|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - [MK3] Centralka pod klakson
Pontoniento - 9 Lut 2012, 15:34 Temat postu: [MK3] Centralka pod klakson (podobnego tematu nie znalazlem)
Po dlugich sukcesywnych probach podlaczenia zamka centralnego (za co dziekuje kolegom z forum ktorych rady wykorzystalem) nadszedl czas na podlaczenie czegos co sygnalizowalo by o prawidlowym zamknieciu samochodu.
Zaczolem od kierunoskazow jednak na forum nic nie zrobumialem i postanowilem podlaczyc KLAKSON
Dziala, co prawda mialem nadzieje ze przy otwieraniu tez zatrabi(dziala tylko przy zamykaniu)
ale zamykanie jest wazniejsze.
I tutaj mam problem... w momencie kiedy trabie, zamykaja sie drzwi...
Jak to zamontowalem?
@edit Jeszcze wspomne ze podlacylem to za bezpiecznikiem (zle narysowalem) wam to nie robi roznicy a mnie stawia w lepszym swietle
schemat Bardzo mizerny
Uploaded with ImageShack.us
1- Skrzynka bezpiecznikow
2- bezpiecznik
3- klakson
4- silownik
?- zielony kabel silownika
Pytam czy mozna podlaczyc to w taki sposob by podczas trabienia nie zamykaly mi sie drzwi, jesli macie jakis prosty patent na kierunkowskazy, bez tranzystorow reduktorow czy innych slow ktorych nie umiem to dajcie znac.
drjanusz - 9 Lut 2012, 16:37
Można-to wyjście na kierunki steruje klaksonem(przez przekaźnik i diode)
A masz to z pilota czy z kluczyka?? Bo to co u góry napisałem to z pilota tylko
MARIUSZ.B - 9 Lut 2012, 16:52
Klakson trochę brutalne i głośnie nie wystarczy coś takiego ? http://allegro.pl/brzeczy...2061590643.html
drjanusz - 9 Lut 2012, 19:20
MARIUSZ.B, Widzisz że kombinuje jak koń pod górke nawet nie chce się poszukać,aż się dziwię że szynszyl nie reaguje
JoeMix - 9 Lut 2012, 20:51
Pontoniento napisał/a: | postanowilem podlaczyc KLAKSON | Zanim zamkniesz lub otworzysz auto rozglądaj się za patrolem - mandat jak nic
Pontoniento, schemat i podłączenie do bani, zacznijmy od tego czy centralka (może napiszesz jaka?) ma wyjście służące sygnalizowaniu czegokolwiek?
Pontoniento - 9 Lut 2012, 22:54
Co wy mowicie? nie mozna klaksonu? moja mama w jeepie miala seryjnie klakson raz na zam. dwa na otw.
Ale jesli uwazacie ze wiocha to bardziej do mnie przemawia
Brzeczyk nie wystarczy... chcialem podlaczyc kierunki ale jak je polacze to przeciez przy przelaczaniu beda wszystkie swiecic, myslalem o tym czyms co przepuszcza prad w jedna strone, ale nie wiem nawet jak to sie nazywa i jak by to mialo dzialac...
(serio klakson wicha? mi sie podoba a nie jestem ze wsi)
drjanusz napisał/a: | Można-to wyjście na kierunki steruje klaksonem(przez przekaźnik i diode)
A masz to z pilota czy z kluczyka?? Bo to co u góry napisałem to z pilota tylko |
Mam pilota ale i tak nie zrowozumialem ocb z tym przekaznikiem... troche przy samochodzie umiem zrobic ale to tylko jakas tam smykalka, wiedza slaba co do elektroniki wiec prosze o wytlumaczenie
JoeMix napisał/a: |
Pontoniento, schemat i podłączenie do bani, zacznijmy od tego czy centralka (może napiszesz jaka?) ma wyjście służące sygnalizowaniu czegokolwiek? |
za schemat wybacz... centralka to totalne ch*j wie co, Na pudelku pisze firma ART... (dalej mam zdarte opakowanie i nigdzie indziej nie ma firmy -.-) Central door locking system
tak wyglada pudelko z tym ze bez samochodu i firma sie nie zgadza (pewnie podroba)
Jesli chodzi o kable nadajace sygnal to nie ma zadnych dodatkowych, 5 idzie do silownika: zielony to plus zamykania a niebieski otwierania, czarmy to masa, a brazawy i bialy nie mam pojecia...
do tego plus i minus z centralki.
