| |
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Nie odpala, dziwny d德i瘯, rozrusznik?
Bit1 - 9 Lut 2012, 20:55 Temat postu: [MK3] Nie odpala, dziwny d德i瘯, rozrusznik? Jak w temacie,
auto normalnie je寮zi這 odstawi貫m je na parking, oko這 tygodnia sta這 i aktualnie nie odpala;/
Akumulator dobry zosta� na豉dowany mimo to bez rezultatu, przekr璚am kluczyk na pierwsz� pozycj� s造cha� jak pompa paliwa podaje paliwo przekr璚am na rozruch, przez chwil� jest cisza potem kr鏒ko jest d德i瘯 jakby piszczenia, a potem g這郾e wycie z komory silnika.
Nagra貫m filmik ale d德i瘯 troch� s豉bo s造cha�, ale mo瞠 co� pomo瞠.
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Czy to rozrusznik? Wystarczy przeczy軼i� bendiks czy mo瞠 wymiarna rozrusznika, lub co� ca趾iem innego?
LeVeL - 9 Lut 2012, 21:10
spr鏏uj na pych .Wygl康a na rozrusznik .Zastanawiam si� czy nie jest on przypadkiem na przek豉dni planetarnej bo bendiks to do嗆 wytrzyma豉 rzecz(je郵i jest na przek豉dni planetarnej to tam szuka� bym problemu)
Edit:
Znalaz貫m to
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=50901
Ale z Diesla to chyba nie to samo
Bit1 - 9 Lut 2012, 21:32
Przeczyta貫m temat podany przez Ciebie i JoeMix pisze tam co� takiego:
"Bez znaczenia dla w陰czenia samego rozrusznika (zwarcie du篡ch 鈔ub na aucie) i bez elektromagnesu powinien wtedy wy�,,,"
wi璚 jednak chyba wymiana rozrusznika powinna pom鏂, bo niechce mi si� bawi� w rozkr璚anie go i sprawdzanie czy to to czy nie to.
LeVeL - 9 Lut 2012, 21:55
| Bit1 napisa�/a: | Przeczyta貫m temat podany przez Ciebie i JoeMix pisze tam co� takiego:
"Bez znaczenia dla w陰czenia samego rozrusznika (zwarcie du篡ch 鈔ub na aucie) i bez elektromagnesu powinien wtedy wy�,,,"
wi璚 jednak chyba wymiana rozrusznika powinna pom鏂, bo niechce mi si� bawi� w rozkr璚anie go i sprawdzanie czy to to czy nie to. |
JoeMix mia� chyba na my郵i te dwie du瞠 鈔uby ze zdj璚ia
jak je si� zetknie to rozrusznik (wirnik w 鈔odku ) zacznie obraca� ale z瑿atka si� nie wysunie
JoeMix - 9 Lut 2012, 23:16
Zablokuj auto aby nie pojecha這, (r璚zny, luz, kluczyki w kieszeni) na rozruszniku zewrzyj 鈔ubokr皻em te 2 鈔uby co wida� na foto wy瞠j - jak pojawi si� podobny d德i瘯 to spr鏏uj zewrze� lew� (do niej gruby czerwony przew鏚) i te ma陰 u g鏎y (mo瞠 by� tez na wsuwk�) - tylko w obu przypadkach nie dotknij do masy,,, pierwsze powinno w陰czy� sam rozrusznik, drugie zwarcie ju� zakr璚i� silnikiem,,,
Nie mylcie bendixa z innymi cz窷ciami rozrusznika, tak jak mnie si� kiedy� zdarza這: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bendiks
Na filmiku stawiam ze wyje rozrusznik,,, (czyli sytuacja jak ze zwarcia tych du篡ch 鈔ub) bo bendix nie jest dosuni皻y do ko豉 zamachowego, jak by by� to jakie� terkotanie, stukanie i inne d德i瘯i a nie czysty odg這s elektryka na wysokich obrotach,,, a bendix nie jest przy kole zamachowym bo pewnie automat szlag trafi� (6 na foto z Wiki) zamarz�, roz陰czy� si� z bendixem, i 23 innych mo磧iwo軼i,,,
drjanusz - 9 Lut 2012, 23:25
JoeMix, Ja te� bym tak obstawia�(na 99%)-zatarty automat i nie wyrzuca bendixa
LeVeL - 10 Lut 2012, 00:08
| LeVeL napisa�/a: | spr鏏uj na pych .Wygl康a na rozrusznik .Zastanawiam si� czy nie jest on przypadkiem na przek豉dni planetarnej bo bendiks to do嗆 wytrzyma豉 rzecz(je郵i jest na przek豉dni planetarnej to tam szuka� bym problemu)
Edit:
Znalaz貫m to
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=50901
Ale z Diesla to chyba nie to samo |
JoeMix je郵i to przeczyta貫� i my郵isz 瞠 pomyli貫m przek豉dnie planetarn� z bendiksem to si� mylisz wiem co to bendiks ale nie zawsze musi by� przek豉dnia planetarna o kt鏎a mi chodzi這.
A co to tematu rozrusznik z fiesty jest zbyt ma造 wi璚 jest to wersja z przek豉dni�.
Elektromagnes wysunie bendiksa ale przek豉dnia planetarna na kt鏎� stawiam 瞠 pad豉 obci捫ona nie przenosi nap璠u i st康 ten ha豉s (Mia貫m tak w Renault 19 Sprawdzi貫m rozrusznik w szkole na stole probierczym BOSCHA xD )
JoeMix - 10 Lut 2012, 09:50
w 1,3 przek豉dnia planetarna? Nawet diesle mia造 zwyk貫 rozruszniki,,,
LeVeL - 10 Lut 2012, 15:40
| JoeMix napisa�/a: | w 1,3 przek豉dnia planetarna? Nawet diesle mia造 zwyk貫 rozruszniki,,, |
Rozrusznik z diesla
www.fiestaklubpolska.pl/f...pic.php?t=50901
przyznam 瞠 nie jestem pewien jakie tam jest rozwi您anie
Bit1 mo瞠 rozkr璚i� rozrusznik i si� dowiemy.Zobacz� jeszcze na google
Bit1 - 11 Lut 2012, 11:19
Rozrusznik mam ju� w domu, ale rozkr璚a� go raczej nie b璠�, tylko wymieni� na jak捷 u篡wk�.
brewa7 - 13 Lut 2012, 21:09
podklej� si� do tematu:
Wiem, 瞠 to takie wr騜enie z fus闚, ale popr鏏ujmy.
Mam nast瘼uj帷y problem.
W ci庵u ostatnich 2 tygodni zapala貫m silnik 2x przy temperaturach ok -12C i odpala� Zgredzik od kopa. Dzi� temperatura -6C i niechcia� odpali� w og鏊e. I teraz zastanawiam si� co mo瞠 by� nie tak:
-Rozrusznik kr璚i (rozkr璚a� silnik do 500rpm )
-Pompa podaje paliwo
-Wtrysk rozpyla
-Filtr powietrza nowy
-Filtr paliwa nowy
-安iece nowe (ok.1500km)
-Iskra na garach 1-3 mocna, 4 s豉bsza
Tylko teraz jak odpala貫m to wtrysk tak jako� nie wiem dziwne "cyk" robi� po wy陰czeniu rozrusznika.
Aku wyj掖em celem do豉dowania i ewentualnego ogrzania (n闚ka z wakacji)
Podpowiedzcie co� bo nie mam pomys堯w, a nie chce si� jako� w koszty specjalnie wp璠za�.
brewa7 - 18 Lut 2012, 23:10
Dzi瘯uj� za pomoc na forum...
|
|