Forum FiestaKlubPolska -

Silniki diesla - [MK4] Endura-DE czarna maź pod kolektorem ssącym

DJablo77 - 11 Mar 2012, 10:15
Temat postu: [MK4] Endura-DE czarna maź pod kolektorem ssącym
Wymieniałem olej i aby dostać się do filtra oleju zdemontowałem plastikowy kolektor ssący. Moim oczom ukazała się aluminiowa podstawa, nie wiem jak to się fachowo nazywa. Wszystkie 4 wloty są oklejone jakąś tłustą mazią a ten cienki kanalik który idzie chyba do egr-a jest całkiem zalepiony. I teraz pytanie czy sposobem "homemade" da się to wyczyścić?
Dodam że nie mam garażu i zostaje mi pod chmurką to robić.
Znając życie, ze śrubami mocującymi tą podstawę kolektorów trzeba się będzie trochę nagimnastykować. Jakieś sprawdzone rady kolegów byłyby mile widziane... .

DJablo77 - 12 Mar 2012, 21:57
Może inaczej sformułuję pytanie:
Czy między tą metalową częścią kolektora dolotowego a blokiem silnika jest jakaś uszczelka?
Bo chcę to ustrojstwo wyczyścić, a nie chciałbym aby wozidło stało bo nie mam jakiejś uszczelki. Szukałem, czytałem ale nic nie znalazłem. W benzyniakach owszem jest, a w Endurze-DE ... .
Centymetr smoły w kolektorze był pewnie nie bez znaczenia w mroźne poranki, przy odpalaniu... .

JoeMix - 13 Mar 2012, 07:57

Jak nie wiesz jak coś się nazywa to zdjęcie jest dobrym pomysłem, pod kolektorem zazwyczaj jest uszczelka. bo tam mega szczelnie musi być,,,
Seb0l - 13 Mar 2012, 20:37

O to metalowe cos chodzi?

to jest tam uszczelka taka

sam to czyściłem przy wymianie rozrządu i innych pierdół..
nr części 6 169 448

DJablo77 - 13 Mar 2012, 22:37
Dzięki SebOl

O to właśnie mi chodziło, nie mogłem tego pieroństwa znaleźć,jak wygląda. To biorę się za szukanie uszczelki. Dzięki wielkie. :greenpeace: