Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK4] Wydech pyrka i brak mocy

sh570 - 31 Mar 2012, 20:20
Temat postu: [MK4] Wydech pyrka i brak mocy
Krótka historia choroby:

Ogólnie autko używam sporadzycznie. Ale kiedy wybrałem się na małą przejażdżke tydzień temu wydech zaczął charczeć aż w końcu przeszedł w tryb odgłosu sieczkarni. Ogólnie bardzo powoli reagował na pedał gazu ale krecił spokojnie 110-120km/h.
Przebieg jakies 130tys km.
Po wizycie u mechanika:
- nowy wydech,
- nowy MAP,
- nowy filtr powietrza.
Zachowanie na miescie w miare ok - zbiera sie i reaguje na gaz bez wiekszych problemów, ale słychac pyrkanie z wydechu.
Zachowanie na trasie - cały czas słychać delikatnie wydech. Powyżej 80km/h prawie nie reaguje na wcisniecie gazu. Na rozpędzenie do 110 potrzeba zjadu z górki. O wyprzedzaniu można zapomnieć.
Średnie spalanie obliczone między tankowaniami na trasie - 7,2-8,5l
Dużo autkiem jak wspomniałem nie jeżdze wieć nie chcę dokladać wielkiej kasy. Jakieśl pomysły panowie i panie?

Ł.

JoeMix - 31 Mar 2012, 20:42

sh570 napisał/a:
nowy wydech,
Ale co, bo wydech to kilka kawałków,,,
sh570 - 31 Mar 2012, 20:47

JoeMix napisał/a:
sh570 napisał/a:
nowy wydech,
Ale co, bo wydech to kilka kawałków,,,

Na początku było słychać z lewej strony, a potem z tyłu charczało. Mechanik z tego co kojarze wymienił tłumik końcowy (chyba tak to się dokładnie nazywa). Ale i tak słychać pykanie o braku mocy nie wspominając....

JoeMix - 31 Mar 2012, 20:50

Widzisz, wydech zaczyna się zaraz przy silniku, pierwsze łączenie jest już miedzy głowica a kolektorem, a potem co kawałek jakieś,,, zapal auto i wpakuj w rurę z tyłu jakąś szmatę,,, byle szczelnie zatkać, jak masz dobry wydech to nie uda Ci się ta sztuka,,, można też ręka zatkać, ale się pobrudzisz i przesiąkniesz spalinami,,,
szynszyl - 1 Kwi 2012, 10:21

sh570 napisał/a:
Mechanik z tego co kojarze wymienił tłumik końcowy (c
to faktycznie dużo..
może by tak wydech odetkać i poczytać na forum wpisując w szukajkę: wydech?