Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK6] Piszczenie pod maską

arcik6 - 5 Kwi 2012, 21:15
Temat postu: [MK6] Piszczenie pod maską
mam taki problem piszczał mi pasek klinowy zawizlem utko do mechanika wymienił mi pasek i rolke napinajaca i dalej piszczy co moze byc autto ma przejechane 43 tys przebiegu i to napewno nie bedzie rozrzad
Pontoniento - 6 Kwi 2012, 23:48

Moze naciag slaby dali
Parzych - 7 Kwi 2012, 01:29

Nie wiem jak jest w ropniaku, ale w benzynie nie na żadnego napinacza ani regulacji naciągu paska alternatora (bo klinowym nazwać się go nie da)...
Obywatelka Higienistka - 7 Kwi 2012, 22:21

Bo my Jacuś mamy wielorowkowy, ale nie klinowy.
lakiernik175 - 9 Kwi 2012, 19:49

Parzych napisał/a:
Nie wiem jak jest w ropniaku, ale w benzynie nie na żadnego napinacza ani regulacji naciągu paska alternatora

No Parzych,teraz to dowaliłeś :hihihi: , głupot nie gadaj.
Wszystkie nowsze samochody mają napinacz na pasku.Kiedyś dokręcało się ręcznie śrubę regulacyjną na alternatorze a tym samym kasowało luz na pasku. Teraz od dobrych kilku,kilkunastu lat są tylko napinacze które w środku rolki mają sprężynę jak ślimak, która sama napina pasek z siłą tej właśnie sprężyny.
Jak inaczej założysz pasek?Czy to fiesta benzyniak czy diesel czy inne auto na wielorowkowym napinasz napinacz na maxa ,wkładasz pasek na rowki i puszczasz napinacz a on sam ustala naciąg.
Może piszczy jakieś łożysko np od alternatora, choć przy tym przebiegu nie powinno.Może pasek ociera o coś innego ,przewód ,kabel,plastikową obudowę.

Parzych - 9 Kwi 2012, 22:59

lakiernik175, ekspertem nie jestem ale... Aż przed chwilą zszedłem do Fiesty, u nas są 4 koła które obraca pasek: pasowe, pompy wody, alternatora i pompy wspomagania, które z tych kół ma napinacz :?:
lakiernik175 - 10 Kwi 2012, 08:47

Parzych napisał/a:
u nas są 4 koła które obraca pasek: pasowe, pompy wody, alternatora i pompy wspomagania, które z tych kół ma napinacz :?:

Faktycznie duratec to ciekawy silnik.Rolki napinacza nie ma.
Doczytałem.Nie ma zdejmowania starego paska.Trzeba uciąć.Nowy zakładać ze specjalistycznym przyrządem.O matko. ;-| :ups:
Dobrze że we francuskim dieslowskim sercu mojej fofy jest napinacz.
Przepraszam ,zwracam honor. :placz: Nie można znać wszystkich silników na pamięć,a w szczególności tych ,przy których nie dłubałem.
Parzych wybacz mi <allach>
P.s. na początku zmyliło mnie moje zdjęcie gratów z 1.4.
http://www.fotosik.pl/u/l...62/album/897011
Potem zorientowałem się że to napinacz od rozrządu,jest poniżej kółka pompy wody(zdemontowanego).

Parzych - 10 Kwi 2012, 13:53

lakiernik175, spoko, każdy codziennie dowiaduje się czegoś nowego... :ok:
ptrrr - 19 Kwi 2012, 11:44
Temat postu: Re: piszczy mi cos pod maska
arcik6 napisał/a:
mam taki problem piszczał mi pasek klinowy zawizlem utko do mechanika wymienił mi pasek i rolke napinajaca i dalej piszczy co moze byc autto ma przejechane 43 tys przebiegu i to napewno nie bedzie rozrzad

Niestety nie znam tego systemu w silnikach 1.4 ale " piszczenie paska" ma najczesciej duzo bardziej ciakawe przyczyny niz "slaby naciag".
Czy piszczy bardziej na wolnych obrotach czy raczej nie ma z obrotami zadnego zwiazku?
Czy naprawa (wymiana) paska byla w autoryzowanym serwisie - paski "elastyczne" (bez napinacza) sa bardzo wrazliwe na niewlasciwy montaz i bardzo latwo "przedobrzyc" w trakcie montazu i zerwac czesc kordu wewnatrz - czego oczywiscie nie widac a taki pasek po wymianie moze byc gorszy niz stary
Czy kolo pasowe (te na wale) masz z tlumikeim drgan skretnych?

JoeMix - 19 Kwi 2012, 11:59

Nie no Wy cały czas o tym ze nie ma napinacza a koleś ma wymieniony więc ktoś kręci, albo Wy albo mechanik :P
Parzych - 19 Kwi 2012, 13:37

JoeMix napisał/a:
ktoś kręci, albo Wy albo mechanik :P
Mechanik...
ptrrr - 19 Kwi 2012, 14:36

Parzych napisał/a:
JoeMix napisał/a:
ktoś kręci, albo Wy albo mechanik :P
Mechanik...

A moze to (cytujac klasyka) takie "semantyczne naduzycie" pana mechanika. I rolka napinacza to w tym przypadku po prostu rolka prowadzaca pasek...