JoeMix - 9 Lut 2012, 22:59
Nieuzasadnione użycie sygnałów dźwiękowych w aucie jest karalne, dwa, to jak Ci się trafi kurs w godzinach 22-6 tez może być problem, skoro lepiej wiesz że kierunki Ci wszystkie będą świecić,,, to czego w sumie chcesz?
Pontoniento - 9 Lut 2012, 23:07
JoeMix napisał/a: | skoro lepiej wiesz że kierunki Ci wszystkie będą świecić,,, to czego w sumie chcesz? |
chodzi mi tylko o to ze nie rozumiem jak to dziala i wlasnie pytam czy mam racje, gdybym wiedzial lepiej by mnie tu nie bylo
JoeMix - 9 Lut 2012, 23:26
Z boku na pudełku chyba jest schemat podłączenia, jak centralka nie ma wyjścia sygnalizującego prace to w prosty sposób nie podłączysz tego do niczego bo będzie działać tylko w jedną stronę, np. tylko przy otwieraniu,,, (ale to z tego co czytałem masz już przerobione)
drjanusz - 9 Lut 2012, 23:31
Pontoniento, A nie możesz użyć magii- bo o tym już i to sporo.
Rozumiem że można czegoś nie wiedzieć,ale nie rozumiem nieuctwa
Ja też mimo moich paru lat ciągle się czegoś uczę
JoeMix - 9 Lut 2012, 23:39
Przekaźnik (obrazek popularny na forum jak piasek na pustyni)
Bierzesz ten nieszczęsny kabel od klaksonu, z Twojego schematu wynika ze to plus, znajdujesz drugi przewód, że jak razem je dotkniesz to trąbi,,, jeden z tych przewodów podłączasz do końcówki 30 a drugi do 87. Na siłowniku, z centralki, nie wiem wszędzie ich pełno, są 2 przewody niebieski i zielony - idą do każdego siłownika, jeden przewód podłączasz pod 86 a drugi pod 85. Zasady działania modyfikacji nie opisuję bo mi się spać chce,,, wydaje mi się że powinno być dobrze,,,
Temat uważam za wyczerpany,,, daj znać jak kogoś skutecznie wqurwisz tym trąbieniem,,,
(I znów się zastanawiam co takiego złego dzisiaj zrobiłem)
Pontoniento - 9 Lut 2012, 23:42
drjanusz napisał/a: | Pontoniento, A nie możesz użyć magii- bo o tym już i to sporo.
