zdrowie, więc nie ma sensu ich ruszać.
Problem jest taki, że turbina jest z diesla i dół będzie spoko, a na górze już słabiej. To i tak będzie 4fun, więc nie ma co dupska spinać. Mam samochód służbowy, więc nawet jak fiesta padnie, to i tak nie będę miał ciśnienia żeby ją "postawić na nogi" jak najszybciej się da.
Nie każdy ma możliwości czasowe i pieniężne żeby robić od razu cały mega tysiąc kuni prodżekt.

Pozdrawiam.

Stunt_Man - 20 Maj 2012, 14:52

tylko nie pakuj dam kasy do tego 1.3. jak chcesz turbo to tylko zamontuj, podłącz i tyle. bo to i tak więcej jak jednego WOTa nie wytrzyma
DrPromil - 21 Maj 2012, 00:17

Na pewno nie będę ładował kasy w 1.3. Ja strzelam, że miesiąc pojeździ :P Znajomy miał Subaru Justy 1.2T AWD z turbiną od 1.9TDI, miesiąc pojeździł, zajeździł i oddał na złom. U mnie pewnie będzie podobnie z tym, że sam silnik pójdzie się kochać, a buda zostanie :ok:
Ad@mus - 15 Sie 2012, 20:10

ktory to juz raz ktos uturbia 1.3 :D hahaha
zacznij od razu od 1.8 bo szkoda czasu na 1.3t

DrPromil - 13 Wrz 2012, 00:17

Fiesta dostała turbo. 2 dni testów i ... :hahaha:
Niestety jest już w krainie wiecznych autostrad.
Dziękuję i pozdrawiam.
Proszę o skasowanie tematu. :)
Zmieniłem autko na Toyotę ;)

tadzias - 18 Wrz 2012, 23:10

Szybka piłka :D :D :D