|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - [MK3] Swap z 1.4 na 2.5V6
Matek19 - 14 Lut 2012, 17:31 Temat postu: [MK3] Swap z 1.4 na 2.5V6 Witam. Mam pomysł na wsadzenie silniczka z mondeo 2.5v6. mysle ze to dobry pomysł zabierajacy duzo czasu i pracy. Lecz prosze was o jakies sugestie dotyczące tego tematu. Pozdrawiam
BuMeL - 14 Lut 2012, 17:45
http://www.fiestaklubpols...p=635324#635324
To aktualny temat, innych sobie poszukaj. Powinny wyczerpać Twoją ciekawość.
elmek13 - 14 Lut 2012, 18:40
Matek19, to nie jest takie proste, mam problem z półosiami, nie wiadomo co dalej z tym zrobić, chłodnica musi być z przodu auta, poczekaj do zakończeniu projektu dopiero zobaczysz z czym to się wiąże.
Matek19 - 14 Lut 2012, 18:48
elmek13 wlasnie słyszalem ze robisz cos takiego. powiedz mi tylko tak jaki koszt tego wszystkiego jest?
FiFa - 14 Lut 2012, 19:21
haha koszty, taki temat lubie Sam sie kiedys przymiarzałem do włozenia v6, co prawda troche mocniejszego ale majac 12tys zł zrezygnowałem z tego bojaca, sie ze finansow moze braknac na taki swap... TYlko koszty samego silnika wynosiło ok 6k-7k pln...
Peedro - 14 Lut 2012, 19:44
FiFa, ano, a jeszcze kwiatki wychodzące w czasie i po swapie ;]
BuMeL - 14 Lut 2012, 19:52
Dobrze, że obecnie silnik można w miarę tanio kupić, największe koszta to samo przełożenie, przeróbki, części i wszelkie modyfikacje a później jak wyżej kwiatki w trakcie i po zakończeniu
elmek13 - 14 Lut 2012, 21:36
Matek19, koszty.. w sumie dopiero się zaczynają, i nawet nie wiem na ilu się skończy bo nie liczę, przeczytaj mój temat a zrozumiesz, że zabawa nie jest taka prosta. Poczekaj do zakończenia projektu to może zrobię jakiś kosztorys... ale w sumie czy warto? Ma mnie cieszyć jazda autem a nie koszty wykonania tego. Teraz też są jaja z mocowaniem poduszek do komory silnika, trzeba je wzmocnić, żeby nie wyrwało budy z silnikiem.
Silnik nie wiem ile kosztował, bo mechanik nie powie. Ale skoro się uparł niech działa ja mu w tym dzielnie pomagam.
Fordon - 14 Lut 2012, 22:49
Taniej i bardziej przetarty szlak masz w silniku 2.0 z mondeo... fajny silnik moc calkiem dobra, Nm tez odpowiednio... mniej zabawy, opisow nie brakuje na forum...
FiFa - 15 Lut 2012, 00:07
jak na sam poczatek, swap na 2.0 idealna sprawa da rade wszystko ogarnac, cenowo nie zabija a szlak faktycznie przetarty juz nie raz!
Stunt_Man - 15 Lut 2012, 16:49
swap na 2.0 to nie swap... to sie robi przed spaniem na uspokojenie
Fordon - 15 Lut 2012, 17:06
Stunt_Man,
No ale to dla chlopaka dobre wyjscie, bo nie wyda kupy siana a bedzie mial no te pare KM wiecej niz w 1.4
Mafios - 16 Lut 2012, 10:04
Matek19 napisał/a: | Witam. Mam pomysł na wsadzenie silniczka z mondeo 2.5v6. mysle ze to dobry pomysł zabierajacy duzo czasu i pracy. Lecz prosze was o jakies sugestie dotyczące tego tematu. Pozdrawiam |
łał i na pomysle sie skonczy i odpowiedz mi na pytanie :
jak mozna mowić o kosztach gdy projekt nie jest skonczony i wliczajac w to wlasna robote ?
czy wszystkie biszkopty mysla ze wsadzenie silnika to jest jak zmiana koła
vegetagt - 16 Lut 2012, 13:49
Cytat: | czy wszystkie biszkopty mysla ze wsadzenie silnika to jest jak zmiana koła |
no bo jest jak zmiana koła . Z 13 cali na 22. 8smio śrubowe. Wygląda łatwo, ale jak tak pomysleć nad tym, to troche rzeczy nie pasuje ;-)
Matek19, lepiej iść chyba w 2.0 zetecowe, bo V6 pewnie troche waży i totalnie popsuje rozkład masy w fieście. No a do tego to tania sprawa w porownainu do 2,5. To, że nie trzeba przerabiać półosi, piast, pedałów ( no bo tam chyba sprzęgło hydrauliczne siedzi ? ) znacząco obniża koszty.
Nikuś - 16 Lut 2012, 14:04
vegetagt, w temacie elmeka kwestia wagi była poruszana. Takie 1.1 czy 1.3 (nie wiem jak xr2i) ma blok z żeliwa, który jest znacznie cięższy od bloku z alu czy innych stopów. Znacznie ważniejsza jest kwestia właściwego umocowania silnika w komorze i dobranie zawiasu.
vegetagt - 16 Lut 2012, 14:27
Nikuś, moje 1.1 skręcało fajnie. 1.6 juz aż tak fajnie nie skręca, chociaz tragedii nie ma Dodatkowe dwa cylindry też raczej na niekorzyść wpłyną
Chociaż, to tylko moje subiektywne odczucia. No i nalezy wziac pod uwage, ze na mk2 to podobno trzeba inne prawo jazdy..
Nikuś napisał/a: | Takie 1.1 czy 1.3 (nie wiem jak xr2i) ma blok z żeliwa, który jest znacznie lżejszy od bloku z alu czy innych stopów |
lżejszy -> cięższy
Nikuś - 16 Lut 2012, 14:28
vegetagt napisał/a: | lżejszy -> cięższy
|
Literówka, ważne że zrozumiałeś.
Fordon - 16 Lut 2012, 14:28
Nikuś, odwrotnie, zeliwo jest ciezsze niz alu, dur aluminium czy tez stal...
|
|