Rozumiem że można czegoś nie wiedzieć,ale nie rozumiem nieuctwa
Ja też mimo moich paru lat ciągle się czegoś uczę |
No wiesz, kazdy ma swoja dziedzine... wiem ze bylo o kierunkach, ale to wszylo po drodze... no nic... dostalem zjebe za klakson wiec chyba sie z tego pomyslu wycofam i mozna zamknac
drjanusz - 9 Lut 2012, 23:42
JoeMix, Pieprzysz jak potłuczony uważaj jak mandat albo rachunek ze szpitala podeśle Co do zapłacenia za skuteczne poradnictwo
drjanusz - 9 Lut 2012, 23:43
Pontoniento, Nie wycofuj się tylko poducz bo nie tędy droga
Pontoniento - 9 Lut 2012, 23:45
JoeMix napisał/a: | Obrazek
(I znów się zastanawiam co takiego złego dzisiaj zrobiłem) |
ale przynajmniej mi pomogles jednak jak juz powiedzialem, licze sie z waszym zdaniem, szczegolnie z twoim, bo pewnie wlasnie tacy jak ty by sie do mnie przyczepili pierwsi
drjanusz napisał/a: | Pontoniento, Nie wycofuj się tylko poducz bo nie tędy droga |
taki mam zamiar, wycofuje sie z klaksonu i proboje zalaczyc kierunki, a jak to nie wyjdzie to podlacze wycieraczki i bede mial w dupie
JoeMix - 9 Lut 2012, 23:48
Pontoniento napisał/a: | dostalem zjebe za klakson wiec chyba sie z tego pomyslu wycofam i mozna zamknac | Z przodu auta poszukaj kabla od kierunkowskazu,,, tylko nie masy (brązowy zapewne) tylko jakiś z czerwonym paskiem jak pamiętam,,, jak nim dotkniesz do dodatniej klemy akumulatora to kierunek (jedna strona) będzie świecić cały czas,,, Poszukaj go przy przełączniku od kierunkowskazu,,, Podłącz ten kabel do końcówki 30 lub 87,,, tam gdzie był czy miał być klakson,,, znaczy jak przewód idący do klaksonu miał być przy 30 to 87 zostaw podłączone jak było czyli do stałego +12V, drugą stronę zrób analogicznie na drugim przekaźniku,,,
drjanusz, przez Ciebie paplam w wyczerpanym temacie,,,
drjanusz - 10 Lut 2012, 00:04
Pontoniento, Poczytaj ten temat http://www.fiestaklubpols...+zamek&start=40
JoeMix, Nie stresuj się tak bo zbrzydniesz
Pontoniento - 10 Lut 2012, 00:04
JoeMix Napise po weekendzie czy cos podolalem
Pontoniento - 10 Lut 2012, 23:23
Poprosze Panów o opinie, dzis w pracy mialem troche czsu wolnego i wpadlem na ten pomysl, te strzalki to diody przepuszczajace prad w jedna strone, ma to dzialac tak, zeby kierunki oba swiecily przy zamykaniu i otwieraniu, jednak sie nie zwieraly, tak samo plusy od silownikow zwierac sie nie moga... Mysle ze zadziala... a wy jak myslicie?
schemat mysle ze juz troche lepszy
drjanusz - 11 Lut 2012, 09:10
Pontoniento, A nie prościej sprawdzić czy i kiedy jest jakieś napięcie na tych kablach z centralki(brązowym i białym) może to jest sygnałowy na kierunki?
Twój schemat może zadziałać(tylko czy obciążenie nie spali centralki(to jednak 4x21W) ,a wiesz choć w którą stronę przewodzi dioda a w którą zaporowo działa(notabene diody wszystkie tak mają że działają w jednym kierunku zaporowo).
JoeMix - 11 Lut 2012, 10:57
Centralka nie ma wyjść na potwierdzenie, przynajmniej tak wynika z opisu jaki wcześniej zamieścił,,, drjanusz napisał/a: | A nie prościej sprawdzić czy i kiedy jest jakieś napięcie na tych kablach z centralki(brązowym i białym) może to jest sygnałowy na kierunki? | Prościej przeczytać na pudełko czy w instrukcji ze to przewody sygnałowe, do sterowania zamkiem,,, (dlatego są obecne przy siłowniku przy drzwiach kierowcy, a w reszcie nie (teraz jest modne też drzwi pasażera, pewnie niedługo i na tyle będą)) drjanusz napisał/a: | tylko czy obciążenie nie spali centralki(to jednak 4x21W) |
Pontoniento - 11 Lut 2012, 11:18
wujek elektryk dal mi te diody i pokazal w ktora strone przewodza, wiec wydaje mi sie to proste, pozatym ja wlasnie dzieki diodom chce uniknac tego zeby prad z awaryjnych szedl na silowniki, po wtedy przy wlaczeniu kierunku szalaly by silowniki, schemat ten ma temu zapobiec i przepuszczac sygnal tylko z silownikow na kierunki. Mialem nadzieje ze tak to bedzie dzialac.
JoeMix - 11 Lut 2012, 11:22
Nadzieje można mieć pytanie czy centralka przystosowana do sterowania 2 silniczków, pociągnie komplet światełek,,,
Pontoniento - 11 Lut 2012, 11:26
JoeMix napisał/a: | Nadzieje można mieć pytanie czy centralka przystosowana do sterowania 2 silniczków, pociągnie komplet światełek,,, |
hmm... tu mnie zastanowiles, co jesli jest to centralka na 4 silowniki, cos to zmienia?
Taniej bylo niz kupowac 2 + 1 a potrzebowalem trzeci silownik na klape bagaznika
JoeMix - 11 Lut 2012, 11:51
Z drjanuszem tylko głośno myślimy,,, w razie co to (taki extremalny przypadek) pójdzie z dymem Twoje auto nie nasze,,,
Pontoniento - 11 Lut 2012, 22:30
No i gowno... podlaczylem moj schemat i o ile dziala tak jak powinien to tylko boczne lampki ledwie mrygną, do tego silowniki chodza ciezej... nie wiem czy nie skonczy sie na jednej pierwszych odpoiwedzi czyli na brzęczyku...
drjanusz - 11 Lut 2012, 22:54
Ale fiestka się nie sfajczyła ?
Sprawdź lepiej te dwa kabelki co se dyndają bezużytecznie
A może jednak jakiś rysunek w tym pudełku był do tej centralki
Pontoniento - 11 Lut 2012, 23:01
Czemu miala sie zfajczyc to bylo przemyslane, moze cos zle zrozumieliscie, bialy i brazowy kabel nie sa bezuzyteczne ale tez nie wiem od czego sa... napewno ida do centralki z silownika, nie probowalem ich odpinac ale sprobuje. schemt na pudelku jest ale nic nie mowi, opisane sa tylko kable czarny i czerwony -.-
drjanusz - 11 Lut 2012, 23:10
A możesz zrobić fotke i dać na forum?
Z tym sfajczeniem to był żart.
A ten biały i brąz to nie zrozumiałem-myślałem,że to luźne z centralki zostały.
Pontoniento - 11 Lut 2012, 23:42
Wrzucam ale to raczej nic nie da, nie mialem zadnej innej instrukcji ani nic z tych rzeczy, dodam jeszcze ze jeden silownik ma odlaczony kabel czarny (naprawde nie wiem jak to dziala ale jak byl podlaczony to nie chcialy dzialac, tylko ze czarny to masa...)
JoeMix - 12 Lut 2012, 00:24
1) Od czego są te przewody biały i brązowy to pisałem 2) jak by pomysł z diodami był dobry to bym Ci go podsunął na początku 3) sposób z przekaźnikiem jest sprawdzony 4) ze sfajczeniem nie były to żarty, skoro kierunki ledwo świeciły a siłownik ledwo chodziło to było to za duże obciążenie dla centralki, mogła się spalić, a robiąc zwarcie mogło dojść do pożaru,,, 5) to co robisz nie jest przemyślane, od samego początku, klakson pod siłownik, normalnie na siłowniku centralka trzyma masę, żeby w razie zwarcia do drzwi nie było problemu, Ty tam klakson dałeś, jak trąbiłeś to zwykłe zwarcie się robiło a efektem ubocznym było ryglowanie zamka,,, przez podanie napięcia na wyjściu już wtedy mogła się sfajczyć by problemu nie było 6) Czarny przewód jest od sterowania, jak nie jest podłączony to jak ruszysz siłownikiem to reszta się za nim nie ruszy,,, jak przy podłączonym tym kablu wariuje to odłącz siłownik od zamka żeby się swobodnie mógł ruszać i go wsuń i wysuń, jak reszta ruszy za nim i zostanie w takim pomożeniu jak ten z czarnym przewodem to znaczy że jest zamek źle zamontowany (mechanicznie do drzwi jest źle podłączony) 7) w klasycznym centralnym zamku jest jeden siłownik master (na 5 przewodów) i jest on w drzwiach kierowcy pozostały lub łe są slave i mają tylko 2 przewody (niebieski i zielony) wiec jak ten luźny czarny masz w drzwiach pasażera to odłącz od niego pozostałe i zostaw na sleve albo zmontuj jak trzeba.
Pontoniento - 12 Lut 2012, 00:29
Dobra, wierze ze mowisz z sensem, ale ja naprawde nie wiem co to jest przekaznik(chyba ze to takie klocki nad skrzynka bezpiecznikow,ale to nie zmienia faktu ze nie wiem o czym mowisz) , gdzie to jest i jaka jest roznica miedzy 86, 87 a 35 czy jakim tam jeszcze innym... zakladajac ze jest to ten klocek to on tam ma 4 albo wiecej pinow i ch*j wie od czego jest kazdy, powiedz mi poprostu czy z moja zerowa wiedza na temat elektroniki w samochodzie jestes w stanie opisac mi krok po kroku co mam jak robic? bede wdzeiczny, jesli nie to podlaczam brzeczyk na mase od silownika i mam w dupie.
drjanusz - 12 Lut 2012, 13:09
Pontoniento, Wiedza o przekaźnikach to nie elektronika-to tylko zwykła podstawowa wiedza o "prądzie" w autku.Poducz się tego bo to podstawa.
A to co pisze JoeMix, traktuj jak Biblię
JoeMix, Ja bym się przyjrzał tym wolnym przewodom-nie dają mi spokoju(w końcu chyba mają jakieś przeznaczenie) .
Pontoniento - 12 Lut 2012, 22:25
drjanusz napisał/a: |
JoeMix, Ja bym się przyjrzał tym wolnym przewodom-nie dają mi spokoju(w końcu chyba mają jakieś przeznaczenie) . |
one nie sa bezuzyteczne, pisal ze obsluguja ten glowny silownik a reszta powinna byc na slave czyli zielony i niebieski, w kazdym razie daja sygnal z silownika na zewnatrz
drjanusz - 12 Lut 2012, 23:25
Pontoniento, Nie te z siłownika tylko te skrajne wychodzące z centralki!
Pontoniento - 12 Lut 2012, 23:27
No to odrazu powiem ze nie ma ich na tej centralce... jakas straszna chinszczyzne kupilem...
drjanusz - 12 Lut 2012, 23:28
No to co innego-od razu trza tak było
Pontoniento - 13 Lut 2012, 00:59
NIE! jednak sa! byly poprostu w wiazce a koncowki byly zasloniete tasma... jutro poprobuje cos z nimi zorbic
JoeMix - 13 Lut 2012, 07:32
drjanusz napisał/a: | Pontoniento, Nie te z siłownika tylko te skrajne wychodzące z centralki! | Z centralek takich klasycznych wychodzi bardzo dużo przewodów często ale: niebieskie i zielone to wszystkie są od siłowników i wszystkie są razem tzn, zielone do zielonych, niebieskie do niebieskich, druga para to brązowy i biały, wszystkie to sterowanie jeden zamykanie, drugi otwieranie, wykorzystane to jest w masterze, który ma czarny przewód podpięty do masy,,, centralka często ma swój, zostaje czerwony jako zasilanie.
drjanusz - 13 Lut 2012, 08:38
JoeMix, Pare sztuk tego badziewia zakładałem i wierz mi,że różne cuda już spotkałem (szczególnie jak opis był w "krzaczkach").
Mój młody kupił na alledrogo taki badziew że juz mało co może mnie zdziwić Bo było tanie-a stary niech się męczy
|
|